Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12936

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέες δομές και σχέδια διεύρυνσης με την κάννη στραμμένη στη Ρωσία

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες στις Βρυξέλλες


ΣΕΛ.  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Θέλουν τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα στους «αναπτυξιακούς στόχους» του κεφαλαίου

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και εργοδοτικές Ενώσεις συνυπογράφουν «Κοινή δήλωση» για την ανάπτυξη, στο πλαίσιο της ΟΚΕ


ΣΕΛ.  11

Επικίνδυνος εφησυχασμός και συγκάλυψη του ρόλου ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Αιγαίο

Παραμύθι η ασφάλεια για το λαό από τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, αφού το σοβαρό περιστατικό στα Ιμια σημειώθηκε σε βάρος σκάφους που συμμετέχει σε επιχείρηση της ΕΕ και ενώ στο Αιγαίο περιπολεί σταθερά ΝΑΤΟική αρμάδα!

Δ. Κουτσούμπας: Τα τελευταία γεγονότα συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως και η αναβάθμιση των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας για το λαό μας, εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες, αλλά μόνο παράγοντα όξυνσης, παραπέρα κινδύνων και πολεμικών εμπλοκών.

  • Κατεπείγουσα Ερώτηση στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ισες αποστάσεις από ΗΠΑ - ΟΗΕ και για τις τουρκικές αμφισβητήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Συγκεντρώσεις με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας διοργανώνουν η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στις 27/2 στο Σύνταγμα, και η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας στις 6/3 στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διεμβολισμοί

Ούτε δύο μήνες δε χρειάστηκε να περάσουν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, για να επιβεβαιωθεί με το νέο σοβαρό επεισόδιο στα Ιμια και με όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ ότι η επίσκεψη που οργάνωσε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτέλεσε «πάτημα» για την αναβάθμιση των πάγιων αμφισβητήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και αλλού.

Ακόμα πιο πέρα, τα περιστατικά αυτά, όπως κι άλλα που έχουν μεσολαβήσει, «διεμβολίζουν» την προπαγάνδα κυβέρνησης και αστικών επιτελείων ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ο ρόλος «σημαιοφόρου» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που διεκδικεί η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, μπορούν τάχα να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τους λαούς, ή να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το μόνο που έρχεται να «διασφαλίσει» η τέτοια εμπλοκή είναι τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας για τη «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της στην περιοχή, για ενεργό συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στόχοι που «περπατάνε» αλλού σε ανταγωνισμό, αλλού σε συνεργασία με την τουρκική αστική τάξη.

Ούτε οι επιχειρηματικές συμφωνίες ανάμεσα στα κεφάλαια των δύο χωρών ούτε, βέβαια, η συνύπαρξη των δύο κρατών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, αμβλύνουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

Το «γκριζάρισμα» άλλωστε του Αιγαίου προχωρά εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, ενώ ούτε η μετατροπή του σε «ΝΑΤΟική θάλασσα», με την πρόσκληση της αρμάδας που περιπολεί κατά μήκος των τουρκικών ακτών ούτε, βέβαια, τα περί «συνόρων της ΕΕ» άμβλυναν τις πάγιες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Καθόλου τυχαία η κλιμάκωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, λίγο μετά την επίσκεψη - «τομή» του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, «δίνει τα ρέστα της» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, να προχωρήσουν οι διευθετήσεις με τις γειτονικές χώρες, ώστε να ανοίξει και από αυτήν την πλευρά ο δρόμος για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής.

Στόχος που, όπως δηλώνουν ανοιχτά τα αστικά επιτελεία, «επιταχύνεται» μεταξύ άλλων και λόγω των «ρωγμών» στις σχέσεις της Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, κι ενώ η κυβέρνηση αξιοποιεί την τουρκική επιρροή στην περιοχή, αλλά και την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ως «επιχείρημα» ότι οι διευθετήσεις αυτές πρέπει να «τρέξουν» μια ώρα αρχύτερα.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, σε συνέντευξη όπου ξεδίπλωσε τον σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ελλάδα «γεωστρατηγικό μεντεσέ», ενέταξε μέσα στο ίδιο πλαίσιο και τους «φόβους» του για ένα πιθανό «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η πηγή των κινδύνων και της κλιμάκωσης της έντασης δεν μπορεί να αναζητηθεί σε «ψυχολογικού τύπου» αναλύσεις περί Τουρκίας - «νευρικής δύναμης» ή σε δευτερεύουσες πλευρές, όπως τα περί «επικοινωνιακής διαχείρισης» των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα στην επέμβασή της στη Β. Συρία.

Αντίθετα, πρέπει να αναζητηθεί στη «μεγάλη εικόνα» των ανελέητων ανταγωνισμών και «διεμβολισμών» των επιχειρηματικών ομίλων για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ο.κ., κυριολεκτικά βάζουν φωτιά σε Μ. Ανατολή, ΝΑ Μεσόγειο και Βαλκάνια, επαναχαράσσουν σύνορα με το αίμα των λαών, φουντώνουν αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς.

Ακριβώς εκεί, στην καρδιά του προβλήματος, όπου βρίσκονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση με την «ενεργότερη» εμπλοκή της στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πρέπει να κατευθυνθεί η λαϊκή πάλη. Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη των λαών και από τις δύο μεριές του Αιγαίου και ο αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οδηγούν στην αιματοχυσία των λαών. Η επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνει το ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 27 Φλεβάρη και 6 Μάρτη, αντίστοιχα, μπορεί να στείλει ένα ισχυρό τέτοιο μήνυμα.ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα δράσης ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

Συγκέντρωση την Τετάρτη 21/2, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, οργανώνει το ΠΑΜΕ. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., πλατεία Αγίου Θεράποντα και πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο) και σε άλλες πόλεις. Πλούσιο πρόγραμμα δράσης σε όλη τη χώρα από Συνδικάτα, Ενώσεις των ΕΒΕ και άλλους φορείς.


ΣΕΛ.  13


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Νέες πρωτοβουλίες στη μάχη για τις ΣΣΕ

ΣΕΛ.  13
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Στη Σόφια το επόμενο επεισόδιο της διαπραγμάτευσης

ΣΕΛ.  6
ΔΙΚΗ 35 ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η κυβέρνηση ξοφλάει γραμμάτια στην εργοδοσία

Συγκέντρωση στην Ευελπίδων την Τρίτη 20/2, μέρα της δίκης, στις 11.30 π.μ.


ΣΕΛ.  13
TE ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη γίνει η Αλεξανδρούπολη ΝΑΤΟικό ορμητήριο

ΣΕΛ.  6
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές περιοδείες και συγκεντρώσεις

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org