Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Συγκροτούν «κοινό αντιτρομοκρατικό μέτωπο»

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τους πρωθυπουργούς της ΚΑΚ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τους πρωθυπουργούς της ΚΑΚ
ΜΟΣΧΑ.-

Τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της τρομοκρατίας και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) αποφάσισαν, χτες, με πρωτοβουλία της Μόσχας, οι αρχηγοί κρατών της ΚΑΚ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, κατά τη χτεσινή σύνοδο πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών της ΚΑΚ στη Μόσχα, αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινού αντιτρομοκρατικού μετώπου, η λήψη μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των χωρών-μελών της ΚΑΚ, η συμβολή της Ρωσίας στο οικονομικό κόστος αυτού του μετώπου. Προηγήθηκε επίσης ανακοίνωση για «καταδίκη των προκλήσεων των τρομοκρατών, οι οποίες θα έπρεπε να τύχουν απάντησης από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας»...

Τα ακριβή «αντιτρομοκρατικά» μέτρα ή η σαφής σύσταση του «αντιτρομοκρατικού μετώπου» εντός της ΚΑΚ δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

Ωστόσο, ένα απ' τα ελάχιστα, «πιο συγκεκριμένα», στοιχεία που προέκυψαν ανακοινώθηκε από το Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Κασιάνοφ, που δήλωσε πως η Μόσχα αναλαμβάνει να «καλύπτει το 50% επί του συνόλου των δαπανών του Ταμείου της ΚΑΚ ενάντια στην τρομοκρατία».

Επιπλέον, στη διάρκεια της χτεσινής διάσκεψης της ΚΑΚ γνωστοποιήθηκε η πολλάκις επαναλαμβανόμενη επισήμανση του Ρώσου Προέδρου πως σε καμία περίπτωση το Ισλάμ δε θα πρέπει να συνδέεται με την τρομοκρατία και πως θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η αντιτρομοκρατική προσπάθεια (της ΚΑΚ) δεν αποβλέπει στους μουσουλμάνους, που ζουν στις «πολυφυλετικές και πολυθρησκευτικές χώρες μας»...

Προ της διάσκεψης της ΚΑΚ, ο Πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, συζητώντας «συγκεκριμένα βήματα συνεργασίας» εναντίον της τρομοκρατίας και τις τελευταίες εξελίξεις πέριξ και εντός του Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, οι Πρόεδροι του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ και Εμομαλί Ραχμόνοφ, αντίστοιχα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία συζητώντας, όπως ανακοινώθηκε, «κοινά μέτρα δράσης με στόχο την ενίσχυση των συνόρων τους και το ενδεχόμενο εισροής Αφγανών προσφύγων εντός του εδάφους των χωρών τους».

Τέλος, δεκαμελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου μετέβη στη Μόσχα και ισχυρίστηκε πως έλαβε τη συγκατάθεση της Ρωσίας στις προσπάθειες για... παλινόρθωση της μοναρχίας στο Αφγανιστάν! Αργότερα μετέβη στη Μόσχα και ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, με στόχο την περαιτέρω «σύσφιξη» των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά και σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κίεβο «δείχνουν» οι ρωσικές αρχές προμηνύοντας κλιμάκωση(2024-03-27 00:00:00.0)
Βρετανία και ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στη γέφυρα Κερτς, λέει η Ρωσία(2023-07-18 00:00:00.0)
«Τρομοκρατική επίθεση» με drones στην περιοχή της Μόσχας καταγγέλλει η Ρωσία(2023-07-05 00:00:00.0)
Προβολή των αξιώσεων της ρωσικής αστικής τάξης(2018-04-05 00:00:00.0)
Το πρόσχημα της «αντιτρομοκρατικής δράσης» σε πλήρη ισχύ(2016-04-28 00:00:00.0)
Κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Ινδίας(2015-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ