Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ιδια «συνταγή»

Θυμάστε τις «εμβληματικές μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης Ρέντσι στη γειτονική Ιταλία, που ανάμεσα σε άλλα ξήλωναν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα, στο όνομα της μείωσης της ανεργίας, αλλά κυρίως για να αντιμετωπιστούν το υψηλό δημόσιο χρέος και ο «προβληματικός» και φορτωμένος με «κόκκινα» δάνεια τραπεζικός τομέας; Τέσσερα χρόνια μετά, η ιταλική οικονομία καταγράφει ανάπτυξη, αλλά οι θέσεις προσωρινής απασχόλησης έχουν «εκτοξευθεί», ενώ οι Ιταλοί που βρίσκονται υπό την απειλή της φτώχειας αυξήθηκαν κατά 3 εκατ. και έφτασαν τα 18 εκατ.! Ενας άλλος «επίμονος μεταρρυθμιστής», όπως παρουσιάζεται ο Μακρόν, προχωρά σε μπαράζ μέτρων που αφορούν μεταξύ άλλων το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, τη γενίκευση της μαθητείας και νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αν και οδηγός είναι οι πολύ διαφορετικοί στόχοι της γαλλικής αστικής τάξης, για ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε σχέση με τη Γερμανία, η συνταγή είναι η ίδια και εξίσου αντιλαϊκή. Ενώ και στη Γερμανία, όπου το κεφάλαιο θέλει να διατηρήσει τα «κεκτημένα» της προηγούμενης δεκαετίας σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, στο τραπέζι της κυβερνητικής συνεργασίας βρίσκονται «μεταρρυθμίσεις» αντίστοιχες με εκείνες της εποχής Σρέντερ, που έφεραν «χρυσές εποχές» για τους Γερμανούς καπιταλιστές. Επομένως, αν και οι στόχοι είναι διαφορετικοί, ή και ανταγωνιστικοί, η συνταγή για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι παντού η ίδια και περνάει από το τσάκισμα των λαών. Ας το 'χουν κατά νου οι εργαζόμενοι, τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει το «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» και τους δείκτες της ανάκαμψης ως «ανάσα» τάχα για τους ίδιους.

Κούρσες

Για το «ράλι των ελληνικών ομολόγων», μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη «Μoody's», πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει με αναφορά σε αυτήν την είδηση για να «πικάρει» τη ΝΔ, μιλώντας προχτές στη Βουλή για την υπόθεση «Novartis». Την ίδια μέρα, βέβαια, εγκαινιαζόταν και η αποκλειστικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένεται βροχή πλειστηριασμών και μόνο για προχτές είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 260, για το Μάρτη πάνω από 600 και τουλάχιστον 13.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Δύο «κούρσες» που τρέχουν παράλληλα λοιπόν: Από τη μία, τα επιτόκια δανεισμού του κράτους, δηλαδή περισσότερο χρήμα που άμεσα και έμμεσα κατευθύνεται στο κεφάλαιο. Και, από την άλλη, το «σφυρί» για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, για να ανακουφιστούν οι τράπεζες, δηλαδή πάλι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτό είναι, άλλωστε, το τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για το «γκάζι» που πατάει η κυβέρνηση στο «ράλι» του κεφαλαίου. Οπότε, δικαιολογημένα, οι μόνοι που πανηγυρίζουν είναι η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία και όχι οι εργαζόμενοι. Η θέση των τελευταίων είναι στον οργανωμένο αγώνα, όπως έγινε προχτές με τις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και στα υπόλοιπα μέτωπα, όπως αυτό των συμβάσεων, της καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της ελληνικής εμπλοκής κ.τ.λ.

Διαπιστώσεις

Τη ζούγκλα που βιώνουν οι εργαζόμενοι της Αττικής αποτυπώνει έρευνα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Και αυτή η έρευνα αποτυπώνει τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τη γενικευμένη μερική απασχόληση, την εργασία τις Κυριακές, τις δυσκολίες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, το κατεδαφισμένο ουσιαστικά σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ενδιαφέρον όμως είναι πώς αξιοποιεί η περιφερειακή αρχή τα «ευρήματα» της έρευνας. Κατά την παρουσίασή τους, η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, είπε ότι αυτά αποτελούν «εργαλείο» για να «χαρτογραφήσει τις ανάγκες» των κατοίκων του Λεκανοπεδίου... Προσπερνάμε το γεγονός ότι από αυτά τα στοιχεία κανένα δεν είναι άγνωστο στην Περιφέρεια. Αλλωστε, σε καθένα από τα «ευρήματα», η Περιφέρεια μπορεί να δει και το δικό της χεράκι, όπως και συνολικά η Τοπική Διοίκηση. Αυτό το επιβεβαιώνουν η ουσιαστική κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η φορομπηξία και η «ανταποδοτικότητα», που είναι μερικές πλευρές της πολιτικής που υλοποιεί και η περιφερειακή αρχή Αττικής. Οσο για τα «μέτρα αντιμετώπισης» αυτής της κατάστασης; Ανάμεσα σε άλλα, η Ρένα Δούρου ξεχώρισε τις «στοχευμένες δράσεις», δηλαδή τις επιλεκτικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση και την ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας, που γεννά η πολιτική την οποία υπηρετεί και η περιφερειακή αρχή. Οπότε, το «εφαλτήριο ενεργειών» για το οποίο έκανε λόγο η περιφερειάρχης, σχετικά με την έρευνα, μάλλον δεν θα αποτελέσει και καμιά έκπληξη για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της Αττικής.

Αναλύσεις

Μιλώντας προχτές στη Βουλή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, έκανε την εξής ανάλυση για τα φάρμακα: «Μέχρι το 2000, ο καπιταλισμός ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των αγορών. Η εξουθένωση των καταναλωτών σημαίνει λιγότερα έσοδα για την αγορά. Περίπου τότε, φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πολλές ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες (...) ότι μπορούν να έχουν περισσότερα έσοδα, απευθυνόμενοι με ακριβά προϊόντα σε λιγότερους πλούσιους, παρά με το να διευρύνουν τις αγορές τους και να πηγαίνουν στην Αφρική και στη Νότιο Αμερική, χωρίς την αγοραστική δύναμη. Δεν χρειάζονται πολλά φάρμακα για τον κίτρινο πυρετό να τα μοιράζουν στα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άρρωστοι, γιατί δεν έχουν αγοραστική δύναμη. Προχωρούμε με ακριβά φάρμακα, που δίνουμε σε λίγους με υπερτιμολογήσεις και επίσης πολλές φορές με παρασκευή φαρμάκων, τα οποία δεν είναι απαραίτητα». Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα περιγράφει, τι ομολογεί ο πρώην υπουργός; Οτι η παραγωγή με κριτήριο το κέρδος συνθλίβει τις σύγχρονες ανάγκες. Κι ότι στον καπιταλισμό, όπου το φάρμακο είναι κερδοφόρο εμπόρευμα, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση του λαού στις αναγκαίες θεραπείες. Αντίθετα, φτωχός κόσμος θα συνεχίσει να πεθαίνει, ακόμα και από ασθένειες που έχουν θεραπεία, αλλά δεν αποφέρει το προσδοκώμενο κέρδος στις πολυεθνικές. Αλλού ήθελε να το πάει το πράγμα ο πρώην υπουργός, αλλού τον πάει όμως η αδήριτη πραγματικότητα του σάπιου συστήματος που ο ίδιος και η κυβέρνηση υπηρετούν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1440 Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία.

1918 Μέρα του Κόκκινου Στρατού. Είχε προηγηθεί Διάταγμα της Προσωρινής Εργατοαγροτικής Κυβέρνησης (Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού) στις 18/1/1918 για τη δημιουργία του Κόκκινου Στρατού Εργατών - Αγροτών σε εθελοντική βάση. Οι πρώτες μονάδες του νέου επαναστατικού στρατού διακρίθηκαν αμέσως στη μάχη κατά των Γερμανών στις τοποθεσίες Νάρβα και Πσκοβ. Η μέρα που δόθηκαν αυτές οι μάχες ορίστηκε τιμητικά ως Μέρα του Κόκκινου Στρατού.

1943 Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ, στην Αθήνα, μετείχαν οι εξής οργανώσεις νέων: Αγροτική Νεολαία Ελλάδος, Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία, Ενιαία Μαθητική Νεολαία, Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, Θεσσαλικός Ιερός Λόχος, Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία, «Λεύτερη Νέα», Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος (ΟΚΝΕ), Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος και Φιλική Εταιρεία Νέων.

1944 Εκτελείται ο Κώστας Γαμβέτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1944 Τμήμα του Μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου ανατινάζει την ταχεία γερμανική αμαξοστοιχία αρ. 53, με αποτέλεσμα το θάνατο 450 Γερμανών, εκ των οποίων το 1/3 ήταν αξιωματικοί.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ Πελοποννήσου μπαίνουν στο Γύθειο και απελευθερώνουν από τις φυλακές 25 πολιτικούς κρατούμενους.

1966 Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), με δίωρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει διεθνές δελτίο ειδήσεων, καλλιτεχνικά νέα, ντοκιμαντέρ, και παρακολουθείται από χιλιάδες Αθηναίους, οι οποίοι συνωθούνται μπροστά στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, που εκθέτουν δέκτες τηλεοράσεων.

1966 Ολοκληρώνεται νέο πραξικόπημα, το 15ο από το 1949, στη Συρία, από τους κόλπους του κόμματος Μπάαθ. Στην εξουσία έρχεται ο Σαλάχ Τζαντίντ.

1981 Στις 6.20 το απόγευμα, μέσα στην αίθουσα της ισπανικής Βουλής εκδηλώνεται το «πραξικόπημα - οπερέτα» με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη της Πολιτοφυλακής Αντόνιο Τεχέρο, που ανεβαίνει στο βήμα και κολλά το περίστροφό του στον κρόταφο του προέδρου του Κοινοβουλίου. Μετά από λίγες ώρες οι πλήρως απομονωμένοι πραξικοπηματίες παραδίδονται.

1983 Το μικρό επιβατηγό οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρείας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ