Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Ο επικεφαλής «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Ζαν Πιερ Λακρουά, ενημερώνοντας αργά προχτές βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για την εκρηκτική κατάσταση και τα συσσωρευμένα προβλήματα ετών στο Κονγκό, κατήγγειλε την «έλλειψη νομιμότητας των θεσμών και της κυβέρνησης» αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2016, που προέβλεπε τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Ο Λακρουά επέρριψε ευθύνες στον Πρόεδρο της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα, του οποίου η θητεία έχει λήξει από το Δεκέμβρη του 2016.

Η συμφωνία, ανάμεσα στην κυβέρνηση Καμπίλα και κόμματα της αντιπολίτευσης, που είχε γίνει με τη μεσολάβηση επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας, προέβλεπε διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στο τέλος του 2017. Ωστόσο η εκλογική επιτροπή, υπό την πίεση του Κογκολέζου Προέδρου, την ανέβαλε για το Δεκέμβρη του 2018.

Στην πρωτεύουσα Κινσάσα και σε άλλες πόλεις της χώρας έχουν ξεκινήσει από τις 31 Δεκέμβρη διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την άμεση διεξαγωγή εκλογών, και στις συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές και τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

Και επιδημία χολέρας...

Το ίδιο διάστημα, αυξάνονται ανησυχητικά στην Κινσάσα τα κρούσματα χολέρας - που εκδηλώνονται σε αυτή τη γεμάτη σημαντικό ορυκτό και φυσικό πλούτο χώρα από τον περασμένο Ιούλη - με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 1.200 ανθρώπων και τη νοσηλεία πολλών χιλιάδων άλλων. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζουν ανησυχία για τον πολλαπλασιασμό των θυμάτων της χολέρας. καθώς η πρωτεύουσα, που κατοικείται από πάνω από 12.000.000 κατοίκους, δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές σε δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Η επιδημία χολέρας που εκδηλώνεται σε 24 από τις 26 επαρχίες της χώρας θεωρείται η χειρότερη της τελευταίας 20ετίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ