Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβληματισμός αστών για τις συμμαχίες της

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονα συνεχίζεται η συζήτηση στην Τουρκία για τις συμμαχίες της αστικής τάξης, καθώς επιταχύνονται ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και κλιμακώνονται ευρύτεροι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται και η ανησυχία για τα ανταλλάγματα από (μέχρι τώρα;) συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, με ενδεικτικές τις δηλώσεις του ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που υποστήριξε ότι με βάση τις εξελίξεις στη Συρία και τη στήριξη των ΗΠΑ προς «τρομοκρατικές οργανώσεις» (PYD, YPG), οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ «οδηγούνται σε πολύ επικίνδυνο σημείο μιας άμεσης αντιπαράθεσης». Απέδωσε στις ΗΠΑ «απιστία και αχαριστία», «αντιπαλότητα», ενώ σχολίασε: «Ο στρατηγικός μας εταίρος, η χώρα με την οποία συμμετέχουμε δίπλα δίπλα στο ΝΑΤΟ, έχει συνεργαστεί με τρομοκρατικές οργανώσεις. Το έλεος που επιδεικνύεται στον εχθρό (της Τουρκίας) αποτελεί ανικανότητα και αδυναμία. Αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν αυτό το λάθος, αν η πρόκληση, η παρεμπόδιση και η τρομοκρατία συνεχιστούν, η στάση των ΗΠΑ θα εκληφθεί ως εχθρότητα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αναμένεται τις επόμενες μέρες και η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, που χτες δήλωσε από το Κουβέιτ ότι η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται «τις ανησυχίες της Αγκυρας για την ασφάλειά της», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ενστάσεις για την επιχείρηση στο Αφρίν (βλέπε σχετικό θέμα).

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που πρόκειται να μεταβεί στη Γερμανία για να παρακολουθήσει την ετήσια Συνάντηση για τη (Διεθνή) Ασφάλεια στο Μόναχο, ανακοινώθηκε ότι θα συναντήσει και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

  • Οι αρχές προχώρησαν χτες στη σύλληψη της νέας συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σερπίλ Κεμάλμπεϊ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες εξαιτίας δημόσιας καταδίκης της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφρίν.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ