Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Μαζικές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων

Εκατοντάδες και την Παρασκευή 13/4 οι άοπλοι Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν από τα αληθινά πυρά των ισραηλινών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας

Από τις νέες διαδηλώσεις στη Γαζα, την Παρασκευή 13/4

Copyright 2018 The Associated

Από τις νέες διαδηλώσεις στη Γαζα, την Παρασκευή 13/4
Για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, κατέκλυσαν την Παρασκευή από τουλάχιστον πέντε κεντρικά σημεία τα σύνορα με το Ισραήλ, διατρανώνοντας το αίτημα για την επιστροφή χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, στο πλαίσιο της «Πορείας της Μεγάλης Επιστροφής» . Η «Πορεία της Μεγάλης Επιστροφής» ξεκίνησε στις 30 Μάρτη, με στόχο να κορυφωθεί και να ολοκληρωθεί στις 15 Μάη, μέρα της παλαιστινιακής καταστροφής («Μέρα της Νάκμπα»), που σήμανε τις σφαγές χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων και τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους πριν 70 χρόνια.

Χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους πολλοί έφηβοι και νεαροί, διαδήλωσαν κατά μήκος των συνόρων και έκαψαν εκατοντάδες ελαστικά αυτοκινήτων, σε μια προσπάθεια να τυφλώσουν με τους πυκνούς, μαύρους καπνούς τους δεκάδες Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές του στρατού που έχουν αναπτυχθεί από την άλλη πλευρά των συνόρων με εντολή να ρίχνουν αληθινά πυρά, σφαίρες καουτσούκ και «βροχή» τοξικών δακρυγόνων σε άοπλους διαδηλωτές. Σε άλλα σημεία των συνόρων, δεκάδες διαδηλωτές έκαιγαν ισραηλινές σημαίες. Μέχρι την Παρασκευή 13/4 είχε αναφερθεί ο θάνατος πάνω από 34 Παλαιστινίων (συνολικά από τις 30 Μάρτη) και ο τραυματισμός πάνω από 3.000 άλλων, ανάμεσά τους αρκετών δεκάδων που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους.

Η ισραηλινή οργάνωση «Β' Τselem» (γνωστή και ως Ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα), με ανακοίνωσή της την Παρασκευή, καταδικάζει «την παράνομη χρήση θανάσιμης βίας» από τα ισραηλινά στρατεύματα με την επίκληση «αβάσιμων ερμηνειών του νόμου για να δικαιολογηθεί η πολιτική ξεπλύματος των εγκλημάτων». Αποδοκίμασε την επίσημη θέση των ισραηλινών αρχών για τη χρήση πραγματικών πυρών «κατά άοπλων και ακίνδυνων διαδηλωτών», τονίζοντας ότι «υπονομεύει κάθε ηθική αρχή και έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του διεθνούς νόμου». Πρόσφατα, μάλιστα, είχε προτρέψει τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ανυπακοή της εντολής για χρήση αληθινών πυρών σε άοπλους διαδηλωτές, τονίζοντας ότι αποτελεί έγκλημα πολέμου κατά το διεθνές δίκαιο.

Επιστολή Ερεκάτ σε ξένους διπλωμάτες

Το ίδιο 24ωρο, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» δημοσίευσε δισέλιδη επιστολή του Παλαιστίνιου ανώτερου στελέχους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, προς ξένους διπλωμάτες στη Ραμάλα, με την οποία αποδοκίμασε την απροκάλυπτη στήριξη του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, κατηγορώντας τον πως ενεργεί επίμονα ως «εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών». Ο Ερεκάτ μάλιστα έφερε ως πιο πρόσφατο παράδειγμα τη στάση και τις δηλώσεις του Τζ. Γκρίνμπλατ για τις κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι είναι πανομοιότυπες με εκείνες στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Επίσης την Παρασκευή, η Παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα καταδίκασε την κατεδάφιση στις 10 Απρίλη δημοτικού σχολείου στο οποίο φοιτούσαν παιδιά Παλαιστινίων στην περιοχή Ζανούτα, νότια της Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, που είχε ανεγερθεί με την χορηγία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Πρόοδος» του Πειραιά. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, εξέφρασε την απογοήτευσή του «για το στυγερό έγκλημα κατεδάφισης ενός παλαιστινιακού δημοτικού σχολείου, που έγινε για να στερηθούν οι μικροί μαθητές το δικαίωμα στην εκπαίδευση, κατά παραβίαση της διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην κατοχή(2019-03-29 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τους εκβιασμούς(2018-09-04 00:00:00.0)
Νέα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων(2018-04-24 00:00:00.0)
Εντείνεται η ισραηλινή προκλητικότητα(2018-04-07 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών αρχών σε άοπλους διαδηλωτές(2018-04-03 00:00:00.0)
Διάσκεψη για το Παλαιστινιακό με πολλές σκοπιμότητες(2017-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ