Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΡΑΜΠ - ΑΛ ΘΑΝΙ
Με ατζέντα για «ασφάλεια» και «οικονομία»

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εξαιρετικές» χαρακτήρισε το βράδυ της Τρίτης τις σχέσεις ΗΠΑ - Κατάρ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ αλ Θάνι, τον οποίο ωστόσο πέρσι αντιμετώπιζε ως ηγέτη χώρας που «χρηματοδοτεί» και στηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις». Αναφερόμενος σε αυτό ακριβώς το ζήτημα, ο Τραμπ είπε: «Πολλές χώρες χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία και εμείς το σταματάμε. Σταματά, και γρήγορα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό». Σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε στον Καταριανό εμίρη που είχε δίπλα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κύριος στα δεξιά μου αγοράζει πολύ εξοπλισμό από μας, πολλά στρατιωτικά αεροπλάνα, πυραύλους, πολλά διαφορετικά πράγματα...».

Ο Καταριανός εμίρης, λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «εγκληματία πολέμου», που η περιοχή δεν μπορεί να ανεχτεί...

Στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών ΗΠΑ - Κατάρ αναμενόταν να τεθούν διμερή θέματα «ασφαλείας και οικονομίας».

Πριν τη συνάντηση Αλ Θάνι και Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει την πώληση πυραύλων αξίας 300.000.000 δολαρίων και 5.000 πολεμικών κεφαλών μεγάλης εκρηκτικότητας.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης στη Σ. Αραβία μετέδωσαν πως εξετάζεται «πρόταση» να δημιουργηθεί το κανάλι «Salwa Marine Canal» στα σύνορα της χώρας με το Κατάρ, ώστε το τελευταίο να μετατραπεί σε... νησί και να «απομονωθεί» σε απόσταση ασφαλείας. Το σχέδιο φέρεται πως προωθούν επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προωθείται να υλοποιηθεί από αιγυπτιακή κατασκευαστική εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ