Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ορόσημα

«Ο Σεπτέμβρης του 2018 θα είναι ένα πολιτικό ορόσημο». «Το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας». «Χρονιά ορόσημο για την κοινωνική ασφάλιση» το 2018. «Ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά το τέλος της κρίσης». «Είμαστε στην τελική ευθεία προς την κανονικότητα...». Τα παραπάνω είναι μερικά κλισέ από την πρωτοχρονιάτικη προπαγάνδα που χρησιμοποιούν τα στελέχη της κυβέρνησης για να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα». Αυτό που δεν μπορούν όμως να κρύψουν οι υπουργοί είναι ότι τα... ορόσημα που παπαγαλίζουν είναι από χέρι αντιλαϊκά, καθώς περιλαμβάνουν την υλοποίηση όλων των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί προκαταβολικά, ενώ αναμένονται και νέα μέτρα με πολυνομοσχέδιο τις επόμενες μέρες. Τι σόι «ορόσημο» θα είναι το 2018, το περιέγραψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που σε χτεσινή του συνέντευξη έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να περιμένει κανένας επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, υπονοώντας τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εργασιακά και τα άλλα δικαιώματα, που και τότε βέβαια υπολείπονταν των πραγματικών αναγκών. Από «ορόσημα», λοιπόν, της κυβέρνησης, άλλο τίποτα... Ομως, αυτά σηματοδοτούν τη μονιμοποίηση της φτώχειας και της μιζέριας για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και την επιστροφή στα κέρδη για μια χούφτα καπιταλιστές. Γι' αυτό χρειάζεται ο λαός να βάλει τα δικά του «ορόσημα» για την οργάνωση της αντεπίθεσης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, τα μόνα που μπορούν να σηματοδοτήσουν θετικές εξελίξεις τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Τα είπαν κι άλλοι

Αγνοια ή χυδαίος αντικομμουνισμός; Μάλλον το δεύτερο ισχύει για τον τομεάρχη της ΝΔ Β. Κικίλια, ο οποίος δήλωσε ότι «όραμα της κυβέρνησης είναι η σοβιετοποίηση της κοινωνίας με μικροεπιδόματα, ψίχουλα και προπαγάνδα». Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ΝΔ προσπαθεί να χτυπήσει με τον σμπάρο του αντικομμουνισμού πολλά τρυγόνια: Να συκοφαντήσει, δηλαδή, το σοσιαλισμό, κάνοντας ότι επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα να φτιάξει και «αριστερό προφίλ» στον ΣΥΡΙΖΑ, κομμένο και ραμμένο στα δικά της «αντιπολιτευτικά» μέτρα. Τα «μικροεπιδόματα», βέβαια, και τα ψίχουλα στο λαό, ως πολιτική διαχείρισης της φτώχειας, που αυξάνεται σχετικά και απόλυτα στον καπιταλισμό, σε ανάπτυξη και κρίση, είναι αποδεδειγμένα «προνόμιο» του σάπιου συστήματος που συνυπηρετούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, οι εργαζόμενοι απολάμβαναν δικαιώματα που ούτε με το κιάλι δεν βλέπουν σήμερα οι λαοί στο σύστημα που υπηρετούν η ΝΔ και οι υπόλοιποι. Γι' αυτό, άλλωστε, τα κόμματα του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από ιδεολογία και ιστορικές καταβολές, συκοφαντούν το σοσιαλισμό και τα επιτεύγματά του, είτε με ακρότητες τύπου Κικίλια και άλλων είτε με περισσότερο ραφιναρισμένο, αλλά το ίδιο δηλητηριώδη αντικομμουνισμό.

Διπλωματία των ... διακοπών

Και να που στις φετινές γιορτές κυριάρχησαν οι διακοπές του Τσίπρα στο Βελιγράδι και του Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη! Βέβαια, όποιος πίστεψε ότι αμφότερες οι επισκέψεις έγιναν αποκλειστικά για λόγους αναψυχής, είναι βαθιά γελασμένος. Οσο κι αν προσπαθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης να πείσει ότι απλά «διευκόλυνε» τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να ικανοποιήσει την επιθυμία του για μια ιδιωτική επίσκεψη στην πόλη. Από την άλλη, δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια της Ελλάδας να αναβαθμίσει το ρόλο της στα Βαλκάνια, κλείνοντας εκκρεμότητες ετών με γειτονικά κράτη (ΠΓΔΜ, Αλβανία), αλλά και αναλαμβάνοντας αποστολές για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών συνολικά στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία. Ενα τέτοιο «άρωμα» έχει η παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Σερβίας, που επισφραγίστηκε από τη φιλοξενία του Ελληνα πρωθυπουργού σε κατάλυμα του Σέρβου Προέδρου στο Βελιγράδι. Αν μη τι άλλο, τέτοιες κινήσεις δημιουργούν κλίμα αποδοχής των αποφάσεων που προωθούνται στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών, όπως γινόταν παλιότερα με τις κουμπαριές Ελλήνων και Τούρκων πρωθυπουργών, τα ζεϊμπέκικα και πάει λέγοντας. Μετά απ' αυτά, λοιπόν, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τη διπλωματία των ...διακοπών!

Χρυσόσκονη

Σε πανηγυρικούς τόνους, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι θα δώσει 8.917.175 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία της χώρας και στις ΔΥΠΕ για την επιπρόσθετη κάλυψη των αναγκών τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο του καβγά που στήνει με τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, παρουσιάζει αυτή τη δαπάνη ως ...απάντηση στα «σχέδια των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για απάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας». Μόνο που η κυβέρνηση, στα χνάρια των προκατόχων της, υλοποιεί και επεκτείνει την ίδια ακριβώς πολιτική εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα λεφτά που μοιράζει ως χρυσόσκονη σε νοσοκομεία, και μάλιστα ως έκτακτη επιχορήγηση, είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις που έρχεται να προσθέσει ο πετσοκομμένος κρατικός προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση κάνει γαργάρα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει νέο τσεκούρι στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων κατά 363 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στη μείωση κατά 22,5% του 2016, προκαλώντας ντόμινο προβλημάτων τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους εργαζόμενους σ' αυτά. Κι αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει όσες φανφάρες κι αν σκαρφιστεί η κυβέρνηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1850 Ο βρετανικός στόλος, με πρόσχημα τη διαφορά μεταξύ του βρετανικής υπηκοότητας προξένου της Πορτογαλίας Δ. Πατσίφικο και του ελληνικού κράτους, προχωρά στο ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας και την κατάσχεση ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο.

1875 Πεθαίνει ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Αθανάς Λαρούς.

1911 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

1929 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε, ο «πατέρας» του σπαγγέτι - γουέστερν.

1930 Το Πρωτοδικείο Αθήνας αποφασίζει τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ, με το αιτιολογικό ότι «εργάζεται κατά του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος».

1932 Επιβάλλεται στην Ονδούρα στρατιωτικός νόμος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των εργατών της αμερικανικής πολυεθνικής «United Fruit Company», η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις.

1944 Ξεκινά σκληρή διήμερη μάχη του 36ου συντάγματος του ΕΛΑΣ με γερμανικό τάγμα που κινήθηκε από Γραβιά - Καστέλια προς Κουκουβίστα - Παρνασσίδα. Ο ΕΛΑΣ είχε 38 νεκρούς και 3 τραυματίες. Ο εχθρός 77 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες.

1951 Πεθαίνει ο πεζογράφος και ποιητής Γεώργιος Δροσίνης.

1961 Σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας προβαίνει ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Αϊζενχάουερ.

1962 Ο Πάπας Ιωάννης ο 13ος αφορίζει τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

1962 Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα (0 - 6) μπροστά σε 38.000 θεατές. Το γήπεδο θα κατεδαφιστεί 41 χρόνια αργότερα.

1969 Πεθαίνει στο Παρίσι ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Τζαβαλάς Καρούσος, του οποίου η θεατρική δραστηριότητα υπήρξε συνυφασμένη με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου μας. Ο Καρούσος, ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές, εξόριστος στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αϊ - Στράτη, δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί πιστά την τέχνη του, δίνοντας πνοή στο θέατρο της εξορίας. Λίγο πριν πεθάνει, είχε απολυθεί βαριά άρρωστος από τη Γυάρο, όπου τον είχε εξορίσει η χούντα.

1973 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, οι συγγραφείς Πρεβελάκης και Παναγιωτόπουλος, ο ζωγράφος και χαράκτης Γιώργης Βαρλάμος και ο γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τα βραβεία που τους προτάθηκαν από τη χούντα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org