Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
Οταν το «ΟΧΙ στον πόλεμο» είναι «ντροπή»!

Ορισμένα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα των χτεσινών εφημερίδων για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Πολύ πείραξε κάποιες γραφίδες η πρώτη μαχητική απάντηση στην πρόθεση των ιμπεριαλιστών να σύρουν την ανθρωπότητα σε νέο πόλεμο
Πολύ πείραξε κάποιες γραφίδες η πρώτη μαχητική απάντηση στην πρόθεση των ιμπεριαλιστών να σύρουν την ανθρωπότητα σε νέο πόλεμο
Το προχτεσινό συλλαλητήριο ενόχλησε και φόβισε. Αναμενόμενο, άλλωστε, και είχε φανεί από την «περιποίηση» που του επιφύλαξαν τις προηγούμενες μέρες. Ενόχλησε, βέβαια, εκείνους που θεωρούν ότι η αμερικανο-δουλεία είναι το απαραίτητο διαβατήριο για να πορευτούν στη νέα εποχή της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», εκείνους που επιδεικνύουν την υποτέλειά τους και την αναγορεύουν σε εθνικό συμφέρον. Εκείνους που πάντα, έτσι κι αλλιώς, ήταν με τους «ισχυρούς προστάτες» και αντλούσαν από τη δύναμή τους για να καθυποτάξουν, μάταια, το ελεύθερο και αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού.

Οι παραπάνω διαθέσεις διαπερνούν και αντανακλώνται και στις χτεσινές εφημερίδες, που είτε βλέπουν μόνο τα «επεισόδια» είτε βλέπουν την «ντροπή για την Ελλάδα». Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα.

Ο Θ. Αναστασιάδης σε άρθρο του στο «Βήμα» αναρωτιέται «ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό» και φοβάται ότι εξαιτίας των διαδηλώσεων και της εικόνας που δημιουργούν στις ΗΠΑ «θα τον κατασπαράξουν τα γεράκια». (Φυσικά, δε διατρέχει κανέναν τέτοιο κίνδυνο ούτε ο ίδιος, ούτε το παντεσπάνι του, που λέει ο Κακαουνάκης). Ομως, γιατί ασχολείται διαρκώς αυτή τη βδομάδα (και μέσω του «Φλας») με το συλλαλητήριο, αφού, όπως γράφει στο χτεσινό άρθρο του, πρόκειται για «μία χούφτα ανθρώπων που δεν εκπροσωπούν τη σημερινή Ελλάδα»;

Ο Γ. Κύρτσος σε σχόλιό του στη στήλη του στον «Ελεύθερο Τύπο» αποφαίνεται ότι «οι χθεσινές αντιαμερικανικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να χαρακτηριστούν σοβαρό πολιτικό λάθος. Οι οργανωτές δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν σοβαρή λαϊκή συμμετοχή, επέτυχαν όμως τη διεθνή δυσφήμιση της Ελλάδας. Με βάση τα συνθήματα του τύπου "Αμερικανοί φονιάδες των λαών" τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία παρουσίασαν τη χώρα μας στο επίπεδο του Αφγανιστάν και των πιο καθυστερημένων περιοχών του Πακιστάν». Κατά τον διευθυντή του «Ε.Τ.», «το ζητούμενο είναι η συμμετοχή στην αντιτρομοκρατική προσπάθεια με όρους που συμβάλλουν στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον κόσμο ολόκληρο και την Ελλάδα». (Ωραία, αλλά κούφια, λόγια).

Στην ίδια γραμμή και το ρεπορτάζ για το συλλαλητήριο, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δυσφήμιση για την Ελλάδα το χθεσινό συλλαλητήριο».

Η «Απογευματινή» στο κύριο άρθρο της διαπιστώνει ότι «η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας έχει εμφανιστεί ομονοούσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού (σ.σ. Αυτό προφανώς "τεκμαίρεται" από τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων...). Και μόνο μια μικρή μειοψηφία εμφανίζεται να μην κατανοεί το συμφέρον της χώρας, προβάλλοντας έναν στείρο αντιαμερικανισμό... Συστρατευόμενη η χώρα μας με τη Δύση, δε συστρατεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προασπίζεται αρχές που είναι η βάση του σύγχρονου δυτικού κόσμου» (Οπως οι βομβαρδισμοί αμάχων, π.χ., και η πάταξη των «εχθρών» της Αμερικής...).

«Αντικειμενικό» είναι και το ρεπορτάζ της εφημερίδας για το συλλαλητήριο: «Υποτονική από την έναρξη μέχρι τον τερματισμό της και ούτε μια λέξη συμπάθειας για τις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων ήταν η χθεσινή αντιπολεμική πορεία που οργάνωσαν το ΚΚΕ και η "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001". Και το μόνο... νεύρο του συλλαλητηρίου προκλήθηκε από ομάδα περίπου 150 αναρχικών...».

Από τη συγχορδία δε θα μπορούσε να λείψει η «Εστία», που είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Ντροπή για την Ελλάδα οι χθεσινές εικόνες από το συλλαλητήριο». Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της εφημερίδας είναι ο ισχυρισμός ότι το συλλαλητήριο έγινε για «συμπαράσταση στους Ταλιμπάν»! (Μάλλον τα έχουν μπερδέψει. Οι «δικοί τους» ήταν και είναι με τους Ταλιμπάν).

Στις φιλόξενες στήλες της ίδιας εφημερίδας ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινος (γνωστός για την «αρχαία σκουριά» που κουβαλάει) αφήνει στην άκρη τα προσχήματα και ζητεί ευθέως από τη Δικαιοσύνη «να εφαρμόσει το άρθρο 185 του Π.Κ. (σ.σ. Ποινικού Κώδικα), με το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 ετών όποιος εγκωμιάζει δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο έγκλημα που διαπράχθηκε και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη»! Και σπεύδει να διευκρινίσει: «Αυτό δηλαδή που κάνουν οι περισσότεροι οργανωτές των τηλεοπτικών εκπομπών και πολλοί προσκεκλημένοι τους!». Ασφαλώς τέτοιες ιδέες δεν περνούν απαρατήρητες από την πρεσβεία, ειδικά σε τέτοιες πονηρές εποχές...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εικασίες για «ιρανικά όπλα» στους Ταλιμπάν(2007-09-17 00:00:00.0)
Ισχυρισμοί Ταλιμπάν περί θανάτων Αμερικανών(2003-07-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-07-13 00:00:00.0)
Το πρώτο αίμα(2002-06-20 00:00:00.0)
Οι Αμερικανοί μένουν και προωθούνται(2002-06-05 00:00:00.0)
«Στενές σχέσεις» μυστικών υπηρεσιών - Αλ Κάιντα(2001-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ