Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Εναν 33χρονο Παλαιστίνιο δολοφόνησαν χτες νωρίς το πρωί Ισραηλινοί στρατιώτες εν ψυχρώ, αφού προηγουμένως τον ξυλοκόπησαν με τις κάννες των όπλων τους, μόνο και μόνο επειδή τον είδαν να μεταφέρει στον ώμο «κάποιο μακρύ αντικείμενο». Πριν την επίθεση είχαν κάνει έφοδο σε σπίτια στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης και ο άτυχος 33χρονος είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει το σπίτι του θείου του, το οποίο είχε δεχτεί εισβολή Ισραηλινών στρατιωτών.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες διαδήλωσαν χτες στο νότιο Ισραήλ εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είτε να απελάσει, είτε να φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες Ερυθραίους και Σουδανούς μετανάστες, που βρίσκονται στη χώρα δίχως νόμιμες άδειες παραμονής και εργασίας. Οι διαδηλωτές φώναζαν χτες συνθήματα όπως: «Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε πρόσφυγες». «Οχι απέλαση, όχι φυλακή, δεν είμαστε προς πώληση, ζητάμε άσυλο», «Φέρτε πίσω τα αδέλφια μας!».

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χτες 21 άτομα σε θανατική ποινή και άλλα επτά σε ισόβια, κρίνοντας πως ήταν μέλη του «Ισλαμικού Κράτους».

ΡΙΑΝΤ.-- Ο επικεφαλής της «Γενικής Αρχής Ψυχαγωγίας» στη Σαουδική Αραβία, Αχμεντ αλ Κατίμπ, ανακοίνωσε χτες την ίδρυση ενός ταμείου με κεφάλαια ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία υποδομών στον τομέα της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Προέβλεψε ότι έως το τέλος τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν πάνω από 5.000 καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις στη Σαουδική Αραβία και πως θα έχουν μέχρι τότε βρει δουλειά σε αυτόν τον τομέα πάνω από 230.000 άτομα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 76 μαθήτριες διασώθηκαν χτες από το νιγηριανό στρατό, ένα 48ωρο μετά την απαγωγή περίπου 100 μαθητριών οικοτροφείου στην πολιτεία Γιόμπε της βόρειας Νιγηρίας. Εξακολουθούν να αγνοούνται άλλες 13. Πιθανοί δράστες θεωρούνται τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ». Η απαγωγή των μαθητριών θυμίζει την απαγωγή 270 μαθητριών από λύκειο του Τσιμπόκ πριν τέσσερα χρόνια.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η σλοβένικη κυβέρνηση απέπεμψε χτες τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Αντρέι Οστερμαν, μετά τις κακές επιδόσεις Σλοβένων στρατιωτικών σε άσκηση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ. Στη θέση του διορίστηκε ο υπαρχηγός του ΓΕΣ, Αλαν Γκέντερ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το εκπαιδευτικό προσωπικό άνω των 50 βρετανικών πανεπιστημίων (ανάμεσά τους τα πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης κ.ά.) πραγματοποιεί από χτες 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, αντιδρώντας στις δραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στον υπολογισμό των συντάξεών τους. Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και τις επόμενες τέσσερις βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ