Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ «S-400»
«Δύσκολο ζήτημα» παραδέχεται ο Στόλτενμπεργκ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε το συνεχιζόμενο προβληματισμό της λυκοσυμμαχίας για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400» που σχεδιάζει η Τουρκία, επισημαίνοντας ειδικά ότι μέχρι τώρα η Αγκυρα δεν έχει υποβάλει αίτηση εξέτασης της συμβατότητας του νέου συστήματος.

Αν και ανέφερε ότι το τι θα γίνει αποτελεί «εθνική απόφαση της Τουρκίας» πρόσθεσε ότι «αυτό που ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ είναι αν (το νέο σύστημα) θα ενσωματωθεί στο εναέριο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ (...) Είναι αυτονόητο ότι θα πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα».

Η (επί της αρχής) συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για την προμήθεια ρωσικών «S-400» αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη προσέγγιση των δύο πλευρών. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι κατέφυγε στη Μόσχα επειδή δεν είχε ικανοποιητικές προτάσεις από τους «εταίρους» της, ωστόσο οι κόντρες δεν κρύβονται, με πιο χαρακτηριστικές τις τριβές μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τη μη συμβατότητα των «S-400» που θα φιλοξενούνται στην Τουρκία αφορούν φυσικά και την εξέλιξη μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις οποίες δεν θα είναι και το πιο φυσιολογικό ένα μέλος του ΝΑΤΟ να έχει τέτοια οπλικά συστήματα στο έδαφός του, που όμως δε θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ