Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πιέσεις Τραμπ σε Μιούλερ και υπουργείο Δικαιοσύνης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αύξησε χτες τις πιέσεις και τις αντιδράσεις σε βάρος του ειδικού συμβούλου και ερευνητή για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Ρόμπερτ Μιούλερ, επαναλαμβάνοντας ότι στις έρευνες ηγούνται «υποστηρικτές των Δημοκρατικών ή άνθρωποι που δούλευαν για τον πρώην Πρόεδρο Ομπάμα».

Μετά την πρόσφατη έφοδο πρακτόρων του FBI στα γραφεία και το σπίτι του προσωπικού δικηγόρου του Αμερικανού Προέδρου, Μάικλ Κοέν, με εντολή του Μιούλερ, ο Πρόεδρος Τραμπ όχι μόνο δεν κρύβει την οργή του αλλά τροφοδοτεί τις φήμες σε ΜΜΕ για αποπομπή του τελευταίου μολονότι τυπικά αυτό το δικαίωμα έχει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ροντ Ροζενστάιν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, δήλωσε αργά προχτές πάντως πως ο Πρόεδρος Τραμπ πιστεύει «με βεβαιότητα ότι έχει την εξουσία» να αντικαταστήσει τον ειδικό ερευνητή Ρ. Μιούλερ.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πιθανό ότι η απόλυση του Μιούλερ θα προκαλέσει «σοβαρή κρίση» στην κυβέρνηση.

Με φόντο αυτό το παρασκήνιο, τέσσερις βουλευτές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προωθούν από χτες νομοσχέδιο στο Κογκρέσο προκειμένου να μεσολαβεί αφενός 10ήμερη προθεσμία πριν από την επικύρωση απόφασης για αντικατάσταση του ειδικού ερευνητή Ρ. Μιούλερ, αφετέρου μία τέτοια απόφαση να χρειάζεται επικύρωση από ανώτερες δικαστικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ