Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και απεργιακές αποφάσεις ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Συσκέψεις και αποφάσεις προετοιμασίας της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και στα άλλα αντεργατικά μέτρα

Με κινητοποιήσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για απεργία τη μέρα ψήφισης των νέων αντεργατικών μέτρων ετοιμάζονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία να «υποδεχθούν» το πολυνομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του οποίου περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

Μετά την απόρριψη της πρότασής του για απεργιακή κινητοποίηση από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά το ρόλο τους στην προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων.

Προτάσεις για έκτακτες συνεδριάσεις και αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν καταθέσει επίσης οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς και σε μια σειρά Ομοσπονδίες σε κλάδους όπου με την 3η «αξιολόγηση» προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΟΣΜΕ) και στην ΟΤΟΕ.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κλιμάκωση με απεργία

Ηδη μια σειρά Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, έχουν πάρει αποφάσεις για την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας και Ζακύνθου, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, καταγγέλλοντας την άρνηση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ να προκηρύξει 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε την πραγματοποίηση πικετοφορίας διαμαρτυρίας τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και 24ωρης απεργίας τη μέρα της ψήφισής του. Για την προετοιμασία αυτών των αγωνιστικών δράσεων, μαζί με τα σωματεία υλοποιεί περιοδείες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.

Αντίστοιχα, σε σύσκεψη που οργάνωσε την Πέμπτη 28 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της δύναμής του, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο τη μέρα που θα έρθει το πολυνομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή και σε 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισής του. Αποφάσισε επίσης να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ενιαία απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, που έχει προκηρύξει απεργία για τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, καλεί σε πανστρατιά μάχης τα οικοδομικά σωματεία, τους εργαζόμενους στις Κατασκευές και τα συνδικάτα τους. Στα σωματεία που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα προστίθεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της προκήρυξης απεργίας από την Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ), ανάλογη απόφαση πήρε και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου πραγματοποιεί σύσκεψη σωματείων σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. στα γραφεία του, με θέμα την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων στο νέο πακέτο μέτρων.

Σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. καλούν τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ