Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Με την κατάθεση του Π. Ρήγα, πρώην γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή (2004-2014), συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Πρωτόγνωρο και σοκαριστικό γεγονός χαρακτήρισε ο μάρτυρας την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή: «Ηταν συντεταγμένοι, με ιεραρχικό τρόπο, υπήρχε ομοιομορφία στις κινήσεις, στον τρόπο που απευθύνονταν. Πάντα πρώτος έμπαινε ο Μιχαλολιάκος, μετά όλοι οι βουλευτές, πάντα με στρατιωτικό τρόπο...». Αναφέρθηκε στον τρόπο άσκησης της πολιτικής της, που δεν ήταν μεμονωμένες ενέργειες, στις απαξιωτικές εκφράσεις τους, στα περί «υπανθρώπων» για τους μετανάστες. «Ηθελαν να δημιουργήσουν δέος, ήταν ένα νεύμα στους ανθρώπους τους, στα μέλη, μια εικόνα πυγμής, ένα σινιάλο, τώρα που είχαν ασυλία, θα είχαν και τα μέλη τους, για να κάνουν ό,τι θέλουν...», τόνισε. Παρέπεμψε, επίσης, σε σχετική δήλωση Κασιδιάρη πριν μπει στη Βουλή η Χρυσή Αυγή: «Τώρα που είμαστε εκτός Βουλής και κάνουμε όσα κάνουμε, φανταστείτε να μπούμε και μέσα και να έχουμε ασυλία»!

Εκανε λόγο για παραστρατιωτική - εγκληματική οργάνωση, που έχει τη βουλευτική της δομή και έχει και άλλες δομές, όπως τα τάγματα εφόδου. «Παρενέβαιναν κάθε φορά σε εκδηλώσεις, χτυπούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις στους εργάτες της Ζώνης, στους αλιεργάτες και τη δολοφονία Φύσσα».

Για τις επιθέσεις και δράσεις της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία Φύσσα, αλλά και τη δολοφονική επίθεση κατά των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, είπε: «Καμία ενέργεια τέτοιας σημασίας δεν μπορεί να είναι εν αγνοία της ηγεσίας, θεωρώ ότι υπήρχε κάλυψη και έγκριση. Αν ήθελε η ηγεσία, θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί και μάλιστα με πάρα πολλούς τρόπους. Καταδικάζοντας με σαφήνεια τα περιστατικά και τους συγκεκριμένους ανθρώπους, με τρόπο βροντερό, απομονώνοντας πολιτικά όλους όσους σχετίζονταν. Από τον πυρηνάρχη μέχρι τον απλό συμμετέχοντα. Δεν είδα κάποια καταδίκη, είδα έπαρση και κομπασμό». Ειδικά για την ενέδρα στους εργάτες της Ζώνης, πρόσθεσε ότι «ήθελαν να αποκτήσουν την κυριαρχία στον συγκεκριμένο χώρο. Εχουμε συμπόρευση πολιτικού στοιχείου με στοιχεία οργανώσεων που προβαίνουν σε αδικήματα».

Νωρίτερα κατέθεσε ο Σπ. Λυκούδης, βουλευτής από τον Ιούλη του 2012 (ΔΗΜΑΡ - Ποτάμι), αντιπρόεδρος της Βουλής. Αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός Βουλής το 2012-2014. Κατέθεσε ότι λειτουργούσαν στη Βουλή «σαν άγημα», «ήταν πρωτοτυπία να βλέπεις ομάδα βουλευτών να μπαίνει και να βγαίνει σαν ένας άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στη ρατσιστική συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, στη «δραστηριότητα» μελών και στελεχών της: «Εβλεπα στην Αγίου Κωνσταντίνου κυνηγητό αλλοδαπών, τουλάχιστον με φραστικούς προπηλακισμούς...». Εκανε λόγο για εξωφρενικά σχόλια των χρυσαυγιτών κατά βουλευτών του ΚΚΕ.

Για τη συμπεριφορά των βουλευτών και τη σχέση με τις επιθέσεις, είπε πως «θα έλεγα ότι αν ένας πολιτικός χώρος εκπέμπει το μήνυμά του σε άξονα μίσους και με πείσει σαν πολίτη, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγω και να προβώ σε έκνομες ενέργειες και να επιχειρήσω να καθαρίσω την κοινωνία από τον μετανάστη ή τον αντιφρονούντα. Αυτό εξέπεμπαν κατά την πολιτική μου εκτίμηση».

Για τη δολοφονία Φύσσα κατέθεσε ότι η επίθεση είχε τελείως πολιτικά χαρακτηριστικά, λόγω του χώρου που ανήκε. Μίλησε για διπλά χαρακτηριστικά στην επίθεση στο Πέραμα, «επίθεση κατά συνδικαλιστών, αλλά και μελών και φίλων προσκείμενων στο ΚΚΕ». Σχετικά με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και την ηγεσία, τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή έχει απόλυτη πειθαρχία στον αρχηγό, με τους πυρήνες κ.λπ., η ίδια σε όλους τους τόνους το δηλώνει. Δεν μπορεί λοιπόν να μην έχει σχέση. Η ίδια δηλώνει απόλυτα πειθαρχημένη, με αρχηγό, πυρηνάρχες, μέλη. Δεν μπορεί λοιπόν η ηγεσία της να είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν θυμάμαι γενικώς να καταδικάζει ενέργεια...».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org