Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Μηνύματα ότι η συνεργασία θα παζαρευτεί σκληρά

ΠΕΚΙΝΟ.--

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη χτεσινή, τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα. Αναδεικνύοντας ότι οι όροι συνεργασίας της ΕΕ με την Κίνα θα παραμείνουν πεδίο σημαντικών αντιθέσεων και παζαριών - και μεταξύ των Ευρωπαίων «εταίρων» - ο Μακρόν δήλωσε χτες ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση για την προστασία των στρατηγικών περιουσιακών της στοιχείων απέναντι σε εξαγορές από ξένες εταιρείες.

Ο Γάλλος ηγέτης εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις συνθήκες εξαγοράς εταιρειών (όπου πλειοψηφούν ευρωπαϊκά κεφάλαια), ζητώντας ουσιαστικά πιο μελετημένες κινήσεις για να υπάρχουν ικανοποιητικά ανταλλάγματα. Αλλωστε, ο Μακρόν έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμούς για τους όρους «διείσδυσης» των κινεζικών ομίλων στη Γηραιά ήπειρο, από τη σκοπιά του πόσο αυτή η πορεία ωφελεί και τα ευρωπαϊκά (αλλά και ειδικότερα τα γαλλικά) μονοπωλιακά συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι «η Ευρώπη έχει συχνά εμφανιστεί διχασμένη για την Κίνα», προσθέτοντας ότι «η Κίνα δε θα σεβαστεί μια ήπειρο, μια δύναμη, όταν κάποια κράτη - μέλη αφήνουν την πόρτα τους ανοικτή χωρίς περιορισμούς... Η Κίνα, που είναι μια μεγάλη δύναμη, δε σέβεται μια χώρα που πουλά τις βασικές της υποδομές στον μειοδότη». Οι αναφορές αυτές συνδέονται και με προβληματισμούς του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για το πώς η λυκοσυμμαχία της ΕΕ θα αναδειχθεί σε ακόμα πιο καθοριστικό «παίκτη» στη διεθνή σκακιέρα, στο φόντο και των ραγδαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων που προχωρούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ