Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Την οργάνωσή μας και την απεργία δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία!

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Στο βήμα ο Μ. Καραντούσας
Στο βήμα ο Μ. Καραντούσας
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής στην Αθήνα, ομιλίες έκαναν ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, και ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Ο Β. Σταμούλης, στην ομιλία του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών ξεσκεπάσαμε την προπαγάνδα τους, την αντιλαϊκή πολιτική τους που μονιμοποιεί και διευρύνει την αντεργατική λαίλαπα. Γι΄αυτό και λυσσάξανε, γι΄ αυτό και καταφεύγουν στα ψέματα και τις αθλιότητες εναντίον του κινήματός μας. Η απάντησή μας είναι τις μέρες που απομένουν έως και τη Δευτέρα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εκφραστεί η αντίθεση, η μαζική κατακραυγή των εργαζομένων στην παρέμβαση των εργοδοτών και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα, στον έλεγχο της λειτουργίας των συνδικάτων, στην κατάργηση ουσιαστικά του απεργιακού δικαιώματος.

Εχουν το θράσος να επικαλούνται τη "δημοκρατία" τους που σταματάει στους μαντρότοιχους των εργοστασίων, των χώρων δουλειάς και κυριαρχούν οι εκβιασμοί και οι απολύσεις, η απληρωσιά, οι Ενώσεις Προσώπων και το τσάκισμα των μισθών, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς και η πληρωμή με κουπόνια. Η εργοδοτική τρομοκρατία και η ασυδοσία. Αυτή είναι η δημοκρατία των μονοπωλιακών ομίλων». Οπως σημείωσε «η ανάπτυξή τους και η ικανοποίηση των αναγκών μας δεν συμβαδίζουν. Συγκρούονται. Γι΄ αυτό η ανάπτυξή τους απαιτεί σιγή νεκροταφείου, πάει πακέτο με το χτύπημα της οργάνωσης των εργαζομένων, του απεργιακού δικαιώματος». Γι' αυτό, τόνισε, ο ΣΕΒ πετάει την σκούφια του για το πολυνομοσχέδιο, γι' αυτό η ΝΔ υπερθεματίζει πάνω στην αντιαπεργιακή διάταξη της κυβέρνησης.

Ο Β. Σταμούλης
Ο Β. Σταμούλης
Ολοι αυτοί, υπογράμμισε, «έχουν στο πλάι τους, τους ανθρώπους στο συνδικαλιστικό κίνημα», «στη ΓΣΕΕ αλλά και σε αρκετές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως στο ΕΚΑ, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην Ομοσπονδία Μετάλλου, που όχι μόνο αρνήθηκαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για απεργιακή απάντηση στα μέτρα - φωτιά του πολυνομοσχεδίου και του χτυπήματος του δικαιώματος της απεργίας, αλλά πάλεψαν με λύσσα ενάντιά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ που τοποθετήθηκε την Πέμπτη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και το χαρακτήριζε τάχα κατάπτυστο, είναι πρόεδρος στην ΟΙΥΕ, στην οποία μαζί με την παράταξη των ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ, αρνήθηκαν από κοινού και πάλεψαν με σθένος ενάντια στην πρόταση για απεργία. Ιδια στάση είχαν και στο ΕΚΑ με ενιαία στάση των δυνάμεων των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΑΚ, καταψηφίζοντας την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που είχε κατατεθεί πριν από τα Χριστούγεννα, με το πρόσχημα ότι οι μέρες για την προετοιμασία της κινητοποίησης είναι λίγες, ενώ στη συνέχεια σκαρφίστηκαν και πρότειναν απεργία ύστερα από 2 μήνες. Αυτές είναι οι δυνάμεις που κάθονται στο σβέρκο των εργαζομένων. Οι άνθρωποι της εργοδοσίας, τα πιο πιστά σκυλιά των αφεντικών. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να το πληρώσουν ακριβά, να απομονωθούν από κάθε εργαζόμενο και τίμιο συνδικαλιστή».

Δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια να μας πάρουν τα σπίτια

Στο ζήτημα των πλειστηριασμών σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών στάθηκε στην ομιλία του ο Μ. Καραντούσας, σημειώνοντας: «(...) Από τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση θέλουμε να φτάσει το μήνυμα της αντίστασης μέσα σε όλα τα εργοστάσια, επιχειρήσεις, γειτονιές, ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κυβέρνηση - τραπεζίτες και κοράκια να μας πάρουν τα σπίτια. Τα συνδικάτα να (...) προτρέψουν τους εργαζόμενους όχι μόνο να μπουν στον αγώνα αλλά και να κάνουν γνωστό το πρόβλημα ώστε μαζί με όλους τους υπολοίπους να βάλουν εμπόδια στις κατασχέσεις των σπιτιών τους. Να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας ακόμα και απεργία αν προσπαθήσουν να πάρουν σπίτι συναδέλφου.

Μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές να συντονίσουν τη δράση τους με συνεχείς πρωτοβουλίες στα ειρηνοδικεία, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, να μπει εκεί το ζήτημα και να πάρουν αποφάσεις στήριξης προστασίας της λαϊκής κατοικίας από όλους τους επίδοξους ληστές. Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Να γίνει υπόθεση όλης της εργατιάς, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, να εκφραστεί στην πράξη η δύναμη της αλληλεγγύης ώστε να μην πέσει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε να τους κοιτάμε με σταυρωμένα τα χέρια να πετάνε τα παιδιά μας, τους γερόντους μας, εμάς τους ίδιους στο δρόμο. Δηλώνουμε ότι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά, το ταξικό κίνημα έχει αποδείξει ότι ούτε φοβάται ούτε πιάνουν οι απειλές και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και των αφεντικών τους. Απαιτούμε: Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καμία κατάσχεση. Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Προστασία με νόμο της λαϊκής κατοικίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org