Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Πολυεπίπεδοι σχεδιασμοί με φόντο τις κόντρες στη Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε όλα τα επίπεδα απλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες γύρω από την Κύπρο, την ώρα που η Νοτιοανατολική Μεσόγειος «φλέγεται» από στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και την ώρα που τα ίδια τα παζάρια για το Κυπριακό (και κατ' επέκταση τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή) εξελίσσονται σε μοχλό κλιμάκωσης ευρύτερων αντιλαϊκών παζαριών.

Προχτές, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνάντησε την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι - στο πλαίσιο συνάντησης των αρχηγών των κρατών της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο - συνάντηση που μετά χαρακτήρισε «πάρα πολύ χρήσιμη». Λίγες μέρες μετά τη νέα κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία και τα χτυπήματα ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας, για τα οποία πρωτο-αξιοποιήθηκαν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ο Αναστασιάδης προσπάθησε να περάσει σε δεύτερο πλάνο τις συζητήσεις «και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τις ενέργειες κατά της Συρίας», που, όμως, ξεκαθάρισε ότι απασχόλησαν τη συνάντησή του με την Μέι.

Κατά τ' άλλα, είπε ότι «δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω και να προβάλω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού» και επανέλαβε ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια του Λονδίνου «λόγω και των καλών σχέσεων (της Βρετανίας) με την Τουρκία, έτσι ώστε να παρέμβει για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια συνεχώς βελτιώνονται και αναπτύσσονται» οι διμερείς σχέσεις, αναδεικνύοντας και έτσι τη σημασία που δίνει ο βρετανικός ιμπεριαλισμός στη Ν/Α Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ