Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση

Αγωνιστική κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους πραγματοποίησαν την Παρασκευή 29/12 οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης, σε παλιά και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης ανάρτησαν ένα γιγαντοπανό στο κτίριο του ΙΚΑ, που ανέγραφε το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις - Περνάμε στην αντεπίθεση - Ολοι στον αγώνα!».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Γιώργος Κουτουνίδης, και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Χρήστος Σαλονικιός, ο οποίος διάβασε και το ψήφισμα με τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Στο πνεύμα των γιορτών, οι συγκεντρωμένοι ευχήθηκαν χρόνια πολλά και προσέφεραν κρασί και εδέσματα στον κόσμο, συνοδεία μουσικής.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν τις νέες θανατηφόρες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018 και απαιτούν: Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών - αντεργατικών νόμων. Αμεση καταβολή των πληρωμένων δώρων σε όλους τους συνταξιούχους. Αμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν. Επαναφορά του ΕΚΑΣ. Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Κατάργηση των παρακρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αμεση απόδοση σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, με την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει και απόδοση του παρακρατηθέντος ποσού για κοινωνικό τουρισμό, του νόμου 3863/10.

Επιστολή στο υπουργείο Υγείας από τις συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλίας

Από την κινητοποίηση στις 29/12 στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στις 29/12 στη Θεσσαλονίκη
Την αγανάκτησή τους για την καθημερινή ταλαιπωρία των ασθενών και για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ΠΕΔΥ της Θεσσαλίας, εκφράζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλίας, σε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας και την 5η YΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Στην επιστολή τους καταγγέλλουν επίσης την άρνηση των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων να απαντήσουν στα όσα οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας έθεσαν στο υπόμνημα που κατατέθηκε στη διάρκεια της μεγάλης πανθεσσαλικής συγκέντρωσής τους στις 5/12 στη Λάρισα, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ντροπή να συμπεριφέρονται μ' αυτόν τον τρόπο στους απόμαχους της εργασίας, που για όλο τον εργάσιμο βίο πλήρωσαν τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλίας δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια. Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επαναλειτουργία των νοσοκομειακών κλινικών που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν, των εξεταστηρίων του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ. Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση στα νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας.

Παρέμβαση ενάντια στην κατάσχεση σύνταξης από ακατάσχετο λογαριασμό

Με κατάσχεση ολόκληρης της σύνταξης, ύψους 1.024 ευρώ, κινδύνευσε συνταξιούχος με γυναίκα καρκινοπαθή, παρότι ο λογαριασμός του είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος.

Χρειάστηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες του, αλλά και διαδοχικές παραστάσεις της Επιτροπής Συνταξιούχων Γαλατσίου στο τοπικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και στη ΔΟΥ Γαλατσίου την Παρασκευή 29/12, για να καταφέρει να εισπράξει μόνο τη μισή, γιατί «έτσι λέει ο νόμος». Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί ακατάσχετων λογαριασμών είναι χωρίς αντίκρισμα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ενώ ο συνταξιούχος έδειξε στους αρμόδιους της τράπεζας το έγγραφο περί χαρακτηρισμού του λογαριασμού του ως ακατάσχετου (ότι δηλαδή δεν κατάσχεται ποσό έως 1.250 ευρώ), ενημερώθηκε από την τράπεζα ότι κατάσχεται ολόκληρο το ποσό των 1.024 ευρώ, λόγω χρεών στην εφορία! Μετά την παρέμβαση η πλευρά της τράπεζας αναγνώρισε ότι έκανε λάθος, αλλά εν μέρει, γιατί σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος έπρεπε να κατασχεθεί μόνο το 50% του ποσού της σύνταξης!

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει πάρα πολλοί, θύματα του μηχανισμού κατασχέσεων που έχει στηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να γεμίζουν τα ταμεία του αστικού κράτους. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στο λογαριασμό που έχει δηλώσει ως ακατάσχετο είναι συνδικαιούχος η γυναίκα του. Με βάση τα όσα ορίζουν οι νόμοι, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ καταρρίπτεται - «τεμαχίζεται» στην περίπτωση λογαριασμού με συνδικαιούχους, οι οποίοι στις περιπτώσεις λαϊκών ανθρώπων είναι κατά κανόνα λογαριασμοί με συζύγους και τέκνα!

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, μάλιστα, είπε ότι η κατακράτηση κατά 50% θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, έως ότου εξοφληθεί το χρέος στην εφορία, εκτός αν ο συνταξιούχος ανοίξει καινούργιο ακατάσχετο λογαριασμό χωρίς κανένα συνδικαιούχο.

Από τη μεριά της η Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει για τη δικαίωση του συναδέλφου τους με νέα αγωνιστική κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ