Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Μέτρησε» ρευστό, έργα και δράσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο

Τα σχέδια του κεφαλαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός ακόμα «αναπτυξιακού» συνεδρίου

MotionTeam

Τα σχέδια του κεφαλαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός ακόμα «αναπτυξιακού» συνεδρίου
Με την ευχή το επίπεδο συνεννόησης που καταγράφτηκε στα περιφερειακά «αναπτυξιακά» συνέδρια, να εκφραστεί και στο Κοινοβούλιο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, επιβεβαιώνοντας ότι η συναίνεση στην αντιλαϊκή στρατηγική είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή της, ξεκίνησε την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας χτες ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθούν οι παραπέρα πρωτοβουλίες στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Βασικοί του άξονες: Η ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης» με την πλήρη υλοποίηση των δεκάδων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων και οι διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους.

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι η στρατηγική του κεφαλαίου, που υπηρετεί, σημαίνει βάθεμα και μονιμοποίηση της φτώχειας, αλλά και προσπάθεια για την ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων, παρουσίασε τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας ως πυλώνα της «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», που, όπως είπε, είναι «βασικό μας εργαλείο για την επόμενη μέρα», μαζί με τη «δημοσιονομική και τη μακροοικονομική σταθερότητα» και την «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Προβάλλοντας στο κεφάλαιο την κυβέρνησή του ως την ικανότερη να διαχειριστεί την επόμενη μέρα και στο λαό την ψευδαίσθηση ενός «υγιούς καπιταλισμού» και μιας «δίκαιης ανάπτυξης», δήλωσε αποφασισμένος να ξεμπερδέψει με «παθογένειες και στρεβλώσεις» για τις οποίες κατηγόρησε «το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στη χρεοκοπία».

Ειδικότερα για την Κεντρική Μακεδονία, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την επιδίωξη του κεφαλαίου «να γίνει η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (...) κεντρική πύλη της Βαλκανικής περιφέρειας». Στην κατεύθυνση αυτή υπερασπίστηκε και την επίλυση του Σκοπιανού, υποσχόμενος οφέλη «οικονομικά, αναπτυξιακά, συγκοινωνιακά, ενεργειακά, τουριστικά, πολιτιστικά».

Σε αυτούς τους στόχους και «προτεραιότητες» της αστικής τάξης ενέταξε και τις εξαγγελίες για τις υποδομές όπως την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης, την επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο, τα νέα σιδηροδρομικά και οδικά έργα, όπως τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, «καθώς θα καταστήσει πλήρως ηλεκτροκινούμενο τον άξονα από τον Πειραιά έως τα σύνορα με τη FYROM και από εκεί έως την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη», ενώ σημείωσε ότι στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Στρυμώνας - Προμαχώνας, έως το 2022 θα δημιουργηθεί ο δεύτερος κάθετος σιδηροδρομικός άξονας προς Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Δήλωσε ακόμα ότι έως το τέλος Απρίλη ολοκληρώνεται η δουλειά της Task Force Ελλάδας - Βουλγαρίας για τη συγκρότηση διακρατικής εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς - Βάρνα - Ρούσε, που αποτελεί την πρώτη φάση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Κατά τ' άλλα, «μέτρησε» ρευστό στους επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής από πάσης φύσεως προγράμματα και αναπτυξιακά ταμεία και αράδιασε δεσμεύσεις για νέα έργα υποδομής που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Μεταξύ αυτών, 598 εκατομμύρια ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, κάμποσα εκατομμύρια για τον δευτερογενή τομέα, όπου επιπλέον απ' το Ταμείο Υποδομών θα χρηματοδοτηθούν «κρίσιμα έργα υποδομών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο περιβάλλον και στη χρηματοδότηση των βιομηχανικών πάρκων», για τον τουρισμό κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαφήμισε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η κυβέρνηση θέτει στη διάθεση της Τοπικής Διοίκησης για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας», ενώ παρουσίασε ως «εξαιρετικά ενθαρρυντικό» τον «βαθμό συνέργειας των επιχειρήσεων με τους φορείς έρευνας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα» στην Περιφέρεια, την ακόμα στενότερη σύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας με τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο μεταξύ, χτες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο «συζήτησε για την πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία στη Βάρνα και τον συντονισμό Ελλάδας και Βουλγαρίας κατά την περίοδο της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ