Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αξιώσεις του ΣΕΒ για τη θαλάσσια χωροταξία

Τη θεσμοθέτηση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που θα «ευνοεί τις επενδύσεις» και θα «εγγυάται ασφάλεια δικαίου» στους επενδυτές αξιώνει ο ΣΕΒ, δίνοντας χτες στη δημοσιότητα μελέτη που εμπεριέχει τις θέσεις του Συνδέσμου για το ζήτημα, ενώ επίκειται το αμέσως επόμενο διάστημα να παρουσιαστεί και το αντίστοιχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη θαλάσσια χωροταξία.

Στη μελέτη του ΣΕΒ επισημαίνεται αρχικά ότι στην παράκτια ζώνη της χώρας συγκεντρώνονται σχεδόν το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, το 90% του τουρισμού και της αναψυχής, το 35% της αγροτικής γης, καθώς και ένα σημαντικό τμήμα των βασικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, ηλεκτρικό δίκτυο, τηλεπικοινωνίες). Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι βασικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιες μεταφορές, αλιεία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υποθαλάσσια ενεργειακά δίκτυα, υδατοκαλλιέργειες, βιοτεχνολογία, τουριστικές, ναυπηγικές και εξορυκτικές δραστηριότητες, «αναζητούν ένα σταθερό και λειτουργικό πλαίσιο θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού για να αναπτυχθούν και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας».

Σημειώνει ως πιο «πρόσφορη» λύση για τις ανάγκες του κεφαλαίου τη θεσμοθέτηση ενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη θαλάσσια δραστηριότητα, έναντι πολλών περιφερειακών σχεδίων που προκρίνει η κυβέρνηση, καθώς αυτή η επιλογή, όπως λέει, «εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και μπορεί να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική, εκπέμποντας το σωστό μήνυμα στους επενδυτές». Σημαντικό στοιχείο θεωρεί ακόμη ότι η «σύγχρονη» θαλάσσια χωροταξία παρέχει τη δυνατότητα επάλληλης χωροθέτησης σε χρήσεις διαφορετικού χαρακτήρα, επιτρέποντας έτσι «την αξιοποίηση της ίδιας θαλάσσιας περιοχής για την ανάπτυξη περισσότερων της μίας χρήσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κεντρικός άξονας των προτάσεων του ΣΕΒ αποτελεί ο πρόσφατος νόμος 4447/2016 για το «Χωρικό Σχεδιασμό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους βιομήχανους να καλούν σε άμεση εκκίνηση του σχεδιασμού για τη χωροταξία σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προβλέψεις, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί ο θαλάσσιος χώρος» στον Εθνικό Χωρικό Σχεδιασμό. Τέλος, κατά τον ΣΕΒ, ένας ορθός Θαλάσσιος Χωρικός Σχεδιασμός απαιτεί «ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη «οι εξελίξεις και οι αντίστοιχοι σχεδιασμοί των γειτονικών χωρών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org