Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στο στόχαστρο του πολυνομοσχεδίου και τα μικρά αρτοποιεία

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το χτύπημα των μικρών αρτοποιείων και την αντίστοιχη ενίσχυση των μεγάλων αλυσίδων παραγωγής ψωμιού, μέσω της διάταξης που περνά στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα κριτήρια αδειοδότησης αρτοποιείων, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών».

Στη σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η διάταξη επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα μικρά αρτοποιεία, ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Οπως λένε, το πρόβλημα το δημιούργησε ο νόμος του 2007 (ν. 3526/2007), ο οποίος όριζε αυστηρά κριτήρια αναφορικά με τα τετραγωνικά των αρτοποιείων, αλλά και τους διαφορετικούς χώρους στους οποίους θα έπρεπε να στεγάζονται οι βοηθητικοί χώροι των καταστημάτων με συγκεκριμένα τετραγωνικά. Αποκρύπτει φυσικά η κυβέρνηση ότι το πρόβλημα αυτό η ίδια το δημιούργησε σε προηγούμενο πολυνομοσχέδιο, που η ίδια ψήφισε (τρίτο μνημόνιο), και το οποίο υποχρέωνε τα παλαιά αρτοποιεία (υφιστάμενα), που δεν πληρούν τους όρους του νόμου, να κλείσουν εντός δύο ετών. Ψευδώς ισχυρίζονται ότι με αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση προχωρά στην προσαρμογή των παλαιών κριτηρίων για τη νόμιμη λειτουργία των μικρών αρτοποιείων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μειώνει τα απαραίτητα τετραγωνικά σε 70 για τη χορήγηση αδείας, ακόμη και για νέες επιχειρήσεις αρτοποίησης, και ύψος στα 2,80 μέτρα. Πρόκειται ξεκάθαρα για "φωτογραφική" διάταξη που εξυπηρετεί τα bake-off και τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης άρτου, ακόμη και από κατεψυγμένη ζύμη. Καμία λύση, επίσης, δεν δίνει σε χιλιάδες αρτοποιεία που λειτουργούν ανά τη χώρα με αδειοδότηση που είχαν προ του 3526/2007, πλην λίγων εξαιρέσεων».

Σχολιάζοντας τις αναφορές πηγών του υπουργείου Οικονομίας ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου «δεν θα επηρεάσουν τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν, αλλά θα καταστήσουν πιο εύκολη τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στον κλάδο», η ανακοίνωση επισημαίνει: «Αρα κάνουν πράξη την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, έτσι ώστε να στήνουν σημεία πώλησης ψωμιού ως "φούρνοι - αρτοποιεία" πλέον, αφού είναι κοινό μυστικό ότι δικιά τους απαίτηση είναι η πλήρης "απελευθέρωση" των προϋποθέσεων, με μηδενικά κριτήρια για την αδειοδότηση αρτοποιείων. Φαίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες, λειτουργούν εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Μας θέλουν εκτός αγοράς, εμάς, τα πραγματικά μικρά αρτοποιεία των αυτοαπασχολούμενων - μεροκαματιάρηδων φουρνάρηδων (...) αφού όσο μειώνουν τα τετραγωνικά τόσο θα γιγαντώνεται η αγορά ψωμιού μέσα από τα υπερμάρκετ και τις αλυσίδες της βιομηχανίας ψωμιού».

Η «Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών» καταγγέλλει επίσης τη στάση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, «που για ακόμη μία φορά επέλεξε το δρόμο της αποσιώπησης όλων αυτών».

Καλεί τους αρτοποιούς να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν τον αγώνα τους, «στήνοντας εμπόδια στην πολιτική αυτή που μας οδηγεί στο κλείσιμο και τον αφανισμό του κλάδου. Μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα των αρτοποιών που έχουν στηθεί με το κοινό πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης της ΠΑΣΕΒΕ», σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττει η πολιτική του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org