Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Οδηγός των εξελίξεων τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Ενδεικτικές οι επαφές μεταξύ ηγεσίας ψευδοκράτους και ΕΝΙ στη Ρώμη και η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οδηγό των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όπως αναδεικνύει και η συνάντηση που είχαν στη Ρώμη εκπρόσωποι του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ και της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, στο φόντο της συνεχιζόμενης παρουσίας πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ και της ακινητοποίησης του γεωτρύπανου «Saipem 12000» (που επρόκειτο να διενεργήσει γεωτρήσεις για λογαριασμό της ΕΝΙ).

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, επιβεβαίωσε ότι είχε κατ' ιδίαν επαφές με ανώτατα στελέχη της συγκεκριμένης πολυεθνικής, ενώ η Αγκυρα αποκάλυψε ότι η συνάντηση κανονίστηκε μετά από μεσολάβηση της ιταλικής κυβέρνησης. Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Οζερσάι εξέφρασε την επιθυμία του ψευδοκράτους να γίνει και αυτό μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ, αλλά και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα «επαναξιολογηθεί» και η νέα τουρκική Νavtex, που κανονικά έχει «ισχύ» μέχρι τις 10 Μάρτη.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, η ιταλική κυβέρνηση είχε εκφράσει την προσδοκία, όσον αφορά τις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ, ότι «θα βρεθεί μια λύση που να συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων», αλλά και ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης λόγω «της προώθησης πιθανών περαιτέρω προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα, πέραν εκείνων που ήδη υπάρχουν».

Στο μεταξύ, χτες, η «Καθημερινή Κύπρου» επικαλέστηκε δηλώσεις του περιφερειακού συμβούλου επικοινωνίας της ΕΝΙ Ντομένικο Σπίνα ότι - με βάση άλλα σχέδια της εταιρείας - «το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο». Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως πως «η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο», αλλά και πως «το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (ΕΕ, τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση». Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της εταιρείας - απηχώντας και την ευελιξία με την οποία τα μονοπώλια υπηρετούν τα συμφέροντά τους - πρόσθεσαν ότι «είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε πιθανές διενέξεις. Ολα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές (Βορρά και Νότου). Εχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Αν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις».

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το παζάρι

Χτες, πολλά ελληνοκυπριακά ΜΜΕ περιέγραφαν τον «προβληματισμό» που υπάρχει στη Λευκωσία για τη στάση των «ευρωπαϊκών εταίρων» της, ενόψει και της σημερινής άτυπης Συνόδου της ΕΕ, όπου η κυπριακή κυβέρνηση επρόκειτο να θέσει τις εξελίξεις στην ΑΟΖ. Από τη μεριά της, η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι ιεραρχεί μια «λύση» του Κυπριακού ως μοχλό για την προώθηση ευρύτερων σχεδιασμών της και παρά τις τουρκικές προκλήσεις ζητά άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης, χτες στις Βρυξέλλες αναμενόταν να γίνει συνάντηση του Κυπρίου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι επιστρατεύονται πάλι τα επιτελεία παραπλάνησης του λαού, για να πειστεί ότι δήθεν μπορούν να τον ωφελήσουν τα παζάρια στα τραπέζια των ιμπεριαλιστών. Σε αυτό το πλαίσιο, φούντωνε η συζήτηση για το πόσο δυναμώνει η άσκηση βέτο σε ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όταν βέβαια κάτι τέτοιο είναι ήδη αντικείμενο παζαρέματος μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο των διεργασιών, αναμενόταν η άφιξη στις Βρυξέλλες και στελεχών από τον ΔΗΣΥ αλλά και το ΔΗΚΟ, προκειμένου να έχουν επαφές με στελέχη των αντίστοιχων ευρωομάδων. Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι «κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος τα συνθήματα ότι η Κύπρος έχει συμμαχίες και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις στην ΑΟΖ «είναι ένα μικρό δείγμα των εξελίξεων, αν δεν υπάρξει επίλυση του προβλήματος», αλλά και πως στόχος αυτήν τη στιγμή πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και όχι η κλιμάκωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ