Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κουρδικό «στρατό ασφαλείας» στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ ετοιμάζουν οι ΗΠΑ
  • Η Ρωσία καταγγέλλει σχέδια διαμελισμού της Συρίας
  • Η Τουρκία απειλεί με νέα χερσαία επέμβαση «τις επόμενες μέρες»

Ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε να ξεκινήσει νέα χερσαία επέμβαση στη Συρία, για να «σκοτώσει» τον «τρομοκρατικό στρατό» που φτιάχνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή...

AP

Ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε να ξεκινήσει νέα χερσαία επέμβαση στη Συρία, για να «σκοτώσει» τον «τρομοκρατικό στρατό» που φτιάχνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην εκπαίδευση και συγκρότηση ενός νέου «στρατού» στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ, με πρόσχημα την ...«ασφάλεια των συνόρων», προχωρούν πλέον και επίσημα οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους τους στην περιοχή. Η κίνηση αυτή, που εντάσσεται στα σχέδια διχοτόμησης της Συρίας με στόχο την εξυπηρέτηση των αμερικανικών και άλλων γεωστρατηγικών συμφερόντων, αυξάνει επικίνδυνα τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Προκάλεσε, σε πρώτη φάση, την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, που κατήγγειλε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχέδια διαμελισμού του συριακού εδάφους. «Φούντωσε», επίσης, την οργή του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που απείλησε να εξαπολύσει «τις επόμενες μέρες» νέα χερσαία στρατιωτική επέμβαση στους κουρδικούς θύλακες στη βόρεια Συρία, διαβεβαιώνοντας πως «θα σκοτώσει αυτόν το στρατό προτού γεννηθεί»...

Ετοιμάζουν στρατιά 30.000

Ο εκπρόσωπος Τύπου της συμμαχίας των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλαν, επιβεβαιώνοντας, χτες, εκτενές ρεπορτάζ της αμερικανικής ηλεκτρονικής στρατιωτικής εφημερίδας «The Defence Post» στις 13 Γενάρη, παραδέχτηκε ότι σχεδιάζεται η συγκρότηση μίας στρατιάς 30.000 ατόμων που θα αποκαλείται «Συριακή Συνοριακή Δύναμη Ασφαλείας» (Border Security Force, BSF) επί του συριακού εδάφους, δίχως εννοείται την άδεια της συριακής κυβέρνησης. Η δύναμη αυτή, που κατά το ήμισυ θα συγκροτηθεί από 15.000 Κούρδους και Αραβες μαχητές των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που η Τουρκία αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατικές» και «παρακλάδι» των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Ο συνταγματάρχης Ντίλαν είπε ότι ήδη εκπαιδεύονται 230 νεοσύλλεκτοι και ότι θα εκπαιδευτούν ξανά σε «νέα αποστολή» οι χιλιάδες Κούρδοι μαχητές, ώστε να αναλάβουν «την περιφρούρηση και ασφάλεια» των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ...

Πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων πριν λίγες μέρες αναφέρονταν σε αυτά τα σχέδια, κάνοντας λόγο για αμερικανικά σχέδια συγκρότησης «βόρειου στρατού».

Εντονη η αντίδραση της Αγκυρας

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, που ανακοίνωσε ότι η δύναμη BSF «θα νομιμοποιούσε μία τρομοκρατική οργάνωση», εννοώντας τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG της Συρίας, που θεωρούνται παρακλάδι του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε χτες βράδυ ότι θα σκοτώσει «αυτόν το στρατό προτού καν γεννηθεί», ενώ προχτές απείλησε, ξανά, τη Συρία με χερσαία στρατιωτική επέμβαση «τις επόμενες μέρες», ζητώντας... την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειές του! Ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση «κατά του θύλακα Αφρίν» θα είναι συνέχεια προηγούμενης τουρκικής χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος, με στόχο τη «δίωξη του τρόμου» από τα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Πάντως, εκπρόσωπος των δυνάμεων YPG υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις Κούρδων μαχητών της Συρίας με τον τουρκικό στρατό ξανάρχισαν την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι σε ανταλλαγές πυρών μεταξύ Κούρδων και Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώθηκε ένας Κούρδος μαχητής και τραυματίστηκαν δύο άμαχοι.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν το διαμελισμό της Συρίας κατά παράβαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προωθεί πολιτική λύση με διατήρηση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας. Τις κατηγόρησε, επίσης, ότι αρνούνται «την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου» και πως «οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην επιβολή και τα τελεσίγραφα».

«Χρησιμοποιούν πολυάριθμες μεθόδους, από την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μέχρι τις μονομερείς κυρώσεις, την επιβολή της νομοθεσίας τους πέραν της επικράτειάς τους και την απειλή να επιλύσουν κάθε διεθνές πρόβλημα αποκλειστικά σύμφωνα με το δικό τους σενάριο», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα η συμφωνία για εκεχειρία(2018-02-28 00:00:00.0)
Με «μη αναστρέψιμες» συνέπειες απειλεί τις ΗΠΑ η Αγκυρα(2018-01-18 00:00:00.0)
Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία νέος κρίκος στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών(2016-08-28 00:00:00.0)
Τουρκική χερσαία επέμβαση(2016-08-25 00:00:00.0)
Επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε Κούρδους και τζιχαντιστές...(2016-08-23 00:00:00.0)
Παζάρια ακόμη και για τις προσκλήσεις στις συνομιλίες...(2016-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ