Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΧΕΝΤ ΤΑΜΙΜΙ
Ξεκίνησε χτες η δίκη - παρωδία

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Αχέντ, να είσαι δυνατή!», φώναξε ο πατέρας της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι όταν εισήλθε χτες το μεσημέρι στο στρατοδικείο του Οφερ υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να ξεκινήσει η παρωδία δίκης σε βάρος της επειδή τόλμησε, πριν από περίπου δύο μήνες, να χαστουκίσει πάνοπλο Ισραηλινό στρατιώτη που ήθελε να εισβάλει στον αυλόγυρο του σπιτιού της για να συνεχίσει τη ρίψη πυρών σε βάρος συνομηλίκων της στο χωριό Νάμπι Σάλεχ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, όπου τραυματίστηκε και ένας ξάδελφός της.

Ο δικαστής του στρατοδικείου απαγόρευσε την είσοδο στους διπλωμάτες και τους δημοσιογράφους, τάχα για την ...«προστασία» της ανήλικης κοπέλας αλλά και για να μη μετατραπεί σε «τσίρκο» η δίκη - φιάσκο που έστησαν οι κατοχικές αρχές σε βάρος της 17χρονης Παλαιστίνιας και τόσων άλλων που στήνουν καθημερινά σε βάρος εκατοντάδων παιδιών και εφήβων που συλλαμβάνονται για οποιαδήποτε πράξη αντίστασης.

Στο ίδιο στρατοδικείο δικάζονται επίσης η μητέρα της Παλαιστίνιας έφηβης, Ναριμάν Ταμίμι, και η εξαδέλφη της Νουρ, ωστόσο καμία από αυτές δεν εμφανίστηκε χτες στη δικαστική αίθουσα. Στο στρατοδικείο επιτράπηκε μόνο η παρουσία συγγενών της οικογένειας των τριών κατηγορουμένων που βαρύνονται με βαριές κατηγορίες που επισύρουν συνολικά ποινή φυλάκισης έως 10 ετών.

Επιπλέον, το στρατοδικείο αποφάσισε να παραμείνει φυλακισμένη η 17χρονη Ταμίμι μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Επαναλαμβάνει ο Νετανιάχου τα περί εποικισμών

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επανέλαβε και χτες, παρά τις διαψεύσεις των ΗΠΑ, πως συζητά «εδώ και κάποιο καιρό» με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. «Αναφορικά με την εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας (στους εβραϊκούς οικισμούς) μπορώ να σας πω ότι μιλάω σχετικά εδώ και κάποιο καιρό με τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, «Λικούντ».

Ωστόσο, και χτες, ο Τζος Ράφελ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν γίνει συζητήσεις με το Ισραήλ για το θέμα αυτό, δηλώνοντας: «Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν έχουν συζητήσει ποτέ μια τέτοια πρόταση και ο Πρόεδρος παραμένει επικεντρωμένος στην πρωτοβουλία του για την ειρήνευση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων».

  • Κατηγορίες για τουλάχιστον δύο υποθέσεις διαφθοράς και απιστίας κατά του δημόσιου συμφέροντος απήγγειλαν χτες βράδυ οι ισραηλινές διωκτικές αρχές κατά του πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, έπειτα από πολύμηνες έρευνες. Αφορούν αφενός πολυτελή δώρα που φέρεται πως δέχθηκε από Ισραηλινούς δισεκατομμυριούχους για να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση και πρόσβαση στις αγορές. Αφετέρου σχετίζονται με τη συμφωνία που φέρεται πως είχε κάνει με τον εκδότη της δεύτερης μεγαλύτερης ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», Αμον Μόζες, ώστε να απολαμβάνει η κυβέρνησή του ιδιαιτέρως θετική προβολή. Ο Νετανιάχου, σε μία πρώτη αντίδραση, χτες βράδυ, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κάνει τίποτε μεμπτό και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ