Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Τραμπ πρότεινε ένοπλους καθηγητές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φουντώνουν στις ΗΠΑ οι συζητήσεις και οι κινητοποιήσεις με επίκεντρο την κατοχή και χρήση όπλων μέσα και έξω από τα σχολεία, μετά την αποτρόπαιη σφαγή 17 μαθητών και εκπαιδευτικών στις 14 Φλεβάρη από ένοπλο πρώην μαθητή σε λύκειο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα.

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί διαδοχικά ακροάσεις στο Λευκό Οίκο με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς - μάρτυρες ανάλογων σφαγών στα σχολεία, μη διστάζοντας ωστόσο να προτείνει τουλάχιστον αδιανόητα πράγματα. Οπως π.χ. την οπλοφορία «ορισμένων δασκάλων» στα σχολεία «για να σταματήσουν» και να σκοτώσουν... εγκαίρως, εάν χρειαστεί, έναν ή περισσότερους ένοπλους στις σχολικές εγκαταστάσεις. Η πρόταση του Τραμπ για την, υπό όρους, οπλοφορία των εκπαιδευτικών προκάλεσε αλγεινές αντιδράσεις διεθνώς, ωστόσο ο ίδιος την υποστήριξε με θέρμη, προβάλλοντας ως παράδειγμα τη μείωση των προσπαθειών αεροπειρατείας μετά την παρουσία ένοπλων φρουρών σε αεροπλάνα έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ. Σε άλλο σημείο, ο Τραμπ πρότεινε να αυξηθεί στα 21 χρόνια η ηλικία κάποιου που θα μπορεί να προμηθευτεί όπλο, να απαγορευτεί η χρήση εξαρτημάτων σε κοντάκια όπλων που μπορεί να τα μετατρέψουν σε ημιαυτόματα ή αυτόματα, να αυξηθούν τα κέντρα ψυχικής υγείας και να απαγορευτεί η έκδοση άδειας οπλοκατοχής σε άτομα «με διαταραγμένη ψυχική υγεία, δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών...».

Στο μεταξύ, χτες, ο Γουέιν Λαπιέρ, πρόεδρος του μεγαλύτερου λόμπι οπλοκατοχής στις ΗΠΑ («Εθνική Ενωση Οπλων», NRA), πρότεινε επίσης τη χρήση όπλων για να σταματήσει... η βία των όπλων. «Πρέπει άμεσα να σκληρύνουμε τα σχολεία μας», σημείωσε, «κάθε μέρα, νέα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία που είναι στην ουσία εκτεθειμένα, εύκολοι στόχοι για τον οποιονδήποτε είναι αποφασισμένος να διαπράξει μαζική δολοφονία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να είναι πιο εύκολο να ανοίξει πυρ κάποιος σε ένα σχολείο, από ό,τι σε μια τράπεζα ή κοσμηματοπωλείο».

Από την άλλη μεριά, οι μαθητές στη Φλόριντα και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις και τις πιέσεις σε πολιτικούς, σε μία προσπάθεια να τους πείσουν να πάρουν μέτρα κατά της οπλοκατοχής. «Ποτέ ξανά» φωνάζουν στις διαδηλώσεις τους, προετοιμάζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία που προγραμματίζουν για τις 24 Μάρτη στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ