Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για τη συμφωνία με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ισχυρές πιέσεις φαίνεται πως ασκούν στην κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι κυβερνήσεις Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίες σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους στο Ιράν, πασχίζουν να αποτρέψουν τις έντονες προσπάθειες του πρώτου να πετύχει «επαναδιαπραγμάτευση» της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη της Αυστρίας σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ηγέτες Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες (λίγες ώρες πριν από την άφιξη του πρώτου στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ για πλειάδα θεμάτων) συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ισχύς της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε δώσει συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News» τονίζοντας ότι δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτή.

Στο θέμα αναφέρθηκε το Σάββατο και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 10», όπου τόνισε ότι η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «δεν είναι τέλεια αλλά είναι καλύτερη» από το τίποτε.

Οι προειδοποιήσεις του Ιράν

Το ίδιο διάστημα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, κάλεσε, με ανάρτησή του στο «Τουίτερ», τους Ευρωπαίους ηγέτες να πείσουν τον Πρόεδρο Τραμπ να μην αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό «σχέδιο Β». Το Σάββατο δήλωσε ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει έως τις 12 Μάη να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία τότε το πιθανότερο είναι το Ιράν να ξεκινήσει την επανέναρξη της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ