Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Από τα Σκόπια ξεκινά η περιοδεία των Γιούνκερ, Μογκερίνι και Χαν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη γνώριμη τακτική του «καρότου» και του «μαστίγιου» αναμένεται να εφαρμόσουν, στη διάρκεια περιοδείας που ξεκινούν την Κυριακή σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έως την 1η Μάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος αρμόδιος για Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας που πραγματοποιούν οι τρεις αξιωματούχοι με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης χωρών της περιοχής, με φόντο τη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, είναι τα Σκόπια. Εκεί οι Γιούνκερ, Μογκερίνι και Χαν θα έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Δεύτερος σταθμός της περιοδείας τους θα είναι τα Τίρανα. Τη Δευτέρα θα μεταβούν στο Βελιγράδι και έως την Τετάρτη 28/2 θα έχουν επισκεφτεί το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Την 1η Μάρτη, οι τρεις αξιωματούχοι θα μεταβούν στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες των έξι χωρών και περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ΕΕ έχει θέσει ως ανεπίσημο αρχικό στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στους κόλπους της έως το 2025, αν και δεν έχει δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ των πιο σημαντικών όρων που έχει θέσει είναι μεταρρυθμίσεις με στόχο την κατοχύρωση ενός αστικού κράτους δικαίου, την επίλυση διμερών διαφορών και την «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ