Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12907

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων για την προάσπιση των μονοπωλίων

Αφρική, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη στην ατζέντα της ευρωενωσιακής πολιτικής


ΣΕΛ.  6
ΝΑΤΟ - ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Επιταχύνονται οι εξελίξεις και συνεχίζεται η ονοματολογία

Στα Σκόπια στα τέλη Γενάρη ο γγ του ΝΑΤΟ και νέος γύρος παζαριών στη Νέα Υόρκη


ΣΕΛ.  5

Μισθοί στα Τάρταρα και «ευελιξία» στη «μεταμνημονιακή» ζούγκλα

Αποκαλυπτικά παραδείγματα από την επεξεργασία στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», που δείχνουν την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης, για να ανακάμψει το κεφάλαιο

  • Προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων την «επόμενη μέρα» των μνημονίων διαμορφώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων.
  • Το 2017 συνεχίστηκε η μείωση του μέσου μισθού κατά 3,33% σε σύγκριση με το 2016. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθούς κάτω από 500 ευρώ μεικτά και εργάζονται με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.
  • Σταθερά ενισχύεται και η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, καθώς ένας στους πέντε εργαζόμενους απασχολείται λιγότερες από 20 ώρες τη βδομάδα, ενώ περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2017, είναι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας.
  • Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση ρίχνει πυροτεχνήματα για αύξηση του κατώτερου μισθού μετά το τέλος του μνημονίου, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός υποδεικνύει στους εργαζόμενους να ξεχάσουν τις απώλειες που είχαν στα χρόνια της κρίσης και να προσαρμοστούν στην «κανονικότητα» της αντεργατικής νομοθεσίας, που διατηρεί και επεκτείνει η κυβέρνηση.

ΣΕΛ.  12

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «κρίσιμο οχτάμηνο»

Για ένα «κρίσιμο οχτάμηνο», που μόλις ξεκίνησε, κάνουν λόγο τα αστικά επιτελεία, στις αναλύσεις τους για τη νέα χρονιά, εστιάζοντας τόσο στις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, όπου ως «ορόσημο» παρουσιάζεται η ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου, όσο και στην «άλλη όψη» τους, στο ζήτημα δηλαδή της ενεργού εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

Τα «κρίσιμα» διακυβεύματα, βέβαια, αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που βλέπει τη νέα χρονιά ως «ευκαιρία» για την ανάκαμψη των κερδών του, μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης και ανελέητων αντιλαϊκών μέτρων.

Ο στόχος αυτός του κεφαλαίου είναι που χαρακτηρίζει «κρίσιμο» η κυβέρνηση και σ' αυτό συμφωνούν και τα άλλα αστικά κόμματα. Με μοιρασμένους ρόλους, εκβιάζουν το λαό να αποδεχτεί αμάσητα παλιά και νέα μέτρα, ώστε να μη διακινδυνεύσουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών και η ανάκαμψη του κεφαλαίου, από την οποία θα ωφεληθούν τάχα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Ο εκβιασμός αφορά και τα μέτρα που φέρνει σε λίγες μέρες η κυβέρνηση στη Βουλή, «πακεταρισμένα» στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης», με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, προσπαθεί να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία και να περιορίσει τη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, αλλά επεκτείνεται και στην «επόμενη μέρα».

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι όλες οι αναλύσεις και δηλώσεις των δανειστών και «εταίρων» εστιάζουν στο γεγονός ότι το επόμενο διάστημα, όπως και μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου, η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεκκλίνει χιλιοστό από την υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και από τα μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Τις διαβεβαιώσεις έχει φροντίσει να δώσει ήδη ο πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του ότι ο αντιλαϊκός «οίστρος» της κυβέρνησης δεν θα σταματήσει μετά το καλοκαίρι, αλλά και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να θεωρούν «περασμένα - ξεχασμένα» τα δικαιώματα που έχασαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

«Κρίσιμο», λένε, είναι να χτιστεί και «κουλτούρα συναίνεσης» για τα επόμενα χρόνια, να διαμορφωθούν δηλαδή - πάνω στο κοινό έδαφος της στρατηγικής του κεφαλαίου, που όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν - οι προϋποθέσεις για τα διάδοχα κυβερνητικά σχήματα και τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, που θα «τρέξουν» την αντιλαϊκή πολιτική τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα θα βάλουν πλάτη ώστε να εξασφαλίζεται η «κοινωνική συναίνεση», η ενσωμάτωση δηλαδή του λαού στους στόχους του κεφαλαίου.

Παρόμοια - και εξίσου επικίνδυνη - είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την «άλλη όψη» της στρατηγικής του κεφαλαίου, την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Πρωτοστατεί στη λεγόμενη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, αποτελεί βασικό στήριγμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη Μ. Ανατολή, ενισχύει τη συνεργασία με το Ισραήλ. Ολα αυτά συνδέονται με το «όραμα» της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της για την περίφημη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», μπλέκοντας ακόμα βαθύτερα το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ανοίγουν την πόρτα σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, τα «κρίσιμα» για το κεφάλαιο σηματοδοτούν νέα επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ατελείωτα βάρη και κινδύνους. Το κρίσιμο για τους εργαζόμενους και το λαό είναι ακριβώς απέναντι: Στην οργάνωση της πάλης τους για την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, που σημαίνει σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, των κομμάτων του, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Από αυτήν την άποψη, το επόμενο διάστημα είναι όντως κρίσιμο: Για να μη χαθεί άλλος χρόνος με αυταπάτες και εκβιασμούς, για να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά. Για να σηματοδοτήσει η χρονιά που έρχεται πραγματική ανάταση για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στα χέρια τους η οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για απεργία τη μέρα ψήφισης των νέων αντεργατικών μέτρων, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βγουν στο δρόμο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του οποίου περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.


ΣΕΛ.  11


ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Αντιδρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

ΣΕΛ.  13
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Τεράστια βάρη φορτώνονται στο λαό

ΣΕΛ.  14
Βράβευση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τη ρωσική εφημερίδα «Σοβιέτσκαγια Ρωσία»

Για την ομιλία του στη 19η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Λένινγκραντ


ΣΕΛ.  7
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Κατέπεσε αεροσκάφος από μηχανική βλάβη

ΣΕΛ.  6
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμασίες για νέο γύρο κινητοποιήσεων

ΣΕΛ.  10
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ»
Καταγγέλλει την απαράδεκτη Σύμβαση στον ΟΛΠ

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org