Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«ΜΙΑ ΖΩΝΗ - ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ»
Σκληρό παζάρι ζητούν οι Ευρωπαίοι πρέσβεις στο Πεκίνο

Προειδοποιούν την ΕΕ ότι οι όροι συμμετοχής στα επενδυτικά έργα προωθούν τη θέση ισχύος της Κίνας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν 27 πρεσβευτές από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ στο Πεκίνο, σχετικά με τη στάση της ΕΕ απέναντι στη μεγάλη κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», η οποία - καταγγέλλουν - «έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει το ελεύθερο εμπόριο και να βάλει σε πλεονεκτική θέση τις κινεζικές εταιρείες», αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Η έκθεση που συνέταξαν οι πρέσβεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας τον Ιούλη και η οποία δεν υπεγράφη από τον Ούγγρο πρέσβη, αναφέρει πως το κινεζικό σχέδιο «έρχεται σε αντίθεση με την ατζέντα της ΕΕ για την απελευθέρωση του εμπορίου και ωθεί την ισορροπία εξουσίας υπέρ των επιδοτούμενων κινεζικών εταιρειών».

Οι πρέσβεις προειδοποιούν ότι οι όμιλοι της ΕΕ θα πρέπει να παζαρέψουν σκληρά τη συμμετοχή τους στα έργα υποδομών και Ενέργειας: «Δεν πρέπει να αρνηθούμε να συνεργαστούμε, όμως θα πρέπει να δηλώσουμε ευγενικά αλλά σταθερά τους όρους μας», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ στην «Handelsblatt», προσθέτοντας ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης στην ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.

Οι πρέσβεις, αναφερόμενοι στην ηγετική θέση που διεκδικεί η καπιταλιστική Κίνα, ανησυχούν ότι «θέλει να διαμορφώσει την παγκοσμιοποίηση στα μέτρα των δικών της συμφερόντων». «Παράλληλα, η πρωτοβουλία εξυπηρετεί πολιτικούς στόχους, όπως η μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, η δημιουργία νέων εξαγωγικών αγορών και η διασφάλιση της πρόσβασης σε πρώτες ύλες», τονίζεται.

Η Κομισιόν επιδιώκει μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στο γιγαντιαίο κινεζικό σχέδιο, ωστόσο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εντός ΕΕ οδηγούν σε διαφορετική στάση του κάθε κράτους - μέλους, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπεί το καθένα. «Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η Κίνα προσπαθεί να διαιρέσει την Ευρώπη για να έχει το πάνω χέρι στις σχέσεις με μεμονωμένα κράτη - μέλη. Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται σε κινεζικές επενδύσεις, έχουν δείξει ότι είναι επιρρεπείς στην κινεζική πίεση», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Πάντως και μονοπωλιακοί όμιλοι ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, επιδιώκουν ενεργή συμμετοχή στα έργα. Χαρακτηριστικά, ο διευθύνων σύμβουλος της «Siemens», Τζο Κέζερ, είπε στο περασμένο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «Το "Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος" θα είναι ο νέος Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου - είτε μας αρέσει, είτε όχι...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Πεκίνο δηλώνει ότι «δεν φοβάται την αντιπαράθεση»(2021-12-22 00:00:00.0)
Συνομιλίες Μέρκελ - Λι για ενίσχυση των επενδύσεων ...με κανόνες(2019-09-07 00:00:00.0)
Με «βαριά» ατζέντα σε Ρωσία και Κίνα(2019-01-18 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κίνας(2015-04-11 00:00:00.0)
Κατάπλους και βράβευση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού(2015-02-14 00:00:00.0)
Κατάπλους κινεζικής ναυτικής δύναμης στον Πειραιά(2015-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ