Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
Εκτιμήσεις για τις σύνθετες σχέσεις με ΗΠΑ και ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αν οι ΗΠΑ δεν διορθώσουν τα λάθη τους, οι σχέσεις μας μπορούν να υποστούν μεγαλύτερη ζημιά», εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Αναντολού». Ο υπουργός επέκρινε με έμφαση την «καθυστέρηση» με την οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις συνεχείς αιτήσεις της Αγκυρας για να εκδοθεί ο ισλαμιστής επιχειρηματίας - ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν (επικεφαλής της οργάνωσης «Χιζμέτ», που θεωρείται ότι πρωταγωνίστησε στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016), όπως και τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με οργανώσεις Κούρδων που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές» και μεγάλη απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.

Οσον αφορά τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι «η Τουρκία δεν έχει υπομονή να περιμένει άλλα 50 χρόνια για την ένταξή της στην ΕΕ», προσθέτοντας ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν «κάποιες θετικές προσεγγίσεις» για τις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών. «Τώρα μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαφωνίες μας. Χρειαζόμαστε μια θετική ατμόσφαιρα... αλλά δεν θα υποκύψουμε στην άδικη κριτική, η Ευρώπη το έχει κατανοήσει ήδη αυτό», είπε ακόμα. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ακόμα και η Αυστρία (που συνεχίζει να επαναλαμβάνει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ), μετά τις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη νέου καγκελάριου, έδειξε κάποια «θετικά σημάδια» (για «αντιμετώπιση» των διμερών «τριβών») και επισήμανε σε αυτήν την κατεύθυνση ότι στις 25 Γενάρη θα επισκεφτεί την Αγκυρα η ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέροντας - σύμφωνα με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα του «Αναντολού» - ότι κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΑΚΡ δεν «παραδόθηκε» κανένα νησί του Αιγαίου στην Ελλάδα (αποκρούοντας σχετικές κατηγορίες του κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP). Υποστήριξε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει τίποτα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και αντίστοιχα η Ελλάδα έχει σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Είπε ακόμα ότι η προσαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης δεν θα σήμαινε την απόκτηση περισσότερων περιοχών από την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «έχουμε μια καλή φιλία με την Ελλάδα και είμαστε γείτονες... Συνεργαζόμαστε σε πολλά πεδία... Εχουμε και διαφωνίες επίσης, αλλά προσπαθούμε να τις χειριστούμε μέσω του διαλόγου».

Στο μεταξύ, ο μέχρι πρότινος συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε ότι η «καριέρα στην πολιτική» δεν τον ενδιαφέρει και ότι δε σκοπεύει να είναι «βουλευτής, επικεφαλής κόμματος ή υποψήφιος για την προεδρία». Ο Ντεμιρτάς είναι φυλακισμένος από το Νοέμβρη του 2016, έχοντας καταδικαστεί για «τρομοκρατικές» ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ