Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Ετοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

Νέες δηλώσεις Ερντογάν με αφορμή την επιχείρηση στο Αφρίν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη στρατιωτική επιχείρηση που ο τουρκικός στρατός συνεχίζει στη βόρεια Συρία υπερασπίστηκε ακόμα μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν «εξουδετερωθεί» 1.829 «τρομοκρατικά στοιχεία».

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «οι ήρωες στρατιώτες μας συνεχίζουν τον αγώνα τους μέρα - νύχτα», και επισήμανε: «Εμείς την τωρινή αυτή κατάσταση που εξελίσσεται εντός της γεωγραφίας αυτής την αποδεχόμαστε ως ένα σημάδι ή ως μια προειδοποίηση στο δρόμο της μοίρας. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε την πορεία μας ελπίζοντας πάντοτε για το καλύτερο αλλά και πάντοτε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας έντονα την απόφαση της ολλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το υπουργείο κατηγορεί την ολλανδική Βουλή για «αβάσιμες αποφάσεις», εντοπίζει όμως «τη δήλωση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει την εκτίμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τη γενοκτονία και ότι η εκπροσώπηση στις τελετές μνήμης στο Ερεβάν δεν θα σημαίνει αναγνώριση των γεγονότων ως γενοκτονία». Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις Αγκυρας - Αμστερνταμ είναι τεταμένες, όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφαση για «απομάκρυνση» του Ολλανδού πρέσβη από την Αγκυρα (μετά τα περσινά γεγονότα με την «απαγόρευση» σε Τούρκους υπουργούς να παραστούν σε πολιτικές συγκεντρώσεις στην Ολλανδία), ωστόσο τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για παζάρι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρ. Τ. Ερντογάν (που είναι και ηγέτης του ΑΚΡ) ανακοίνωσε ότι η εκλογική συμμαχία που το κόμμα του θα σχηματίσει με το εθνικιστικό ΜΗΡ θα ονομάζεται «Λαϊκή Συμμαχία». Μετά την απόφαση των ηγεσιών ΑΚΡ - ΜΗΡ να συνεργαστούν στις εκλογές του επόμενου έτους (προεδρικές και βουλευτικές), προετοιμάζεται και σχετικό νομοσχέδιο, για να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή εκλογικών συνασπισμών στις εκλογές και όχι απλά κομμάτων.

Ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν, αλλά και υπέρ της «ευελιξίας» με την οποία η σημερινή τουρκική κυβέρνηση χειρίζεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, διατηρώντας όλο και πιο ανοιχτούς διαύλους συνεργασίας και με δυνάμεις εκτός Δύσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ