Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» ΚΚΠΠΑ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στην Πρόνοια

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του Ιδρύματος στον Σκαραμαγκά
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του Ιδρύματος στον Σκαραμαγκά
Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα τραγικά προβλήματα στα ιδρύματα και τις υπηρεσίες Πρόνοιας αναδεικνύει η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ). Το όψιμο «ενδιαφέρον» για τα τραγικά προβλήματα που βιώνουν οι βαριά ανάπηροι στα ιδρύματα Χρόνιων Παθήσεων και οι εργαζόμενοι είναι «υποκριτικό, ύποπτο, αλλά πάνω απ' όλα ένοχο», υπογραμμίζει. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες «τρέχει» ένα μπαράζ δημοσιεύσεων με αφορμή το θάνατο βαριά ανάπηρης που πρόσφατα μεταφέρθηκε από το Ιδρυμα Σκαραμαγκά στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών). Περισσότερα στοιχεία για το θάνατο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, και τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά.

Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του κλεισίματος του Ιδρύματος Σκαραμαγκά και της μεταφοράς των ΑμεΑ στο «Λοιμωδών», οι γονείς και κηδεμόνες είχαν κινητοποιηθεί, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το πόσο επηρεάζει η αλλαγή περιβάλλοντος τους ανθρώπους με βαριές αναπηρίες. Ενώ είχαν καταγγείλει τις άσχημες συνθήκες περίθαλψης, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων ιδρυμάτων.

Με αφορμή το κλείσιμο του Χ. Π. Σκαραμαγκά και τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αττικής, η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων» υπογραμμίζει και τις σοβαρές ευθύνες της ΝΔ, που «σφύριζε αδιάφορα», αλλά και της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που προσυπέγραφε το κλείσιμο, «μαζί με τους ανεκδιήγητους της λεγόμενης ΕΣΑμεΑ». Επισημαίνει ότι η «αποϊδρυματοποίηση είναι απάτη», καθώς «η πολιτική τους πετά τα ΑμεΑ στον Καιάδα και δε νοιάζονται για την κοινωνική τους ένταξη (...). Με πρόσχημα την αποϊδρυματοποίηση θέλουν να κλείσουν και άλλα ιδρύματα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μήνα μετά από το κλείσιμο του Σκαραμαγκά, το ΔΣ του ΚΚΠΠΑ έκανε προγραμματική συμφωνία με γνωστή ΜΚΟ από το Λονδίνο για να προχωρήσει η "αποϊδρυματοποίηση", με χρηματοδότηση για τρία χρόνια. Μετά, τι;».

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων» απαιτεί μεταξύ άλλων: Αμεση και γενναία χρηματοδότηση της Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς. Εξω οι ΜΚΟ από το χώρο της Πρόνοιας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις ανάγκες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΟΑΕΔ), αλλά και αυτών των εργολαβικών συνεργείων. Ιατρική κάλυψη των ιδρυμάτων σε 24ωρη βάση. Ενταξη όλων των εργαζομένων στα ιδρύματα Πρόνοιας, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μισθούς, ωράρια (6ωρο - 30ωρο) και μειωμένο χρόνο για συνταξιοδότηση. Ιδρυση νέων κρατικών δομών. Να μην κλείσει άλλο ίδρυμα, όπως σχεδιάζουν, ν' ανοίξει ξανά, πλήρως αναβαθμισμένο, το Ιδρυμα Σκαραμαγκά. Ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών και καμία περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας.

  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 10 Μάρτη, στις 5 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Το Σωματείο διεκδικεί την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανθρώπινο ωράριο, πληρωμένες άδειες και άδειες μητρότητας, σταθερό μισθό στο ύψος των αναγκών, ασφάλιση ΙΚΑ με εργοδοτική εισφορά αντί του αίσχους της αυτασφάλισης, πληρωμένες εποπτείες και επιστημονικές ομάδες, σταθερή εργασία αντί της εξαντλητικής πλανόδιας εργασίας σε όλο το Λεκανοπέδιο, αποζημίωση και ταμείο ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης, επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ