Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ενδοκυβερνητικό παζάρι για τους όρους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές κόντρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε χτες το απόγευμα νέα έκτακτη συνάντηση με 10 από τους βασικότερους υπουργούς της κυβέρνησής της στην εξοχική της κατοικία στην Αγγλία, επιδιώκοντας να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το είδος των εμπορικών σχέσεων που θα μπορούσε να είχε στο μέλλον το Ηνωμένο Βασίλειο με τις άλλες χώρες της ΕΕ, μετά το Brexit.

Εως το βράδυ, οι δυσκολίες στη μαραθώνια συνάντηση δεν φαινόταν εύκολο να ξεπεραστούν, καθώς τα στρατόπεδα των υπουργών υπέρ του «ήπιου» Brexit (όπως οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και Εσωτερικών Αμπερ Ραντ) και υπέρ του «σκληρού» Brexit (όπως οι υπουργοί Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ) παρέμεναν σε φάση σύγκρουσης. Η Μέι επιδίωξε την τρίτη τις τελευταίες βδομάδες υπουργική συνάντηση με αντικείμενο τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν στις επόμενες φάσεις διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, μεταξύ άλλων και ενόψει της ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει την επόμενη βδομάδα αναφορικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών. Η Μέι, κατά πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων, προώθησε στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο των λεγόμενων «τριών καλαθιών», στο πλαίσιο του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ήθελε να διατηρήσει τους υπάρχοντες ρυθμιστικούς κανόνες, να τους τροποποιήσει και να πετύχει τους ίδιους στόχους, ή να διαρρήξει τελείως τους δεσμούς με την ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρόμπιν Γουόκερ, στέλεχος του υπουργείου Brexit, εκτίμησε ότι μία πιθανή παράταση του λεγόμενου «μεταβατικού καθεστώτος», έστω και κατά ένα χρόνο, θα κόστιζε στη Βρετανία περίπου 5 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Μέσα αυτό το κλίμα, ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία σχετικά με τις κινήσεις πολιτών της ΕΕ προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε πως μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη αποχώρησαν από τη Βρετανία 130.000 πολίτες από χώρες της ΕΕ (ρεκόρ δεκαετίας). Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι άλλοι 220.000 πολίτες από χώρες της ΕΕ εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (μειωμένοι κατά 47.000 σε σχέση με το 2016). Διαπιστώθηκε επίσης αύξηση του αριθμού μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε νέο άρθρο γνώμης του αμερικανικού δικτύου ειδήσεων «Bloomberg», που υποστήριξε ουσιαστικά τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Βrexit στη Βρετανία, επειδή οι προφανείς πολιτικές επιπτώσεις, η πολιτική κρίση και οι «σφοδρές διαμαρτυρίες» που θα μπορούσε να προκαλέσει θα ήταν καλύτερες «από το χαοτικό Brexit προς το οποίο κατευθύνεται σήμερα η Βρετανία».

Ολα αυτά, μία μέρα πριν από τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθούν και οι εξελίξεις που αφορούν το Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ