Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθ' υπόδειξη

Δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, στις 27 Φλεβάρη, και τα παπαγαλάκια της Χρυσής Αυγής λύσσαξαν για τον στρατιώτη που χαιρέτισε από το βήμα τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση. Σε ακροδεξιές φυλλάδες και ιστοσελίδες γράφτηκαν τα πλήρη στοιχεία του και η Μονάδα όπου υπηρετεί, με την υπόδειξη στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία να τον τιμωρήσουν για το «θράσος» του να μιλήσει ένστολος ενάντια στους ιμπεριαλιστές «συμμάχους» και την ελληνική κυβέρνηση, που σέρνουν το λαό σε σοβαρές περιπέτειες και κινδύνους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χρειάστηκε λίγο χρόνο για να ...επεξεργαστεί τις προτροπές τους και να σταθμίσει την κατάσταση, μέχρι που αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να τιμωρήσει τον στρατιώτη, επειδή ανέδειξε το καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι να συμμετέχουν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η στάση της κυβέρνησης. Προκειμένου να στείλει μήνυμα «παραδειγματισμού» σε όσους στο στράτευμα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέδια που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού και την άμυνα της χώρας, δεν διστάζει να ταυτιστεί με τους φασίστες, με τους οποίους άλλωστε συναγελάζεται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, άλλοτε στις τελετές για τις εθνικές επετείους και άλλοτε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την περαίωση ΝΑΤΟικών ασκήσεων.

Ανάχωμα

Αν κάτι ξεχωρίζει αυτές τις μέρες στην προπαγάνδα της κυβέρνησης αναφορικά με τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ και κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για επέμβαση στη Συρία, είναι η προσπάθεια να κρυφτεί το πραγματικό υπόβαθρο της όξυνσης στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις αντιθέσεις που δυναμώνουν ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, στη βάση ανταγωνιστικών σχεδίων, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η διευθέτησή τους με διπλωματικά μέσα. Απ' αυτήν την άποψη, είναι τουλάχιστον αστεία η προσπάθεια της κυβερνητικής «Αυγής» να παρουσιάσει ορισμένα «μετριοπαθή» κράτη και κάποιες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης ως «ανάχωμα» τάχα στην κλιμάκωση της έντασης, προτρέποντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ είναι σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή! Οπως αστεία είναι και η προβολή, από την εφημερίδα, του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζ. Κόρμπιν, ο οποίος βάζει τάχα φρένο «στις πολεμικές ιαχές των Συντηρητικών», ζητώντας να προηγηθεί συνεδρίαση και απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου «για οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης». Δηλαδή, ας γίνει η επέμβαση, αλλά τουλάχιστον ας έχει την κάλυψη του Κοινοβουλίου! Οι λαοί στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη της περιοχής δεν μπορούν να στηρίζουν τη θέλησή τους για ειρήνη σ' αυτούς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ευθύνονται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αντίθετα, χρειάζεται να δυναμώσει σε κάθε χώρα ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δεμένος με την πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που τον γεννάει.

Κυνισμός

Γράφαμε και τις προάλλες ότι η ελληνική κυβέρνηση «πουλάει τρέλα» με το να παρουσιάζεται αποστασιοποιημένη από την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην περιοχή και τις πολεμικές απειλές των συμμάχων της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σαν να μην συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και οι βάσεις σ' αυτήν την προετοιμασία και σαν να μην εκτίθεται ο λαός σε κίνδυνο από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Οφείλουμε, ωστόσο, να ομολογήσουμε ότι την ελληνική κυβέρνηση την ανταγωνίζεται «στα ίσα» η κυπριακή, που πραγματικά «το τερμάτισε», αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την προετοιμασία των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι να αποτελέσουν ορμητήριο της δολοφονικής επέμβασης. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Πρ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία συμμετοχή, καμία συνεννόηση για τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις μπορεί να σχεδιάζουν άλλες δυνάμεις», ότι «οι βάσεις είναι βάσεις» και ότι «η Κύπρος είναι εκτός του χώρου επιχειρήσεων», άρα «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος». Με άλλα λόγια, «ουδεμία ευθύνη φέρουμε» και «καρφάκι δεν μας καίγεται», πολύ περισσότερο που η Κύπρος δεν εντάσσεται στο «χώρο των επιχειρήσεων»! Μπορεί αυτές οι δηλώσεις να αντανακλούν τον κυνισμό της αστικής τάξης, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να λερώσει τα χέρια της ακόμα και με αίμα, όταν το συμφέρον της το επιβάλλει, ο λαός όμως οφείλει να αγανακτεί. Οχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί σε μια επόμενη στροφή οι ρόλοι μπορεί να αντιστραφούν και ο «χώρος των επιχειρήσεων» να είναι ακριβώς πάνω από το κεφάλι του.

Πες πες...

Τελικά, αυτό το «βγαίνουμε από τα μνημόνια» τείνει να εξελιχθεί για την κυβέρνηση σε χειρότερη προπαγανδιστική φούσκα από το «σκίζουμε τα μνημόνια». Κι αυτό επειδή ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτεται ότι η τυπική λήξη του προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει και το τέλος των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ούτε βέβαια της «εποπτείας», όπως ονομάζει η κυβέρνηση τις «αξιολογήσεις» της τρόικας για την αποδέσμευση των δόσεων. Ο μεν υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει «ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης», πρόσθετο στους μόνιμους μηχανισμούς εποπτείας που έχει η ΕΕ για όλα τα κράτη - μέλη της, ο δε ΣΕΒ ανακοινώνει στο τελευταίο δελτίο του ότι «σε αντίθεση με όσους θεωρούν ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η αλήθεια είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή», καθώς «απαιτείται ένα μεταρρυθμιστικό "big bang" που θα μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα» και να «διαφυλαχθεί πάση θυσία η δημοσιονομική πειθαρχία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής». Πες ο ένας, πες ο άλλος, σιγά σιγά «θαμπώνει» το γυαλί από το οποίο η κυβέρνηση καλεί το λαό να ατενίσει με ...αισιοδοξία την «επόμενη μέρα» των μνημονίων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 14 Απρίλη

1837 Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Οθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία «Οθώνειον Πανεπιστήμιον».

1941 Πραγματοποιείται στη Σκαρίνου το ιδρυτικό Συνέδριο του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ). Το ΑΚΕΛ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, «μαζί με προοδευτικά στοιχεία της αστικής τάξης», «προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νόμιμες δυνατότητες».

1946 Δολοφονείται από πληρωμένο όργανο του βιομήχανου Λαναρά ο κομμουνιστής πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Γιώργης Βουτυράς.

1967 Διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 28/5. Οι εκλογές αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, αφού στις 21/4 εγκαθιδρύεται στρατιωτική δικτατορία.

1970 Η Κύπρος συγκλονίζεται από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου και τα όσα αποκαλύπτονται για το σχέδιο πραξικοπήματος από την ελληνική χούντα και τους Ελληνοκύπριους συνεργάτες της. Η αποτυχημένη απόπειρα έγινε στις 8 Μάρτη και στις 14 Απρίλη ο Μακάριος παραχωρεί συνέντευξη. Την επομένη, απαγγέλλεται επισήμως κατηγορία σε βάρος έξι Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο αστυνομικοί.

1978 Συνέρχεται στο Πολυτεχνείο το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο της ΟΓΕ.

Κυριακή 15 Απρίλη

1452 Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και εφευρέτης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1896 Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γεωργίου Μιχαηλίδη).

1912 Βυθίζεται ο Τιτανικός. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.

1920 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Στις 22/8/1927 οι Σάκο και Βαντσέτι θανατώθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα.

1920 Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

1931 Απόδραση στελεχών του ΚΚΕ από τις φυλακές Συγγρού.

1944 Ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου καταθέτει στους Βρετανούς σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος. Λίγες μέρες αργότερα ο Γ. Παπανδρέου, με τη συμφωνία του ελληνικού πολιτικού κόσμου στην Αίγυπτο, των Βρετανών και του Παλατιού, θα οριζόταν νέος πρωθυπουργός της εκεί κυβέρνησης.

1961 Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και την κατάληψη του νησιού. Οι «εισβολείς» που ξεκίνησαν από τη Νικαράγουα, αποβιβάστηκαν στον Κόλπο των Χοίρων, μια ελώδη περιοχή στο νότο της Κούβας. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, η εισβολή καταλήγει σε συντριβή των αντεπαναστατών.

1976 Υπογράφεται ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συμφωνία, ενώ πραγματοποιούνται δεκάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

1986 Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ