Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΧΑΝΙΑ
Βροντερό «όχι» στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών

Το «όχι» απέναντι στην πολεμική ψύχωση των ημερών ακούστηκε χτες βροντερό στην πόλη των Χανίων, με μια πραγματικά επιτυχημένη αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική κινητοποίηση, Στην πλατεία αγοράς εργαζόμενοι και νεολαία δήλωσαν ότι δε θα δεχτούν καμιά συμμετοχή της χώρας στις πολεμικές απαιτήσεις και επιχειρήσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καμία διευκόλυνση στα δολοφονικά τους σχέδια.

Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, οι Χανιώτες πήραν τη σκυτάλη, έχοντας ένα λόγο παραπάνω να κρατήσουν ψηλά το λάβαρο του αντιπολεμικού αγώνα: δίπλα στα σπίτια τους η αμερικανική βάση της Σούδας είναι έτοιμη, με μια εντολή, να σκορπίσει το θάνατο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και η ίδια η βάση στόχο αντιποίνων. Η αγωνία για όλες αυτές τις εξελίξεις, αλλά και η αποφασιστικότητα να μην αφήσουν να γίνει η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι για τους δολοφόνους ήταν τα κύρια στοιχεία της χτεσινής συγκέντρωσης. «Το δολοφονικό χτύπημα στις ΗΠΑ με τα χιλιάδες αθώα θύματα δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό να κηρύξει σε ολόκληρο τον κόσμο στρατιωτικό νόμο και να προωθήσει έτσι τα συμφέροντά του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα που ενέκρινε η χανιώτικη συγκέντρωση. Παράλληλα, «δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, που δήλωσαν αμέσως συμμετοχή στις πολεμικές προετοιμασίες, να πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και να αποφασίζουν καινούριους κατασταλτικούς μηχανισμούς, για να καθυποτάξουν τους λαούς στις χώρες τους», γι' αυτό και ο χανιώτικος λαός απαίτησε: καμιά περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του, άμεση κατάργηση του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου και να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Αυτό δήλωναν και με τα συνθήματά τους που αντήχησαν σε όλη την πόλη στην πορεία που ακολούθησε: «Καμιά εμπλοκή καμιά συμμετοχή έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία». Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης, Αγροτικών Συλλόγων, Συλλόγων και Ενώσεων Εργαζομένων, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της Επιτροπής Κατά των Βάσεων. Παρών στη συγκέντρωση ήταν και ο νομάρχης Χανίων Κατσανεβάκης Γιώργος. Η Επιτροπή Αγώνα που διοργάνωσε το χτεσινό συλλαλητήριο πρόκειται να συναντηθεί την επόμενη βδομάδα, για να αποφασίσει την παραπέρα κλιμάκωση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ