Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς η συνάντηση Κοντονή - Ουτσάρ

Από τη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση
Το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης αντιπροσωπείας του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με παράγοντες του ελληνικού υπουργείου και την κατ' ιδίαν «εθιμοτυπική» επαφή του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή με τον υφυπουργό της γειτονικής χώρας, Μπιλάλ Ουτσάρ.

Μετά τη συνάντηση, ο Στ. Κοντονής δήλωσε πως «φυσικά και τέθηκε το θέμα των Τούρκων αξιωματικών στη συζήτηση», ενώ σε σχέση με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρέπεμψε στα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός, που όπως είπε «τις έχει εκφράσει με απόλυτη διαύγεια».

Αν και απέκλεισε το θέμα της έκδοσης, το οποίο όπως είπε «έχει λήξει τελεσίδικα από την απόφαση του Αρείου Πάγου», τονίζοντας πως το Ανώτατο Δικαστήριο «δεν μπαίνει σε ζητήματα ύπαρξης ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους αξιωματικούς», επανέφερε ξανά το ενδεχόμενο δίκης τους στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας για διερεύνηση της δυνατότητας να διεξαχθεί η δίκη των «8» στην Ελλάδα, κάτι που προφανώς τέθηκε στη συνάντηση. Οπως είπε, «είναι δικό τους θέμα τι θα κάνουν οι τουρκικές Αρχές, αφού οι δυνατότητες είναι ρητά διατυπωμένες στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα».

Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες, δημοσιεύματα που παρέπεμπαν σε αρμόδιες πηγές ανέφεραν και τη σχετική διαδικασία, δείχνοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητιέται όχι μόνο «θεωρητικά». Εγραφαν ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους, να ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και να ασκηθεί ποινική δίωξη με βάση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι τουρκικές Αρχές. Το έγγραφο θα πρέπει να αναφέρει ότι οι «8» εμπλέκονται και αποτελούν μέλη οργάνωσης, είτε αυτή είναι «τρομοκρατική» είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής οργάνωση, προκειμένου να εμπίπτει η περίπτωσή τους στο άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα και να δίδεται το δικαίωμα της δίωξής τους και στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχτηκε πρόσκληση να μεταβεί στην Τουρκία το προσεχές διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ