Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες επιθέσεις «σε θέσεις της Χαμάς»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έπληξαν χτες «θέσεις της Χαμάς» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή τον εντοπισμό «εκρηκτικού μηχανισμού» που είχε τοποθετηθεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, δίχως να αναφερθούν άμεσα ζημιές ή θύματα.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο «εκρηκτικός μηχανισμός» που εντοπίστηκε κοντά σε θέση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς του στρατού. Στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έκαναν χρήση πυρός σε «στόχους της Χαμάς».

Οι ισραηλινές δυνάμεις δείχνουν να συντηρούν την ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου από τις 30 Μάρτη χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, διεκδικώντας το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Από τις απρόκλητες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων σε άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 31 άτομα και έχουν τραυματιστεί πολλές εκατοντάδες άλλοι.

Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους αναμένεται να συνεχιστούν έως τις 15 Μάη, μέρα της παλαιστινιακής καταστροφής («Μέρα της Νάκμπα»), οπότε κλείνουν 70 χρόνια από τον πόλεμο και το ξεκλήρισμα χιλιάδων Παλαιστινίων του 1948, που σήμανε την ίδρυση του Ισραήλ.

Ανακοίνωση του Παλαιστίνιου πρέσβη στην Αθήνα

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, επισήμανε χτες σε σχετική ανακοίνωσή του τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής «για τις νομικές και ποινικές ευθύνες του Ισραήλ στα φρικτά εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων», τονίζοντας «την επιτακτική ανάγκη να παραπεμφθούν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές για τα εγκλήματα αυτά άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, ώστε να εξασφαλιστεί η διεθνής προστασία για τον άμαχο λαό μας». Χαιρέτισε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις της εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, πως τα ισραηλινά πυρά σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, που υπάγονται στη Συνθήκη της Ρώμης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ