Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προώθηση οπιούχων φαρμάκων για πολλά χρόνια από μονοπώλια

Με τη γνώριμη τακτική της δωροδοκίας γιατρών και «ενώσεων ακτιβιστών»

Μια από τις φαρμακευτικές που προωθούσε τα οπιούχα εθιστικά σκευάσματα

AP2007

Μια από τις φαρμακευτικές που προωθούσε τα οπιούχα εθιστικά σκευάσματα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη γνώριμη τακτική της πολυετούς δωροδοκίας που χρησιμοποιούν πλήθος μονοπωλίων για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τις αγορές, ακολουθούσαν επί χρόνια μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ με στόχο την προώθηση οπιούχων εθιστικών παυσίπονων, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Γερουσίας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κλέιρ Μακάσκιλ, που προεδρεύει της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Θεμάτων, ανακοινώνοντας τα πορίσματα της έκθεσης τόνισε ότι η «επίμονη» τακτική προώθησης οπιούχων φαρμάκων σε χρονίως πάσχοντες από γιατρούς και ενώσεις «ακτιβιστών» ενδέχεται να εξηγεί, μεταξύ άλλων, την απότομη αύξηση, κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες, θανάτων τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Ομάδες ακτιβιστών που έλαβαν τις δωρεές, έθεσαν τους εαυτούς τους «στην υποστήριξη των στόχων της βιομηχανίας», ανέφερε η Μακάσκιλ, προσθέτοντας ότι αυτό ενδέχεται να συνέβαλε στην έξαρση της χρήσης οπίου το 2016 με αποτέλεσμα την καταγραφή 42.000 θανάτων από υπερβολική δόση τέτοιων φαρμάκων.

Η Μακάσκιλ δήλωσε ακόμη ότι οι ομάδες των «ακτιβιστών» προωθούσαν οδηγίες για τη χρήση των ουσιών αυτών κατά των χρόνιων πόνων, ενώ είχαν αναπτύξει δραστηριότητα κατά της νομοθεσίας που εφαρμόζεται για τον περιορισμό της χρήσης οπιοειδών. «Οι οικονομικές αυτές σχέσεις ήταν ύποπτες, χωρίς διαφάνεια κι αποτελούν μία από τις αιτίες για την εξάπλωση μίας από τις πιο θανατηφόρες χρήσεις οπιοειδών στην ιστορία των ΗΠΑ», τόνισε.

Ανάμεσα στις τουλάχιστον πέντε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που έδωσαν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια σε ιατρικές ενώσεις, μεμονωμένους γιατρούς, ομάδες στήριξης ακτιβιστών και ασθενών με χρόνιους πόνους είναι η φαρμακοβιομηχανία «Purdue Pharma LP», που παράγει τα ισχυρά, εθιστικά παυσίπονα «OxyContin», και οι βιομηχανίες «Johnson & Johnson» και «Mylan NV».

Η εταιρεία «Purdue Pharma», που ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σταματά την προώθηση οπιούχων ουσιών στους γιατρούς, ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής, χορηγώντας 4,15 εκατομμύρια δολάρια σε 12 ομάδες υποστήριξης από το 2012 έως το 2017. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η εταιρεία «Insys Therapeutics Inc», που εμπορεύεται το παυσίπονο «Subsys», έδωσε 3,15 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό ίδρυμα κατά του πόνου (U.S. Pain Foundation), αλλά και σε άλλους φορείς και οργανώσεις, έχοντας τη δεύτερη θέση από πλευράς χορήγησης δωρεών.

Μεταξύ των ενώσεων και οργανισμών που επωφελήθηκαν από τις «δωρεές» των φαρμακοβιομηχάνων οπιούχων είναι οργανισμοί υποστήριξης ασθενών και ιατρικές κοινότητες επαγγελματιών στο χώρο της Υγείας, όπως η «Ακαδημία Διαχείρισης Πόνου» (ΑΙΡΜ - Academy of Integrative Pain Management), που πολέμησαν νομοθεσίες που εφαρμόζονται για τα οπιοειδή και τον περιορισμό τςη χρήσης τους σε επίπεδο πολιτειών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org