Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες

«Προσωρινά αποτελέσματα» έχουν επιτευχθεί σε μια σειρά τομείς, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο

Ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς και η νεοφιλελεύθερη Μέρκελ συνεχίζουν το παζάρι για κυβέρνηση, με δεδομένο ότι συμφωνούν στους στρατηγικούς στόχους

The Associated Press

Ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς και η νεοφιλελεύθερη Μέρκελ συνεχίζουν το παζάρι για κυβέρνηση, με δεδομένο ότι συμφωνούν στους στρατηγικούς στόχους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σήμερα αργά το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίες άρχισαν την Κυριακή. Μέχρι στιγμής τα κόμματα φέρονται από διαρροές στον γερμανικό Τύπο να έχουν καταλήξει σε προσωρινά αποτελέσματα στις θεματικές ενότητες Οικονομικά, Ευρώπη, Ενέργεια, Μετανάστευση, Εργασιακά, Ψηφιοποίηση, ενώ επιμέρους διαφωνίες έχουν προκύψει στη φορολογική πολιτική και την Υγεία.

«Τίποτα δεν έχει κλείσει», δήλωσε ο γγ της CSU, Αντρέας Σόιερ, τονίζοντας παράλληλα πως οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμμετέχουν στη διαδικασία «με μία βούληση και σοβαρότητα». «Θέλουμε να αναπτύξουμε σθεναρά τη χώρα μας, επενδύοντας σε πολλές μεγάλες νέες προκλήσεις», συμπλήρωσε ο Σόιερ. Στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί ένα δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 45 δισ. ευρώ, που θα είναι στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης και θα το αξιοποιήσει για επενδύσεις και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σχετικά με τη μετάβαση στην «ψηφιακή εποχή», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt», τα κόμματα έχουν συμφωνήσει σε κρατική επένδυση 10 - 12 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός δικτύου μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025. Οι επενδύσεις σε ομοσπονδιακούς δρόμους, σιδηροδρόμους και υδάτινους δρόμους θα διατηρηθούν τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο.

Σχετικά με την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τα κόμματα φέρονται να παραδέχονται και να διατυπώνουν ρητά πως οι στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2020, σε σχέση με το 1990, δεν είναι εφικτοί.

Θυμίζουμε ακόμη το προχτεσινό επίσημο έγγραφο που επικαλείται ο όμιλος ΜΜΕ «RedaktionsNetzwerk», που αποκαλύπτει πως οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε νομοθετική ρύθμιση για την υποδοχή εξειδικευμένων μεταναστών και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, προκειμένου η Γερμανία να καταστεί ελκυστικότερη για το διεθνές εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων.

Στο μεταξύ, γερμανικά δημοσιεύματα («Handelsblatt») αναφέρουν πως ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έκλεισε το 2017 με πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα 6,7 δισ. ευρώ από το αποθεματικό για το άσυλο, που δεν χρειάστηκαν το προηγούμενο έτος. Επίσης ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του 2017 θα διαμορφωθεί στο 2,2% (αντί για 2% που προβλεπόταν τον Οκτώβρη), όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ματίας Μάχνιχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ