Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Βάσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πρόσφερε η Αλβανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αλβανικές χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στη διάθεση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ πρόσφερε αργά το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στην έδρα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό της, Τζέιμς Μάτις, η Αλβανίδα υπουργός Αμυνας Ολτα Τζάσκα. Η ίδια πρότεινε επίσης στις ΗΠΑ να φτιάξουν δική τους στρατιωτική βάση στην Αλβανία και να αναβαθμίσουν τη χώρα της στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, κάνοντάς την «χώρα επαφής» για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο μείωσης της επιρροής που ασκούν στη χώρα της η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνησή της θέλει να «απωθήσει» τις «ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης» της περιοχής «μέσω προπαγάνδας, επενδύσεων και υβριδικών ενεργειών».

Η γενναιόδωρη πρόταση της αλβανικής κυβέρνησης προκάλεσε τα εύσημα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τζ. Μάτις, ο οποίος, μολονότι απέφυγε να απαντήσει αν την αποδέχεται, σχολίασε πως «η Αλβανία έδειξε ότι δεν έχει σημασία το γεωγραφικό μέγεθος όσον αφορά την αφοσίωση στη συμμαχία στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι η Αλβανία «χτυπά πιο δυνατά από το βάρος της», τονίζοντας: «Είστε σύμμαχός μας από κάθε άποψη και θα έχετε πάντα τη βοήθειά μας». Επαίνεσε επίσης το ρόλο της Αλβανίας απέναντι «στην καταστροφική ρωσική επιρροή» στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αλβανίδα υπουργός Αμυνας αξιοποίησε την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον συναντώντας εκπροσώπους μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, με πρώτη τη «Λόκχιντ Μάρτιν», με την οποία συζήτησε τρόπους πιθανής περαιτέρω ενίσχυσης των μέσων για τον έλεγχο του αλβανικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ