Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση των συγκρούσεων και διπλωματικά παζάρια

Τουρκικά άρματα μάχης στο Αφρίν...

Copyright 2018 The Associated

Τουρκικά άρματα μάχης στο Αφρίν...
Στον κουρδικό θύλακα Αφρίν της βόρειας Συρίας (όπου μαίνεται από τις 20 Γενάρη η δεύτερη τουρκική χερσαία επέμβαση «Κλάδος Ελαίας») και στο προάστιο της Δαμασκού Ανατολική Γκούτα (όπου από το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξάγεται ένα πολύνεκρο αεροπορικό σφυροκόπημα θέσεων αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους) επικεντρώνονται τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις στα πιο καυτά μέτωπα στη Συρία, που εδώ και επτά χρόνια αιματοκυλιέται ο λαός της από τις λυσσαλέες κόντρες διεθνών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το παζάρι μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ

Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την πραγματοποίηση ψηφοφορίας πάνω σε σχέδιο που είχαν καταθέσει οι αντιπροσωπείες του Κουβέιτ και της Σουηδίας, για μία εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία, με σκοπό «να υπάρξει διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας». Τα παζάρια εστίαζαν κυρίως στο να καμφθούν οι ενστάσεις της Ρωσίας, που έχει δικαίωμα βέτο και ζητούσε εξασφαλίσεις σε ό,τι αφορά τη δράση των ένοπλων τζιχαντιστών στην περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία θεωρεί τη δράση των ένοπλων τζιχαντιστών του «Μετώπου Αλ Νούσρα» ως το σοβαρότερο πρόβλημα στην Αν. Γκούτα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αμάχους στη Δαμασκό. Νωρίτερα, οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, είχαν απευθύνει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας να υποστηρίξει το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός και να μην ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αλλά και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είχε ζητήσει να υπάρξει εκεχειρία, προβάλλοντας ιδιαίτερα την κατάσταση στην Αν. Γκούτα και κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ για βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, κάτι που η συριακή κυβέρνηση αποδίδει στη δράση των ένοπλων αντικυβερνητικών δυνάμεων, που τις κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ενα ακόμη πιο μπερδεμένο «κουβάρι» στο Αφρίν

Στο Αφρίν χειροτερεύει η κατάσταση, όσο περνούν οι μέρες, ολοένα και περισσότερο. Κυρίως γιατί απέναντι στην εξελισσόμενη επέμβαση του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» κατά των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG («Μονάδες Προστασίας του Λαού») προστέθηκαν από τις αρχές της βδομάδας πολλές εκατοντάδες ένοπλοι από τις φιλοκυβερνητικές «Λαϊκές Δυνάμεις» (πολιτοφυλακές) που έσπευσαν στο πλευρό των τελευταίων για να προστατεύσουν, όπως τόνισαν, «τα σύνορα της Συρίας από την τουρκική χερσαία επίθεση».

Οι φιλοκυβερνητικές «Λαϊκές Δυνάμεις», οι οποίες φαίνεται να απαρτίζονται από Σύρους και Ιρανούς σιίτες παραστρατιωτικούς, που συμμετείχαν στις αρχές του μήνα σε μάχες στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, δεν παίρνουν εντολές «επίσημα» από το συριακό στρατό. Κατά το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, τις θεωρεί «λαϊκή πρωτοβουλία» με στόχο την προστασία των εδαφών και συνόρων της Συρίας απέναντι στην τουρκική επίθεση. Το μεσημέρι της Πέμπτης, εκατοντάδες Κούρδοι άμαχοι μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία του Αφρίν και υποδέχτηκαν αυτές τις «Λαϊκές Δυνάμεις» με χειροκροτήματα και ιαχές.

Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση των φιλοκυβερνητικών ενόπλων στο πλευρό των Κούρδων του Αφρίν περιπλέκει τα πράγματα αυξάνοντας τις αντιφάσεις. Οι Κούρδοι των δυνάμεων ΥPG (ένοπλη πτέρυγα του κόμματος «Δημοκρατική Ενωση») αποτελούν βασική συνιστώσα των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να διώξουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από τη Συρία. Τώρα συνεργάζονται με τις φιλοκυβερνητικές ένοπλες «Λαϊκές Δυνάμεις» του Προέδρου Ασαντ και εμμέσως και του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, απέναντι στην Τουρκία. Τα μπερδέματα μεταξύ λυκοσυμμαχιών δεν σταματούν εδώ, καθώς αξίζει, σε αυτό το σημείο, να θυμηθούμε ότι αρκετοί από τους ενόπλους που απαρτίζουν αυτές τις «Λαϊκές Δυνάμεις» προέρχονται από το Ιράν, που είναι, μαζί με τη Ρωσία, σύμμαχος... της Τουρκίας.

Οπως και να 'χει, η άφιξη των φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων στο πλευρό των Κούρδων του Αφρίν ανέβασε, την ίδια ώρα, το θερμόμετρο της οργής στην Αγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξοργίστηκε από την ανάπτυξη των φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων στο πλευρό των Κούρδων «τρομοκρατών» (όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί, θεωρώντας τις δυνάμεις ΥPG «παρακλάδι» του ΡΚΚ), μολονότι προσπάθησε προηγουμένως ανεπιτυχώς να την εμποδίσει, έχοντας στο παρασκήνιο ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή με Μόσχα και Τεχεράνη. Μάλιστα, στις 20/2 καμάρωνε επειδή, όπως είπε, η Τουρκία απέτρεψε ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βορειοδυτικό καντόνι Αφρίν, έπειτα από συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν... Παράλληλα, την Πέμπτη, μολονότι είχε επιβεβαιωθεί λίγο νωρίτερα η άφιξη της δεύτερης «παρτίδας» μαχητών από τις φιλοκυβερνητικές συριακές δυνάμεις στο Αφρίν, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, επέλεξε να υποβαθμίσει τη σημασία τους δηλώνοντας (κατά την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ»): «Υπάρχουν πληροφορίες (σ.σ. από τις μυστικές υπηρεσίες) ότι γίνονται βρώμικες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τις ΥPG στην περιοχή Αφρίν, αλλά υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν. Δεν έχει επιβεβαιωθεί πως το καθεστώς θα συγκεντρώσει στρατεύματα στην περιοχή Αφρίν».

Επί του παρόντος η επιλογή της συριακής κυβέρνησης να προσφέρει αφενός βοήθεια στους Κούρδους του Αφρίν, χωρίς, από την άλλη, να αναπτύξει επίσημα δυνάμεις του στρατού στην περιοχή, της επιτρέπει μία «απόσταση ασφαλείας» από μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Αγκυρα, η οποία, ας μην ξεχνάμε, είναι παράλληλα (εκτός από σύμμαχος των ΗΠΑ), συγκυριακός σύμμαχος της Ρωσίας και του Ιράν κατά υποτίθεται των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Την Παρασκευή, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 15 χλμ από το Αφρίν χτύπησε κομβόϊ 30 - 40 οχημάτων της YPG που μετέφερε «οπλισμό και τρομοκράτες». Από τη μεριά τους οι Κούρδοι ισχυρίστηκαν ότι η αυτοκινητοπομπή μετέφερε αμάχους και ότι από τον τουρκικό βομβαρδισμό σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο.

Σφοδρές συγκρούσεις στην Ανατολική Γκούτα

Την ώρα που χιλιάδες Κούρδοι μαχητές και άμαχοι πολεμούν τον τουρκικό στρατό στο Αφρίν, μία άλλη περιοχή της Συρίας, η Ανατ. Γκούτα, βομβαρδίζεται σφοδρότατα από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία και συμμαχικές δυνάμεις.

Η Ανατ. Γκούτα, μία περιοχή περίπου 100 τ.χλμ. με 400.000 κατοίκους και πάνω από 25.000 αντικαθεστωτικούς (ανάμεσά τους πολλοί τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα»), από το περασμένο Σαββατοκύριακο δέχεται σφοδρό σφυροκόπημα από αέρος με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς αμάχους αλλά και αντικαθεστωτικούς. Αφορμή φέρεται πως έδωσε το αιματηρό μπαράζ επιθέσεων με όλμους και οβίδες που προκάλεσαν οι αντικαθεστωτικοί στη Δαμασκό, το οποίο βεβαίως αποσιωπήθηκε από τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ. Τα τελευταία, αντίθετα, παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους βομβαρδισμούς της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανατ. Γκούτα, διοχετεύοντας με περισσή ευκολία στη δημοσιότητα τα βίντεο από τις δήθεν διασώσεις που κατασκεύαζαν οι μισθοφόροι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «αρωγής» «Λευκά Κράνη», που δημιουργήθηκαν το 2013 από τον Βρετανό πρώην στρατιωτικό και μισθοφόρο Τζέιμς Λε Μεσουριέ και έγιναν στη συνέχεια το «δεξί χέρι» οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα» στη Συρία...

Το μπαράζ βομβαρδισμών στην Ανατ. Γκούτα έδωσε το κατάλληλο πρόσχημα σε ηγέτες ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, η Αγκελα Μέρκελ αλλά και μονάρχες σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ, να εκδηλώσουν το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τους δεκάδες νεκρούς άμαχους και τις καταστροφές σε νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές. Ασχέτως εάν οι ίδιοι είχαν πριν από λίγους μήνες ισοπεδώσει με βομβαρδισμούς πυκνοκατοικημένες συνοικίες στη Ράκα της Συρίας ή στη Μοσούλη του Ιράκ για να διώξουν τους τζιχαντιστές που οι ίδιοι κατασκεύασαν, χρηματοδότησαν, εξόπλισαν, εκπαίδευσαν.

Το θέμα των βομβαρδισμών στην Ανατ. Γκούτα εξυπακούεται πως μεταφέρθηκε στη συνέχεια (22/2/18) και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τους ιμπεριαλιστές να συνεχίζουν αδιάλειπτα τις κόντρες τους με φόντο τις φωτογραφίες από τους χαροκαμένους αμάχους της περιοχής.

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ, οι αστικές τάξεις των οποίων είχαν στο παρελθόν χρηματοδοτήσει οργανώσεις τζιχαντιστών που δρουν στην Ανατ. Γκούτα, απαίτησαν το άμεσο σταμάτημα των βομβαρδισμών, «ώστε να επιτραπεί η ανθρωπιστική αρωγή και να ακολουθήσει με σοβαρότητα η οδός μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης». Ομως, οι τρεις χώρες (μολονότι οι δύο πρώτες έχουν έρθει σε κόντρα με το Κατάρ από τον περσινό Ιούνη) ήταν αυτές που χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τους χιλιάδες τζιχαντιστές που δρουν σήμερα στην Ανατ. Γκούτα μέσα από τις οργανώσεις (σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες του γερμανικού δικτύου «Ντόιτσε Βέλε») «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα», παρακλάδι της «Αλ Κάιντα»), «Τζάις αλ Ισλάμ» (Στρατός του Ισλάμ), «Φαϊλάκ αλ Ραχμάν» (που σχετίζεται επίσης και με την Τουρκία), «Χαρακάτ Νουρ αλ Ντιν αλ Ζένκι» και «Χαρακάτ Αχράρ αλ Σαλάμ αλ Ισλαμίγια», που μάχεται το «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Ισλάμ» θεωρώντας το ανταγωνιστικό, μολονότι και οι δύο οργανώσεις επιδιώκουν εξίσου την επιβολή της σαρίας (ισλαμικός νόμος) στη Συρία και θεωρούν αντιπάλους τους την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, τη Ρωσία και το Ιράν.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, που φέρνουν όσο περνά ο καιρός σε τροχιά ακόμη μεγαλύτερης σύγκρουσης διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις για τον έλεγχο νευραλγικών οδών και πηγών Ενέργειας, αγορών και γεωστρατηγικών θέσεων, οι λαοί μπορούν να αντιτάξουν μόνο την ενωμένη πάλη τους ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θέτοντας στο στόχαστρο κάθε εκμεταλλευτή, ντόπιο και ξένο.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βομβιστικές επιθέσεις σε Αλ Μπαμπ και Αφρίν(2020-11-25 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κόντρες και οι «προειδοποιήσεις»(2018-03-21 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι μάχες και οι αντιπαραθέσεις(2018-03-08 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και υποκριτικές εκκλήσεις για «εκεχειρία»(2018-03-06 00:00:00.0)
Μεγάλα παζάρια πίσω από τις αποφάσεις για κατάπαυση του πυρός(2018-02-27 00:00:00.0)
Επιθέσεις στη Δαμασκό πριν τη... Γενεύη(2017-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ