Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Φλέβα» ανταγωνισμών

Ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει, σε συνάρτηση με το συνολικότερο «παιχνίδι» των ανταγωνισμών στην περιοχή, έχει αξία ο λαός, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις δηλώσεις Ερντογάν ότι «οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και το στόλο μας», να θυμηθεί τι του έλεγαν πριν από μερικούς μήνες τα αστικά επιτελεία για τα γεωτρύπανα των ενεργειακών κολοσσών που κατέφταναν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τότε που τα μονοπώλια της Ενέργειας παρουσιάζονταν περίπου ως «ειρηνευτική δύναμη», «δύναμη ευημερίας και σταθερότητας» στην περιοχή. Δεν έλειπαν επίσης ούτε οι αναλύσεις για τις «win - win» προοπτικές που δημιουργούνται «για όλους» από τις γεωτρήσεις και το πέρασμα των ενεργειακών δρόμων από την περιοχή, ούτε η καλλιέργεια κλίματος ευφορίας από την τεράστια δύναμη πυρός των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή, «για να προστατεύει τις πλατφόρμες», και που θα απέτρεπε τάχα την τουρκική επιθετικότητα. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι όλα αυτά αποτελούν κούφια λόγια, αφού είναι ακριβώς οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των καπιταλιστικών κρατών που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή. Ο λαός πρέπει να αντιταχθεί στους σχεδιασμούς αυτούς, όπως και στα διάφορα ιδεολογήματα και «τυράκια» με τα οποία προσπαθούν να τον στοιχίσουν πίσω από τους στόχους της αστικής τάξης.

Ιδια γλώσσα

Το γεγονός ότι η πόρτα της ΠΓΔΜ «είναι πάντα ανοιχτή στις τουρκικές επιχειρήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, μιλώντας σε επιχειρηματική συνάντηση που οργάνωσε η Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της γείτονος (TOBB), ενώ εξέφρασε και την ελπίδα ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών να υπερδιπλασιαστεί και να φτάσει στο 1 δισ. δολάρια, από τα 475 εκατ. που είναι σήμερα. Πού βασίζει τις «ελπίδες» αυτές ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Στο ότι, όπως είπε, «επιδοτούμε το κόστος του προσωπικού» και στη «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» της χώρας όχι μόνο εφαρμόζονται μεγάλες φοροαπαλλαγές, αλλά επιπλέον αυτή αποτελεί και «πύλη προς ολόκληρη την Ευρώπη», ενώ «η περιοχή γύρω από τη "Μακεδονία" έχει μεγάλες προοπτικές, με ειδικές ευκαιρίες στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και της Ενέργειας». Η ένταση δηλαδή της εκμετάλλευσης, όπως και τα σχέδια για το πέρασμα αγωγών και δρόμων διαμετακόμισης από και προς την ΕΕ, αποτελούν το «ατού» για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως ακριβώς λέει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της αστικής τάξης της Ελλάδας. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι απ' όλες τις μεριές των συνόρων οι καπιταλιστές μιλάνε όντως την ίδια «γλώσσα», εκείνη του κέρδους. Σε αντίθεση όμως με τα όσα λέει η κυβέρνηση, αυτή ακριβώς είναι η πηγή των μεγάλων ανταγωνισμών και των κινδύνων για τους λαούς, και όχι η «γιατρειά» τους.

Σύμμαχοι

Αν πιστέψουμε τα όσα γράφει η κυβερνητική «Αυγή», τότε η ETUC, δηλαδή η ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικάτων, πιέζει για αύξηση του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα, ενώ και η κυβέρνηση, με τις ομιλίες Τσίπρα και Αχτσιόγλου στο πρόσφατο συνέδριο του «Economist», έστειλε για το ίδιο θέμα μήνυμα στο «εσωτερικό αντεργατικό λόμπι». Δηλαδή, σύμφωνα με την «Αυγή», σύμμαχος των εργαζομένων στην Ελλάδα, που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, είναι η κυβέρνηση και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός (!), αφού βραχίονας της ETUC στην Ελλάδα είναι η ΓΣΕΕ. Κρίνοντας τώρα από τις θέσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει σήμερα «κοινή δήλωση» με τις εργοδοτικές ενώσεις για το στόχο της «ανάπτυξης», κατανοεί κανείς το μέγεθος της απάτης και του λάκκου που σκάβουν στο λαό η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι. Αλλωστε, η μεν κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τυχόν αυξήσεις στον κατώτερο μισθό θα κινούνται στα όρια που επιβάλλει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στη βάση του σχετικού αντεργατικού νόμου, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εκτός του ότι αφορίζει κάθε αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, έχει ήδη υπογράψει και ανανεώσει μερικές φορές την ΕΓΣΣΕ με τον ΣΕΒ, χωρίς καν αναφορά στο ύψος του κατώτερου μισθού, δηλώνοντας απόλυτο «σεβασμό» στο νόμο. Με τέτοιους «συμμάχους» μόνο τα χειρότερα μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ