Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η πτώση της λίρας

Στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

H τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα έφτασε τις 4,1550 λίρες και με το ευρωπαϊκό τις 5,1435 λίρες.

Στο μεταξύ, η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TurkStat) έδωσε χτες στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεγάλωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Συγκεκριμένα, αυτό έφτασε τα 4,152 δισ. δολάρια το Φλεβάρη του 2018, σε σχέση με 2,556 δισ. που ήταν πέρυσι.

Επίσης, στοιχεία της διεθνούς φήμης εταιρείας παροχής επιχειρηματικών και χρηματοπιστωτικών συμβουλών «IHS Markit» εμφανίζουν το λεγόμενο «κόστος ασφάλισης» του τουρκικού χρέους στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, αυξημένο κατά 6 μονάδες από τον περασμένο Νοέμβρη.

Αλλωστε, αναλύσεις και εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως του ΟΟΣΑ εκφράζουν εδώ και καιρό στοιχεία ανησυχητικά για την ικανότητα των τουρκικών εταιρειών να δανειστούν και να «ανταποκριθούν» στα χρέη τους. Στις αρχές του Μάρτη, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's» υποβάθμισε και άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, από την κατηγορία «Ba1» στην κατηγορία «Ba2», που αλλιώς αποκαλείται και κατηγορία «σκουπίδια».

Ολα αυτά, ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ υποστηρίζει ότι η οικονομία της χώρας δεν έχει κανένα πρόβλημα και εμφανίζει την Τουρκία ως πολύ ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές οποιασδήποτε προέλευσης. Μάλιστα, διαμηνύοντας την ετοιμότητά της να εντείνει με κάθε τρόπο τη στήριξη του κεφαλαίου, σε βάρος πάντα των εργατικών - λαϊκών αναγκών, πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων, αυτά περιλαμβάνουν την παροχή αναπτυξιακών και άλλων «κινήτρων» στις επιχειρήσεις, με φοροαπαλλαγές και κυβερνητική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κ.τ.λ.

Στο Παρίσι ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας

Στο ίδιο πλαίσιο, αναζήτησης συνεργασιών επωφελών για το τουρκικό κεφάλαιο, εντάσσεται και η επίσκεψη που έκανε χτες στο Παρίσι ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί.

Σε δηλώσεις του από το Παρίσι, όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ, ο Ζεϊμπεκσί τόνισε ότι Γαλλία και Τουρκία θέτουν ως στόχο την αύξηση του όγκου των εμπορικών τους συναλλαγών στα 20 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019 (από 14,7 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2017).

Ο Ζεϊμπεκσί εξέφρασε την ικανοποίηση της Αγκυρας για τη βοήθεια που το Παρίσι προσφέρει στη σύσφιξη και των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, με τη στήριξη της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ. «Συζητήσαμε ακόμα για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, όσον αφορά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες (εκεί) αλλά και το εμπόριο», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν με έμφαση ότι Παρίσι και Αγκυρα συμφωνούν στη σημασία σύσφιξης της οικονομικής τους συνεργασίας, παρά τις «διπλωματικές τριβές» για τη Συρία κ.τ.λ.

Αλλωστε, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από εκδήλωση μιας «δεξαμενής σκέψης» στην Κωνσταντινούπολη ότι σύντομα θα συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν για τις πρόσφατες επαφές του Γάλλου Προέδρου Μακρόν με τους Κούρδους της Συρίας (εκπροσώπους της οργάνωσης YPG) στο Παρίσι. Θυμίζουμε ότι η πρόσφατη συνάντηση του Μακρόν με τους Κούρδους είχε εξοργίσει την τουρκική ηγεσία, που ανησυχεί έντονα για τη στήριξη της Δύσης προς τους Κούρδους.

Παρίσι και Αγκυρα επαναλαμβάνουν με διάφορες αφορμές τη σημασία που έχει η διατήρηση διμερών διαύλων συνεργασίας και (έστω) συντονισμού, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν τις διαφορές τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ