Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια με αποσιώπηση της τουρκικής επιθετικότητας

Από την πρόσφατη ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα

Copyright 2018 The Associated

Από την πρόσφατη ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα
Το κλίμα αναθέρμανσης των συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας, που καταγράφηκε στην πρόσφατη Σύνοδο της Βάρνας, επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Τουρκίας του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασε την Πέμπτη.

Η εν λόγω συνεδρίαση στόχο είχε την προετοιμασία της συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ευρωκοινοβουλίου και τουρκικού Κοινοβουλίου, που μετά από 3 χρόνια «ξεπαγώνει» και θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απρίλη στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες η ετήσια Εκθεση Προόδου της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ. Ολα αυτά την ώρα που οξύνεται η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας στη Συρία, το Αιγαίο, την Κύπρο.

Η δε εισηγητική τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνεδρίαση, B. Brunet, έθεσε σε πρώτο πλάνο τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας που διεξάγονται σε επίπεδο «στρατηγικών εταίρων» σχετικά με χρηματοδοτήσεις, τελωνειακή ένωση, την απελευθέρωση της VISA κ.ά., μη λέγοντας κουβέντα για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Την ευκαιρία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, F. Κaymakc, που έθεσε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του, με προκλητικό τρόπο, όλες τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, βαφτίζοντας ως «υπεράσπιση των συνόρων της» την εισβολή σε Συρία και Ιράκ και ως «υλοποίηση της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960» την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Υπογράμμισε δε με νόημα ότι το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως και στα νησιά του, είναι «υπό αμφισβήτηση» και για αυτό «ανοικτό».

Στη συνεδρίαση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής. «Τόσο η ίδια η πραγματοποίηση της πρόσφατης Συνόδου της Βάρνας, οι δηλώσεις μετά από αυτή, όπως και η πραγματοποίηση της επικείμενης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ - Τουρκίας, επιβεβαιώνουν ότι αναθερμαίνεται το παζάρι ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Ενώ η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητά της, έχει εισβάλει σε Συρία, Ιράκ και βεβαίως στην Κύπρο, κρατά δυο Ελληνες στρατιωτικούς σε τουρκικές φυλακές για πάνω από 43 μέρες, προχωρά σε εμβολισμό και παρενοχλήσεις ελληνικών πλοίων, αεροπλάνων, σε παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και σε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης όπως επίσης και της κυπριακής ΑΟΖ.

Ολα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία προσπέρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εισήγησή του. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να είναι μέρος μιας λίστας στο παζάρι ανάμεσα στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις της και την αστική τάξη της Τουρκίας, μπροστά στην προαναγγελία νέας επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία που θα προκαλέσει νέα κύματα κατατρεγμένων προσφύγων.

Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι χωμένη μέχρι το λαιμό και ευθύνεται και η ελληνική κυβέρνηση. Αυτά τα σχέδια δεν μπορούν να υπερασπιστούν κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ μπορούν να προστατέψουν σύνορα, εδαφική ακεραιότητα, τους ίδιους τους λαούς από νέες σφαγές. Αντίθετα, είναι πηγές πολλαπλών κινδύνων. Να γιατί οι λαοί πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Είναι, τέλος, ενδεικτικό ότι τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε πως... δεν τις άκουσε, ενώ στην παρέμβαση του ΚΚΕ επιχείρησε να δικαιολογηθεί ότι η τοποθέτησή του δεν είχε συνολικό χαρακτήρα και ότι δεν είχε πρόθεση να μην αναφερθεί στη στάση της Τουρκίας σε Συρία, Αιγαίο, Κύπρο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ