Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Πιέσεις για τροποποίηση της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν

Ανακοινώθηκε «ομάδα εργασίας» ΗΠΑ - Βρετανίας - Γερμανίας - Γαλλίας

Ιούλης του 2015, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το Ιράν από τα 5+1 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ιούλης του 2015, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το Ιράν από τα 5+1 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Εντονες πιέσεις σε ισχυρούς εταίρους των ΗΠΑ στην ΕΕ για «διόρθωση» και «τροποποίηση» ορισμένων βασικών διατάξεων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα άσκησε και χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ισραήλ.

Ο Πενς ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα αποφασίσει, τους επόμενους μήνες, την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συναινέσουν στην «τροποποίησή» της.

Ενα 48ωρο νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, εξέφρασε από την πρωτεύουσα της Βρετανίας την «ελπίδα» ότι μπορεί να σημειωθεί «πρόοδος» με τους Ευρωπαίους στο ζήτημα της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της χώρας, Τερέζα Μέι, και τον ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, ο Τίλερσον ανήγγειλε τη συγκρότηση «μίας ομάδας εργασίας» ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας - Γερμανίας με στόχο την πιθανή τροποποίηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία (που είχαν υπογράψει το 2015 τη συγκεκριμένη συμφωνία) έχουν «κοινή αντίληψη» πως «ορισμένα μέρη του κειμένου πρέπει να συζητηθούν», όπως και «κάποιες πτυχές της στάσης» του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η «ομάδα εργασίας» για το Ιράν μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη της συνάντηση εντός της επόμενης βδομάδας.

Στη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησής της με τον Τίλερσον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός του «υπενθύμισε» τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα της στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή πλευρά ουσιαστικά συμφωνεί να παρακολουθούμε τη δράση του Ιράν αναφορικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους» και «να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, συλλογικά, για να περιορίσουμε αυτήν τη δραστηριότητα».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σε σχέση με τις πιέσεις των ΗΠΑ να αλλάξουν τη διεθνή συμφωνία του 2015. Ο Λε Ντριάν χαρακτήρισε «τελεσίγραφα» τις γνωστές «απαιτήσεις» του Προέδρου Τραμπ έναντι των Ευρωπαίων για τη διεθνή συμφωνία, παρατηρώντας ότι παρά τις δηλώσεις του ο Αμερικανός ηγέτης «δεν έσπασε τη συμφωνία».

Ο Λε Ντριάν ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα μεταβεί στο Ιράν στις 5 Μάρτη για συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ της χώρας και άλλους αξιωματούχους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο Λε Ντριάν τόνισε ότι θέλει να συζητήσει για τη συμφωνία μετά το «τελεσίγραφο» Τραμπ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «μια χώρα που παίρνει πίσω τον λόγο της υποτιμά την αξιοπιστία του λόγου της». Κατηγόρησε από την άλλη την Τεχεράνη ότι ενδίδει στον «πειρασμό» να διεκδικήσει «ηγεμονικό» ρόλο στην περιοχή, και την κάλεσε «να επιστρέψει στη διεθνή κοινότητα και να συνεργαστεί ως προς τα ζητήματα αυτά...».

Αναφανδόν κατά της τροποποίησης της συμφωνίας με το Ιράν έχει ταχθεί η κυβέρνηση της Ρωσίας, μονοπωλιακοί όμιλοι της οποίας έχουν αναπτύξει συνεργασία σε μια σειρά από τομείς με αντίστοιχους ιρανικούς, θεωρώντας ότι ένας νέος συμβιβασμός θα μπορούσε να αποβεί αρνητικότερος για τα ρωσικά συμφέροντα. Την ίδια στάση κρατάει και η κινεζική πλευρά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org