Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οι διεκδικήσεις και η συμμετοχή των γυναικών συστατικά στοιχεία για τη δράση τους

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλίστριες από τους κλάδους του Εμπορίου και των Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής

Η ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που απασχολούν τις εργαζόμενες γυναίκες, η διαμόρφωση σχετικών αιτημάτων και διεκδικήσεων, η ένταξή τους στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, αποτελούν κομβικής σημασίας στοιχεία για το σχεδιασμό που αναπτύσσουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με αφορμή την 8η Μάρτη, ο «Ριζοσπάστης» ζήτησε από συνδικαλίστριες στους κλάδους του Εμπορίου και των Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής να αποτυπώσουν πλευρές της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες, όπως και της δράσης που αναπτύσσουν τα ταξικά συνδικάτα στους δύο κλάδους.

Εργαζόμενες στο εμπόριο: Δράση και διεκδίκηση για τις συνθήκες δουλειάς...

Την πείρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στον κλάδο του Εμπορίου, αλλά και την προσπάθεια των σωματείων να αυξηθούν η συμμετοχή και η δράση των γυναικών μέσα από τις γραμμές τους, μεταφέρει η Γεωργία Νέρη, ταμίας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL» στην Αττική.

Σε εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Δεν λείπουν ούτε από τις αποθήκες, όπως η αποθήκη της «LIDL», όπου εργάζεται και η ίδια.


«Η απαίτηση είναι να φορτώνουμε κιβώτια ασταμάτητα για 7 ώρες και 40 λεπτά σε κάθε 8ωρη βάρδια. Δηλαδή, συνολικά 200 - 250 κιβώτια, βάρους 10 - 12 τόνων», σημειώνει.

Οπως εξηγεί, οι γυναίκες κάνουν ακριβώς τις ίδιες δουλειές με τους άνδρες συναδέλφους τους, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη που να προστατεύει τον γυναικείο οργανισμό. Τα παραπάνω ισχύουν, όπως προσθέτει, και στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα, στα εμπορικά κέντρα.

Στο φόντο αυτό, Νο 1 πρόβλημα αποτελούν οι μυοσκελετικές παθήσεις, ενώ οι εργαζόμενες που δουλεύουν σε ψυγεία, δηλαδή σε θερμοκρασίες από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, έχουν συχνά γυναικολογικά προβλήματα. Στην προσπάθεια των σωματείων να ανοίξουν τη συζήτηση για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, εργαζόμενες αναφέρουν προβλήματα όπως το στρες και οι κρίσεις πανικού, που οδηγούν και σε λιποθυμικά επεισόδια.

Στις ίδιες συνθήκες και κινδύνους εκτίθενται οι εργαζόμενες και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη δική της περίπτωση, η εταιρεία αρνήθηκε το αίτημά της να μεταφερθεί από την αποθήκη σε ένα από τα 60 καταστήματα που λειτουργούν στην Αττική. Αλλά και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), στο οποίο απευθύνθηκαν τα σωματεία, ισχυρίστηκε πως υπάρχει «κενό νόμου» κι έτσι «άτυπα» οι εργαζόμενες οδηγούνται αναγκαστικά να κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας για να βγάλουν πέρα τους μήνες της εγκυμοσύνης...


Μεγάλο πρόβλημα για τις εμποροϋπαλλήλους αποτελούν και τα ωράρια.

«Είναι αδύνατον οι εργαζόμενες να προγραμματίσουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή», σημειώνει η Γ. Νέρη και αναφέρεται σε μια σειρά από παράγοντες που οδηγούν στο αποτέλεσμα αυτό: Το ωράριο εργασίας έχει πλέον αποσυνδεθεί από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. «Υπάρχουν καταστήματα όπου η πρωινή βάρδια πιάνει δουλειά στις 5 το πρωί και το σχόλασμα της τελευταίας βάρδιας φτάνει στις 12 τα μεσάνυχτα», τονίζει. «Με τη δουλειά την Κυριακή ο εβδομαδιαίος εργάσιμος χρόνος φτάνει ή και ξεπερνάει το 48ωρο», σχολιάζει, ενώ τα ρεπό «γράφονται» και δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση ή και ποτέ.

Οι δυσκολίες γίνονται πολλαπλάσιες για τις εργαζόμενες μητέρες. Οπως καταγγέλλει, τα ρεπό δίνονται με το «σταγονόμετρο» ακόμα και σε εγκύους, δημιουργώντας έτσι μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να προγραμματίσουν τις απαραίτητες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. «Υπάρχουν περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις βάζουν πρόσθετα εμπόδια, αλλάζουν τα ωράρια σε εργαζόμενες μητέρες, ειδικά σε όσες έχουν πολλά χρόνια στη δουλειά, με στόχο να τις αναγκάσουν σε παραίτηση», αναφέρει η συνδικαλίστρια, καθώς με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις «ξεφορτώνονται» εργαζόμενες με λίγο καλύτερους μισθούς ή κάποια παραπάνω δικαιώματα.

...με έμφαση στην άνοδο της συμμετοχής, που δίνει δύναμη κόντρα στις δυσκολίες

Η έλλειψη χρόνου και το γεγονός ότι δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους αποτελούν προβλήματα που συναντάνε το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο από τις εργαζόμενες και όταν τις καλούν να συμμετέχουν στη δράση και τις πρωτοβουλίες τους. Παρ' νόλα αυτά, οι γυναίκες εμποροϋπάλληλοι έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στις κινητοποιήσεις. Για παράδειγμα, στην αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης «Η&Μ», πριν από έναν περίπου χρόνο, κινητοποιήθηκαν για να αποσυρθούν οι νέες ατομικές συμβάσεις και οι απαράδεκτοι όροι τους. Πιο πρόσφατα, δεκάδες εργαζόμενες από τα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα συμπλήρωσαν αιτήσεις εγγραφής στο κλαδικό τους σωματείο, με αφορμή τις παρεμβάσεις που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων επιδιώκει να εμπλουτίσει το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ζητήματα που αφορούν την προστασία της μητρότητας και τη φροντίδα των παιδιών και των νηπίων. Στις εξορμήσεις και τις περιοδείες του συζητά με τις εργαζόμενες, τονίζει πως ο αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση, μαζί με την πάλη για το μισθό, είναι αγώνας για τα ωράρια, τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, τις συνθήκες εργασίας, για μια σειρά από πλευρές που αφορούν τις γυναίκες.

Ο Σύλλογος μετρά και ορισμένα βήματα όσον αφορά τα μέτρα με τα οποία επιδιώκει να διευκολύνει τη συμμετοχή των γυναικών. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Γ. Νέρη, η συνεδρίαση της Διοίκησης ορίζεται με τρόπο που να διευκολύνει πρώτα απ' όλα τις μητέρες με μικρά παιδιά που είναι εκλεγμένες στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ κατά τη διάρκεια ορισμένων Γενικών Συνελεύσεων, που γίνονται συνήθως Κυριακή, έχει οργανώσει την παράλληλη απασχόληση των παιδιών. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συμπεριλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για τις εργαζόμενες μητέρες και τα παιδιά τους.

Μεταφέροντας, τέλος, την πείρα πολλών γυναικών που έχουν κάνει το βήμα και συμμετέχουν στη δράση του σωματείου, τονίζει πως η συμμετοχή στον αγώνα είναι αυτή που δίνει δύναμη κόντρα στις καθημερινές δυσκολίες, οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να λυθούν αλλά απειλούν να «πνίξουν» τις γυναίκες μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού.

Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική: Μέτωπο ενάντια στις εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο»...

Μεγάλο ποσοστό γυναικών εργάζονται στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, αντιμετωπίζοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και τις παρενέργειές τους στα δικαιώματά τους. Τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής και της μάχης που δίνει για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Στο σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει επεξεργαστεί, έχουν συμπεριληφθεί μια σειρά από αιτήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την προστασία του γυναικείου οργανισμού, τη μητρότητα.

Στον κλάδο εργάζεται σημαντικό ποσοστό γυναικών, κυρίως νέων σε ηλικία. Οπως εξηγούν η Ειρήνη Βασίλαρου και η Ευανθία Ρουτζούνη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΗΠ, οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις είναι πανταχού παρούσες: Στα τηλεφωνικά κέντρα με τις ολιγόμηνες συμβάσεις, τα 2ωρα και τα 4ωρα της μερικής απασχόλησης, αλλά και στις γυναίκες που εργάζονται ως μηχανικοί και πληροφορικάριοι με το καθεστώς της «stand by» και της «on call» εργασίας, ενώ πολύ διαδεδομένη είναι και η «ενοικιαζόμενη» εργασία.

«Οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος μέσω των ΣΣΕ, που καθόριζαν τους όρους εργασίας, τα σταθερά ωράρια, βρίσκονται στο στόχαστρο των εργοδοτών», αναφέρει η Ευ. Ρουτζούνη. Υπογραμμίζει πως οι εργοδότες στον κλάδο «έχουν αξιοποιήσει κάθε μορφή "ευέλικτης" εργασίας», ενώ παρουσιάζουν αυτές τις μορφές στις νέες εργαζόμενες «ως το "σύγχρονο" που θα τις εξυπηρετήσει με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, προκειμένου να συνδυάσουν εργασία και μητρότητα». Οπως προσθέτει η Ε. Βασίλαρου, στα παραπάνω προστίθεται και η «δουλειά από το σπίτι», την οποία οι επιχειρήσεις διαφημίζουν μάλιστα ως «διευκόλυνση» για τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις μητέρες. Στην πράξη, «οι εργαζόμενες καταλήγουν να περνάνε 12ωρα δουλεύοντας μπροστά στον υπολογιστή, χωρίς να τους μένει ουσιαστικά ελεύθερος χρόνος για να τον αφιερώσουν στα παιδιά τους», σχολιάζει.

Η Ευ. Ρουτζούνη περιγράφει πως η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, νέες και νέοι σε ηλικία, με υψηλή εξειδίκευση και μεταπτυχιακές σπουδές «εργάζονται ως "απασχολήσιμοι", με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, "μπλοκάκια", ακόμα και συμβάσεις μιας ημέρας. Με συνεχόμενες βάρδιες και καταστρατηγημένα ωράρια στην περίπτωση που "οι στόχοι μένουν πίσω" ή "δεν πιάνονται" ή όταν το "project έχει deadline". Αυτές οι μορφές απασχόλησης βάζουν εμπόδια και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακριβώς γιατί έχουμε να κάνουμε με ομίλους που παρουσιάζουν ως "ξεπερασμένη μορφή" ή "βαρίδια του παρελθόντος" τη σταθερή και πλήρη εργασία, προσπαθώντας να διασπάσουν την ενιαία και συλλογική διεκδίκηση όλων των εργαζομένων για την υπογραφή ΣΣΕ, όπως π.χ. στον όμιλο ΟΤΕ, που αυτό το διάστημα είναι σε διαπραγμάτευση».

Οσον αφορά την εγκυμοσύνη, σημειώνει η Ε. Βασίλαρου, όταν αυτή προκύψει οι ολιγόμηνες συμβάσεις δεν ανανεώνονται, στέλνοντας την εργαζόμενη στην ανεργία. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η οργάνωση και η διεκδίκηση των εργαζομένων μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Το ΣΕΤΗΠ και οι Σωματειακές Επιτροπές του έχουν οργανώσει παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας απολύσεις εγκύων κάτω από το πρόσχημα της σύμβασης που «έληξε», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μετρήσει και θετικά αποτελέσματα, με την επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις τους, όπως έγινε πρόσφατα στην εταιρεία «Cyta».

Στην ημερήσια διάταξη της δράσης του Συνδικάτου βρίσκονται τα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ε. Βασίλαρου, στα τηλεφωνικά κέντρα οι εργαζόμενες αντιμετωπίζουν ημικρανίες και ιλίγγους, καθώς και μυοσκελετικά προβλήματα. Από τα τελευταία δεν γλιτώνουν ούτε οι εργαζόμενες σε άλλες ειδικότητες, οι οποίες περνούν ώρες στο γραφείο και τον υπολογιστή, όπου συχνά ο εξοπλισμός είναι ακατάλληλος από άποψη εργονομική. Κοινός τόπος, ανεξάρτητα από τη θέση εργασίας, είναι η εντατικοποίηση και το άγχος, που επίσης επιβαρύνουν την υγεία των εργαζόμενων γυναικών.

Τα ζητήματα αυτά έχουν γίνει αφορμή για να οργανωθούν εργαζόμενες στο κλαδικό Συνδικάτο και στα επιχειρησιακά σωματεία, αλλά και να πάρουν μέρος σε κινητοποιήσεις που ξεσπούν στους χώρους δουλειάς. Το ΣΕΤΗΠ, αναδεικνύοντας τα σχετικά προβλήματα, μεταφέρει στις εργαζόμενες μήνυμα αγώνα, τις καλεί να οργανωθούν και να αντιπαλέψουν την επίθεση που δέχονται, μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

...και στην παρέμβαση της εργοδοσίας

Ανοιχτό μέτωπο έχει το Συνδικάτο και με την προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να διαφημίσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή που δείχνουν στη γυναίκα, μέσα στη «μεγάλη οικογένεια» της εταιρείας.

«Διοργανώνουν "εβδομάδες γυναίκας" μέσα από τις οποίες προβάλλονται γυναίκες - στελέχη των εταιρειών, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενες βρίσκονται αντιμέτωπες με την εντατικοποίηση και την απειλή της απόλυσης. Παίρνουν πρωτοβουλίες για την διοργάνωση "εβδομάδων υγείας και ευεξίας", και μοιράζουν συμβουλές για τη διατροφή και την άσκηση στις ίδιες εργαζόμενες που αναγκάζουν να δουλεύουν 12ωρα, με καθημερινές υπερωρίες», σχολιάζουν οι συνδικαλίστριες.

Στο μέτωπο αυτό υπενθυμίζουν την πρόσφατη κινητοποίηση που οργάνωσε το ΣΕΤΗΠ, μαζί με φορείς όπως η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τη ΝΑΤΟική φιέστα που οργανώθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με ομιλήτρια την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μάλιστα, οι ιμπεριαλιστές θέλησαν να τη συνδέσουν με την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, για την οποία ευθύνονται. Με την κινητοποίησή του, που συνάντησε θετική ανταπόκριση από τις εργαζόμενες σε μια σειρά χώρους, το ΣΕΤΗΠ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι «προστάτης» των λαών και των γυναικών, πως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική δεν θέτουν τη γνώση και τη δουλειά τους στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών, ούτε ακολουθούν τα γυναικεία «πρότυπα» που είναι κομμένα και ραμμένα στους σχεδιασμούς τους.

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες πρέπει να ξεκαθαρίσουν και να δουν ποιος πραγματικά είναι απέναντί τους, ποιος εκμεταλλεύεται και κερδίζει διπλά και τριπλά από τη δική μας δουλειά και η ανταμοιβή μας είναι τα ψίχουλα που θέλει ο εργοδότης», τονίζει η Ευ. Ρουτζούνη και μεταφέρει το κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ στις εργαζόμενες γυναίκες:

«Να σηκώσουμε τείχος αντίστασης, να ανοίξουμε το δρόμο που συνδέει τον καθημερινό σκληρό αγώνα επιβίωσης με τη συμμετοχή στη συλλογική διεκδίκηση και την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Αυτό σημαίνει οργανωμένο συλλογικό αγώνα, αποφάσεις, και αγωνιστικές δραστηριότητες μέσα στα σωματεία. Να κάνουμε δική μας υπόθεση τις ιδιαίτερες ανάγκες μας για κοινωνικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, στήριξης των οικογενειών μας. Μπορούμε συνολικά να υψώσουμε εμπόδια, να ανοίξουμε το δρόμο για συνολικές θετικές ανατροπές στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ