Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε αρχική συμφωνία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες

Μέρκελ και Σούλτς συμφώνησαν αρχικά, αφού προέχουν οι προτεραιότητες του κεφαλαίου, που και τα δύο κόμματα υπηρετούν

Copyright 2018 The Associated

Μέρκελ και Σούλτς συμφώνησαν αρχικά, αφού προέχουν οι προτεραιότητες του κεφαλαίου, που και τα δύο κόμματα υπηρετούν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συζητήσεις και αμφιβολίες στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ακολούθησαν την καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) την Παρασκευή. Η συμφωνία στις διερευνητικές θα τεθεί προς ψήφιση στο έκτακτο συνέδριο του SPD στις 21 Γενάρη στη Βόννη, και αν αυτό δώσει το «πράσινο φως», θα αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Διαφορετικά υπάρχουν τα ενδεχόμενα στήριξης του SPD σε μια μειοψηφική κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ, ή νέων εκλογών.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των διερευνητικών και ζήτησε πιο γρήγορες διαπραγματεύσεις για σταθερή κυβέρνηση, ενώ ο επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, δεν απέκλεισε να υπάρχει κυβέρνηση πριν από το Πάσχα (αρχές Απρίλη). Ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, έδωσε έμφαση στο στόχο της «κοινωνικής συνοχής» μέσω της συμφωνίας των τριών κομμάτων που ενδέχεται να οδηγήσει σε κυβέρνηση και χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το αποτέλεσμα.

Διαφωνίες στο εσωτερικό του SPD

Το τοπικό συνέδριο του SPD στο ανατολικό κρατίδιο Σαξονία - Ανχαλτ απέρριψε με μικρή πλειοψηφία το Σάββατο κυβερνητική συμμαχία του κόμματος με CDU/CSU. Στο κρατίδιο οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν με την CDU και τους Πράσινους, ενώ στο εθνικό συνέδριο στη Βόννη θα στείλουν 6 στους 600 εκπροσώπους. Η παρουσία του ΥΠΕΞ και πρώην προέδρου του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο τοπικό συνέδριο, καλώντας τα μέλη του κόμματος να συναινέσουν για έναν μεγάλο συνασπισμό, δεν έπεισε την πλειοψηφία. Ο ίδιος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των διερευνητικών «πολύ καλό» και άσκησε κριτική στο γεγονός ότι παρεμβάλλεται συνέδριο του κόμματος για την τύχη των διαπραγματεύεων, καθώς αυτό δείχνει «δυσπιστία τόσο στην ηγεσία, όσο και στην κομματική βάση».

Να υπογραμμιστεί πως οι όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών έχουν να κάνουν κυρίως με την πολιτική επιβίωση του κόμματος, καθώς μια ενδεχόμενη τρίτη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη φθορά τους, μετά και τα ιστορικά χαμηλά εκλογικά ποσοστά του Σεπτέμβρη. Αντίθετα, συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικά μέτρα ενίσχυσης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Επίσης, η οργάνωση του SPD στο Εσσεν ανακοίνωσε το Σάββατο πως επεξεργάζεται βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν στο αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, όπως στην Υγεία, στην αγορά εργασίας και τη φορολογία.

Ο Μ. Σουλτς υπερασπίστηκε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» τη συμφωνία με CDU/CSU, σημειώνοντας πως «όπως κι εγώ, οι σύνεδροι θα πειστούν από το περιεχόμενο της συμφωνίας». Ο Σουλτς ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ «εκστρατεία» στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, προκειμένου να πείσει την κομματική βάση να στηρίξει στο συνέδριο τις διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό. Το κρατίδιο στέλνει 144 από τους 600 αντιπροσώπους. Αντίστοιχα η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρεα Νάλες, απάντησε χτες στους εσωκομματικούς επικριτές δηλώνοντας πως «πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα» στις διερευνητικές.

Το στέλεχος της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κάλεσε τον Σουλτς να αποδείξει πως «το SPD μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος» και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας (CSU), Μάρκους Τσέντερ, σημείωσε πως το αποτέλεσμα των διερευνητικών δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμο. Ο Ραλφ Στέγκνερ, ένας από τους αντιπροέδρους του SPD, αρνήθηκε ουσιαστικές αλλαγές στη συμφωνία, αλλά υποστήριξε επιμέρους βελτιώσεις «προκειμένου τελικά να υπερψηφιστεί από τα μέλη».

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Το 28σέλιδο κείμενο με τα αποτελέσματα των διερευνητικών περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

Ευρωπαϊκή πολιτική: Τα κόμματα αναγνωρίζουν πως «για τη Γερμανία μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα καλό μέλλον», καθώς «η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια - οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Οι νέες προτεραιότητες των ΗΠΑ, η ενίσχυση της Κίνας και η πολιτική της Ρωσίας κάνουν σαφές ότι η Ευρώπη, περισσότερο από πριν, πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της». Υποστηρίζουν πως η ΕΕ πρέπει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ανθρώπινων (Εργασιακών) δικαιωμάτων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να υπάρξει ένας κοινός προϋπολογισμός για την υποστήριξη «μεταρρυθμίσεων» και «επενδύσεων» στην ΕΕ και εκφράζουν την προθυμία τους για μεγαλύτερες εισφορές της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αναφέρουν πως θα συνεργαστούν με τη Γαλλία για την εξέλιξη της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Προσφυγική - μεταναστευτική πολιτική: Η εισροή προσφύγων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 - 220.000 ετησίως. Οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου θα διεξάγονται στο εξής σε κλειστά κέντρα υποδοχής, λήψης αποφάσεων και απελάσεων. Η οικογενειακή επανένωση - που έχει ανασταλεί έως το Μάρτη του 2018 - επανέρχεται αλλά περιορισμένη, δηλαδή στα 1.000 άτομα ανά μήνα. Επίσης ρυθμίζεται νομοθετικά η εισαγωγή εξειδικευμένων εργαζομένων, ώστε να καταστεί η εισροή τους στη Γερμανία πιο ελκυστική και πιο οργανωμένη.

Εργασιακά - συντάξεις: Ενισχύεται η «ευέλικτη» εργασία και η μερική απασχόληση, στο όνομα του «συνδυασμού εργασιακού και οικογενειακού βίου». Σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού «κόστους», μειώνεται η εισφορά για την ασφάλιση των ανέργων κατά 0,3% και θα προωθηθεί η κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων για να ενσωματώνονται στην αγορά εργασίας. Επίσης τα κόμματα «δεσμεύτηκαν» πως η «κρατική νομοθετημένη σύνταξη» δεν θα πέσει κάτω από το 48% του μέσου μισθού τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στις κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, στην ψηφιοποίηση, στην Καινοτομία - Ερευνα κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ