Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Αντιμέτωποι ξανά με τις πλημμύρες

Πάνω από τα όρια συναγερμού η στάθμη του ποταμού. Ανακοίνωση από την Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ.

Εικόνες σαν κι αυτήν φοβούνται ότι θα ξαναδούν οι κάτοικοι στον Εβρο

Eurokinissi

Εικόνες σαν κι αυτήν φοβούνται ότι θα ξαναδούν οι κάτοικοι στον Εβρο
Με τις πλημμύρες είναι αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Εβρου για άλλη μια φορά, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο νομός παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα και η αντιπλημμυρική του θωράκιση είναι ανεπαρκής, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες.

Η στάθμη του ποταμού Εβρου παραμένει σταθερά πάνω από τα όρια συναγερμού, λόγω των επιβαρύνσεων που δέχεται από τους παραποτάμους εξαιτίας των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης των φραγμάτων της Βουλγαρίας. Η στάθμη των νερών του ποταμού Εβρου στο Πέταλο, στην περιοχή των Φερών, χτες ήταν στα 6,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα, ενώ στο Πύθιο Διδυμοτείχου άγγιζε τα 6,5 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,7 μέτρα.

Από τοπικά νερά, λόγω των έντονων και συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και από τις τεχνητές κατακλύσεις που έχουν προηγηθεί, έχουν πλημμυρίσει περίπου 50.000 στρέμματα. Εχει σημειωθεί μία θραύση σε παλαιό τμήμα αναχώματος στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, ενώ καταγράφονται υψηλές παροχετεύσεις νερού μέσω των ποταμών Εργίνη και Τούντζα. Παράλληλα, το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ εξακολουθεί να υπερχειλίζει και χτες έδινε παροχετεύσεις νερού της τάξης των 450 κ.μ. ανά δευτερόλεπτο.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι δημοτικές ενότητες Τραϊανούπολης και Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης, αλλά και πολλά χωριά των δήμων Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί το θέμα των νέων πλημμυρών στον Εβρο, ως προ ημερησίας διάταξης, στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μπροστά στο νέο εφιάλτη των πλημμυρών που ξαναχτυπά τις παρέβριες περιοχές, τις κοιλάδες του Αρδα και του Ερυθροπόταμου, με καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κ.λπ., η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, αναδεικνύει την ανεπαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, που έχει αφεθεί στα όποια έργα σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Παράλληλα, αναδεικνύει ότι τα αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι αυτή η τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση συνδέεται με την πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πολιτική που είναι εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, και γι' αυτό δεν κρίνει επιλέξιμα έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κ.ά.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει και τις ευθύνες της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματά τους. Και τους καλεί να απαντήσουν «γιατί η αρμόδια υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση; Γιατί οι κοίτες των ποταμών για δεκαετίες είναι ακαθάριστες; Γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης ακαθάριστα για δεκαετίες, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων;».

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες μαζί με τη διεκδίκηση της αποκατάστασης των όποιων καταστροφών, την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την πλήρη, καθολική και έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κομμάτων της χώρας μας και να απαιτήσουν άλλη πολιτική.

Και σημειώνει πως «η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με: Τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας. Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Εβρου και του Αρδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχρονικό έγκλημα η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης(24/1/2016)
«Πνίγονται» περιοχές ελλείψει αντιπλημμυρικών έργων(31/3/2015)
Δε φταίει ο καιρός, φταίει αυτή η πολιτική(17/2/2010)
Οι κάτοικοι φοβούνται νέες καταστροφές(21/11/2007)
Σήμα κινδύνου στον Εβρο(18/2/2005)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org