Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαχητική και με πλήθος κόσμου η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

ΟΜΟΝΟΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
«Θα αγωνιζόμαστε και θα απεργούμε μέχρι να ανατρέψουμε την πολιτική τους που σακατεύει την εργατική τάξη και το λαό για χάρη των αφεντικών». Τη μαχητική απάντησή τους στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τα άλλα στηρίγματά της έδωσαν Ομοσπονδίες, Σωματεία και εργαζόμενοι με τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν την Παρασκευή στην Ομόνοια και την πορεία τους μέχρι τη Βουλή.

Την ώρα που κυβέρνηση και ΝΔ έβαζαν στις ράγες την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο έχουν συμπεριλάβει την απεργοκτόνα διάταξη, λαμβάνοντας τα συγχαρητήρια του ΣΕΒ, τα ταξικά συνδικάτα διαδήλωναν με τα πανό και τα συνθήματά τους: «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία, χέρι δεν θα βάλετε στα σωματεία!»

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, και ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ βουλευτές του Κόμματος έφτασαν μαζί με την πορεία στη Βουλή.

Σημαντική συμμετοχή από κλάδους και χώρους δουλειάς

«Απεργούμε γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε το μοναδικό όπλο μας, το δικαίωμά μας στην απεργία, την οργάνωση, τη συλλογική πάλη και δράση. Απεργούμε για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικών - λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη». Συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι πρόταξαν τα αιτήματα κόντρα στο πολυνομοσχέδιο, μαζί με τις διεκδικήσεις τους για βασικό μισθό 751 ευρώ και κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις.


Μαζί με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, νέοι και νέες με τα πανό και τις σημαίες του ΜΑΣ, το οποίο ανάρτησε γιγαντοπανό για την απεργία στα Προπύλαια.

Στο απεργιακό κάλεσμα των Σωματείων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανταποκρίθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς. Η συμμετοχή τους στην απεργία, στις απεργιακές φρουρές, στη συγκέντρωση έγινε κόντρα στη στάση και τη δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έκανε και στην Αττική ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βάλει εμπόδια στην κινητοποίηση, επιβεβαιώνοντας ότι έχει περάσει σε νέα επίπεδα ο ρόλος του ως νεροκουβαλητή της εργοδοσίας μέσα στις οργανώσεις των εργαζομένων.

Καθολική συμμετοχή στην απεργία καταγράφηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στα εργοτάξια στον κλάδο των Κατασκευών, με δεκάδες εργαζόμενους να διαδηλώνουν πίσω από τα πανό του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, αντίστοιχα.

Σημαντικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν σε μια σειρά εργοστάσια στα Τρόφιμα (ΕΒΓΑ, TASTY, AMSTEL), στη Χημική Βιομηχανία (Παπουτσάνης, ΕΛΑΪΣ). Επίσης, στους εργαζόμενους στις εργολαβίες του «Τοξότη», που συμμετείχαν με το δικό τους πανό πίσω από το μπλοκ του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας.

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Τη μάχη της απεργίας έδωσαν με επιτυχία οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου, αορίστου χρόνου και εργολαβικοί, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν την Παρασκευή τα φύλλα των εφημερίδων. Στη μάχη της απεργίας βρέθηκαν από νωρίς το πρωί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και επιχειρησιακά σωματεία σε μια σειρά από ξενοδοχεία («Royal Olympic», «Novotel»). Στις εγκαταστάσεις του «Athens Ledra», το κάλεσμα των εργαζομένων στα συνεργεία που κάνουν εργασίες στο κτίριο να πάρουν μέρος στην απεργία, είχε ως αποτέλεσμα οι εργασίες ανακαίνισης να σταματήσουν. Το ίδιο έγινε και στο «Metropolitan» από το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Μαζικό ήταν το μπλοκ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), με απεργούς από μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι στο Συνδικάτο, στον ΟΤΕ, προϊστάμενοι και συνδικαλιστές της ΟΜΕ ΟΤΕ «ενημέρωναν» τους εργαζόμενους ότι η Ομοσπονδία δεν έχει προκηρύξει απεργία και πως για να απεργήσουν πρέπει να είναι μέλη του ΣΕΤΗΠ! Το Συνδικάτο έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία, ενώ η Σωματεική του Επιτροπή περιφρούρησε την απεργία στις εγκαταστάσεις στον Κεραμεικό.

ΒΟΥΛΗ
ΒΟΥΛΗ
Δεκάδες εργαζόμενοι στους Δήμους διαδήλωσαν με το κλαδικό τους Συνδικάτο, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που χτυπά διπλά και τριπλά τον κλάδο, με την κατάργηση των ΒΑΕ και την απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Σε Δήμους όπου τα επιχειρησιακά σωματεία πήραν αποφάσεις για στάση εργασίας, η συμμετοχή των εργαζομένων καταγράφηκε αυξημένη (π.χ. Κορυδαλλός, Ασπρόπυργος).

Πίσω από το πανό της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν απεργοί από τα μέσα σταθερής τροχιάς.

  • Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ξεκίνησε με την ανάγνωση και την έγκριση ψηφίσματος για την άμεση απελευθέρωση της 16χρονης Παλαιστίνιας, Αχεντ Ταμίμι, που έχει συλληφθεί και φυλακιστεί από ισραηλινό στρατοδικείο. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα παιδιά της Παλαιστίνης που αγωνίζονται ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση της 16χρονης και της οικογένειάς της», αναφέρει το ψήφισμα. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η φυλάκιση της 16χρονης «ξεγυμνώνει» και την ελληνική κυβέρνηση «που μιλά για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και οικοδομεί σχέσεις με κράτη δολοφόνους, όπως το κράτος του Ισραήλ που φυλακίζει και δολοφονεί μικρά παιδιά, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ