Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κόντρες με αφορμή τη διαδοχή στην ηγεσία του SPD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες και οι κόντρες για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), λίγες μέρες μετά τη συμφωνία τους με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, και ενόψει του εσωκομματικού δημοψηφίσματος (20 Φλεβάρη - 2 Μάρτη), που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη συμφωνία.

Την ανακοίνωση για παραίτηση του Μάρτιν Σουλτς ακολούθησε η χτεσινή πρόταση του προεδρείου του κόμματος να είναι υποψήφια η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αντρέα Νάλες, και μεταβατικός πρόεδρος για το διάστημα μέχρι το συνέδριο να αναλάβει ένας από τους αντιπροέδρους, πιθανώς ο Ολαφ Σολτς.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από τοπικές οργανώσεις, αλλά και από τη νεολαία του κόμματος (JUSO), για το ενδεχόμενο μεταβίβασης της προεδρίας στην Νάλες, κάνοντας λόγο για «παράνομη και αντικαταστατική ενέργεια».

Η νεολαία του SPD, που αντιτίθεται στο μεγάλο συνασπισμό και καλεί σε καταψήφισή του στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, αρνείται έντονα την ανάληψη της προεδρίας από την Νάλες, η οποία είναι υπέρμαχος του μεγάλου συνασπισμού, ήταν υπουργός Εργασίας μέχρι τις τελευταίες εκλογές και ανήκε στη διαπραγματευτική ομάδα του κόμματος στις πρόσφατες συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ, η σοσιαλδημοκράτισσα δήμαρχος του Φλένσμπουργκ, Ζιμόνε Λάνιε, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να είναι υποψήφια για την προεδρία. Η ίδια σε συνέντευξή της δήλωσε πως «δεν έχει τίποτα ενάντια στην Νάλες», όμως με την υποψηφιότητά της θέλει να καταδείξει πως «υπάρχει εναλλακτική απέναντι σε ένα πρόσωπο» και πως θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου προέδρου του κόμματος.

Στο πλαίσιο της γενικότερης δυσαρέσκειας - από τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου - και της συζήτησης για το παλιό και φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, δημοσκόπηση που οργάνωσε η εφημερίδα «Welt» δείχνει πως τα 2/3 των ερωτηθέντων θεωρούν αδύνατη μια «ανανέωση προσώπων» στην CDU, υπό την Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος και πρόεδρος της CDU δήλωσε πρόσφατα πως τις υπουργικές θέσεις του κόμματός της θα αναλάβουν νέα πρόσωπα, με έμφαση στις γυναίκες. Να σημειωθεί ακόμη προχτεσινό άρθρο του «Spiegel», που κατέληγε πως «η χώρα χρειάζεται νέες εκλογές, χωρίς την Μέρκελ». Τέλος, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων «Civey», για την εφημερίδα «Augsburger Allgemeine», το 62,6% των Βαυαρών θα επιθυμούσε την απόσυρση του 68χρονου επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, από την πολιτική, και διαφωνεί με την ανάληψη από αυτόν του υπουργείου Εσωτερικών σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινή τριμελής επιτροπή στην ηγεσία του SPD(2019-06-04 00:00:00.0)
Ξεκίνησε χτες το εσωκομματικό δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών(2018-02-21 00:00:00.0)
Διεργασίες για την «επόμενη μέρα»(2018-02-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συζητήσεις στο SPD ενόψει του συνεδρίου του(2018-01-19 00:00:00.0)
Μετά το συνέδριο του SPD οι διερευνητικές συνομιλίες(2017-12-07 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για σχηματισμό κυβέρνησης(2017-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ